Lifestyle

Mijn ervaring met de iPhone 12 Mini

Drie maanden geleden verruilde ik mijn grote iPhone Xs voor een iPhone 12 Mini. Inmiddels heb ik bijna alle iPhone modellen wel gehad en elke 2 jaar besluit ik toch weer om voor een nieuw toestel te kiezen. De keuze voor de iPhone 12 Mini was alleen niet snel gemaakt, sterker nog.. ik twijfelde tot het laatste moment! Vandaag vertel ik je mijn ervaring én of de telefoon mij bevalt!

iPhone 12 of iPhone 12 mini?

Na twee jaar mocht ik mijn abonnement verlengen en twijfelde ik enorm tussen de “gewone” iPhone 12 en de iPhone Mini. De Pro was voor mij al uitgesloten omdat ik die gewoonweg te veel geld vond kosten. De specs van de iPhone 12 waren voor mij goed genoeg en dus was het vooral zaak om uit te zoeken wat het verschil was tussen de gewone en mini variant (op het formaat na natuurlijk). Er zijn talloze sites, waaronder die van T-mobile, waar je de toestellen met elkaar kunt vergelijken. Je zet de specificaties naast elkaar en kunt op allerlei onderdelen de verschillen bekijken. Een belangrijk punt is voor mij de camera, aangezien ik veel foto’s maak met mijn telefoon. Een aantal punten die ik bekeken heb zet ik hieronder op een rijtje:

iPhone 12 iPhone 12 Mini
Prijs Vanaf €912,10 Vanaf €812,10
Schermdiagonaal 6,1” 5,4”
Gewicht 162 gr. 135 gr.
Scherm Super Retina XDR Super Retina XDR
Pixeldichtheid 460 ppi 476 ppi
Camera 12 megapixel 12 megapixel
Diafragma achterkant f/1.6 f/1.6
Diafragma voorkant f/2.2 f/2.2
Video-opname 720 – 1080 – 2160p 720 – 1080 – 2160p
Werkgeheugen 4 GB RAM 4GB RAM
Batterij 2815 mAh 2227 mAh
Snelladen Nee Ja
Draadloos laden Ja Ja

iPhone 12 vs. iPhone 12 Mini

De grootste verschillen

Als je de specs ziet zijn er een aantal verschillen, maar wat mij als eerste opviel is dat er vooral heel veel hetzelfde is. De camera is hetzelfde en dat was voor mij één van de belangrijkste punten. Kies je voor de iPhone 12 Mini, dan is formaat dus vooral de belangrijkste reden. Een verschil wat mij bovenal opviel én wat mij daarnaast zo lang liet twijfelen is de batterij. In de iPhone 12 zit een “grotere” accu en dus gaat deze langer mee. Ik zal niet ontkennen dat mijn telefoon en ik onafscheidelijk zijn, dus een goede batterij is wel een must. Maar goed, anderzijds, zó groot is het verschil nou ook weer niet. Veel “tech sites” waren niet echt te spreken over de iPhone 12 Mini, dus ging ik op het internet op zoek naar ervaringen van “gewone” gebruikers. Veel was er niet te vinden op wat Amerikaanse tech YouTubers na. Die waren over het algemeen tevreden, en dus besloot ik de gok te wagen!

 

Maar, waarom dan kleiner? 

Ga je voor de iPhone 12 Mini dan doe je dat dus echt voor het formaat. De verschillen – op de accu na – met de iPhone 12 zijn minimaal en voor de gewone gebruiker niet te merken. Ik was wel klaar met mijn grote iPhone Xs. Hij neemt veel ruimte in in mijn jaszak en tas en daarnaast vind ik het in één hand gewoon niet lekker vasthouden. Naast bellen, appen, social media en foto’s maken, doe ik niet veel anders met mijn telefoon. Series en YouTube bekijk ik op mijn iPad en werken doe ik ook op mijn iPad en MacBook. Daar heb ik het grotere formaat dus niet voor nodig. Met de iPhone 12 Mini wilde ik eigenlijk gewoon vooral terug naar het ouderwetse formaat van de iPhone 5.

Mijn ervaring na 3 maanden

De iPhone 12 Mini heb ik dus inmiddels ruim 3 maanden. Het blijst ben ik met de camera, die in tegenstelling tot mijn oudere iPhone nog meer functies heeft. De camera is haarscherp, heeft een groothoeklens, kan goed inzoomen, heeft verschillende portretfuncties én maakt ook in het donker mooie foto’s doordat je de sluitertijd kunt aanpassen. Love it! Verder was ik eigenlijk gelijk gewend aan het kleinere formaat en merk ik eigenlijk weinig verschil qua performance. Wel vind ik het ideaal dat de telefoon gewoonweg lekkerder in de hand ligt en minder “lomp” is. Hij is gewoon eigenlijk heel erg schattig! Het spannendst vond ik natuurlijk de accu duur. Ik ben absoluut tevreden over de accu duur. Doordeweeks houdt mijn Mini het zo’n 1,5 dag vol. Weekends gaat hij een dagje mee voor ik hem weer aan de lader leg. Ben ik veel onderweg en gebruik ik mijn telefoon veel, dan is het soms spannend. Maar dat was het met mijn iPhone Xs op een gegeven moment ook, dus daarin merk ik niet heel veel verschil. Het is inderdaad een minder sterke accu, maar voor “gemiddelde” gebruikers zoals ik is de accu absoluut meer dan voldoende.

Conclusie

Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze om voor een kleinere telefoon te gaan. Ik merk dat dit toestel beter bij mij past en dat ik er prima mee uit de voeten kan. De camera is – net als de iPhone 12 – weer verbeterd en ik ben er super blij mee. Uiteraard verslaat hij de camera van de iPhone 12 Pro niet, maar goed, daar betaal je dan ook voor. De accu is voor mij absoluut goed genoeg, al hoop ik wel dat Apple in de toekomst zijn accu’s over het algemeen wat gaat verbeteren. Maar, de Mini is het helemaal voor mij. Ik ben blij!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *