Home Moederschap

Zijn jouw huis en tuin kindvriendelijk?

Zodra je kinderen kunnen lopen, is het een stuk lastiger om een oogje in het zeil te houden. Des te belangrijker is het dan je huis kindvriendelijk is. Onder andere een traphekje, afgedekte stopcontacten en deurklinken met kinderslot zijn onmisbaar. Lees in vandaag hoe je de woonkamer, slaapkamer en tuin kindvriendelijk maakt.

Wat ligt er op de vloer?

Een vloer wissel je natuurlijk niet zomaar wanneer er kinderen zijn. En eigenlijk hoeft dat natuurlijk ook helemaal niet! Wel is het belangrijk bewust te zijn van je vloer. Is het glad, heb je tegels of heb je juist een houten vloer? Neem dan “maatregelen” om ongelukjes te voorkomen. Trek je kindje anti-slip sokken aan, zeker wanneer het net kan lopen. Dit geeft meer grip en verkleint de kans op ongelukjes. Bij een houten vloer moet je er om denken dat dit splinters kan afgeven. Zorg er voor dat deze goed geschuurd is of dat je kindje (maar ook jij niet!) niet op blote voeten loopt. Dit kan lelijke splinters geven! Wij hebben op dit moment nog een vinyl laminaat look op de vloer. Al jaren willen we deze eigenlijk vervangen en pvc laminaat kopen, maar toch wachten we hier nog even mee. Met kinderen en huisdieren is deze vloer behoorlijk hufterproof. En gaan we in de toekomst gewoon goed investeren in een mooie vloer.

Een eigen plekje in de woonkamer

In de woonkamer breng je veel tijd door met je kinderen. Het is dus belangrijk dat dit een kindvriendelijke plek is. Toch hoeft dit niet ten koste van de sfeer en ruimte te gaan. In een lege kamer kan weliswaar weinig gebeuren, maar echt sfeervol is het niet. Het geeft een beetje het gevoel alsof het nog niet helemaal af is. Een volle kamer zorgt juist weer voor drukte en veel prikkels. Als je er ruimte voor hebt, maak dan een apart speelhoekje met speelgoed, zodat dit niet door de hele kamer ligt. Werk ook alle snoeren goed weg, want een los snoer nodigt uit om aan te trekken.

Zorg voor een veilige slaapkamer

Ook de slaapkamer van je kind moet natuurlijk een veilige omgeving zijn. Let bijvoorbeeld goed op waar je het bed neerzet. Zeker als het bed dichtbij de ramen staat is het verstandig om kinderslot op de ramen te installeren. Zo zijn de ramen veilig voor het geval je kind uit bed klimt. Bedek de verwarming of werk deze weg zodat ze zich hier niet aan branden als ze lekker op de slaapkamer aan het spelen zijn in de winter. Zet ook altijd een babyfoon in de kinderkamer als je kind nog niet zelfstandig uit bed kan komen. Tegenwoordig zijn er zelfs babyfoons met een ingebouwde camera! Wij hadden voldoende aan een babyfoon met geluid, maar ik kan me voorstellen dat één met camera ook prettig is. Beveilig ook de stopcontacten die lager dan 150 cm van de vloer zitten. Dit geldt natuurlijk voor het hele huis, maar zeker in de slaapkamer wil je geen risico nemen.

Buiten spelen

De tuin is de plek waar kinderen vooral in de zomer graag komen om te spelen. Het is alleen erg lastig om je kinderen goed in de gaten te houden als jij zelf niet buiten zit. Zorg daarom dat de tuin goed is afgeschermd met een schutting of hek. Zo weet je zeker dat ze niet de tuin uit gaan. Zorg er ook voor dat er geen planten met giftige besjes in de tuin staan. Deze besjes zien er heel uitnodigend en onschuldig uit, maar zijn erg slecht voor kinderen. Let ook op de ondergrond in de tuin. Zo hebben wij bij ons speelhuis rubberen tegels onder de glijbaan en zand en gras waar Jippe het meeste speelt. En de trampoline? Die is beveiligd met een net!

Wat doe jij er aan om je huis en tuin kindvriendelijk te houden?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *