Food Home

Zo voorkom óf verwijder je die vieze gourmetlucht

Hopelijk hebben jullie net zulke heerlijke Kerstdagen gehad als wij. Kerst staat bij ons in het teken van gezelligheid, spelletjes en lekker eten. Wonder boven wonder hebben we dit jaar niet gegourmet, maar eigenlijk is dat bijzonder. We gourmetten eigenlijk altijd wel één van de twee dagen, net als de rest van Nederland. Stiekem vind ik dat zo leuk en gezellig… Maar er is één nadeel… Die geur! Maar, daar zijn hele fijne trucjes voor! Zo voorkom of verwijder je die gourmetlucht!

Ventileren

Een goede ventilatie is – voor je überhaupt andere trucjes toepast – natuurlijk een must. Tegenwoordig hebben veel woningen ventilatieroosters in het raam of de woning ingebouwd. Zet deze open voor extra toe- en afvoer van lucht. Deze hebben wij vaak openstaan, maar in de winter gaan ze toch echt regelmatig even dicht tegen de kou. Met gourmetten hoef je voor de kou niet bang te zijn, aangezien dit vaak gepaard gaat met veel hitte. Zet die roosters dus open zodat het goed kan ventileren. Wil je een stapje verder gaan, zet dan bijvoorbeeld het keukenraam open. Zelf zetten we vaak ook de afzuigkap nog licht aan.

Kopje koffie?

Heb je in de parfumerie wel eens bakjes met koffiebonen zien staan? Niet voor niets! Wanneer je veel luchtjes probeert kun je tussendoor even aan de koffiebonen ruiken om je geur te neutraliseren. Dit trucje kun je ook toepassen met gourmetlucht! Zet een stevige bak koffie of zet een steelpannetje met (sterke) koffie op het vuur tijdens het gourmetten en laat deze na de tijd ook nog even staan. Koffie neutraliseert de lucht en haalt dus vieze luchtjes weg.

Geurkaarsen

Heb je geurkaarsen in huis? Zet deze dan na het gourmetten aan. De geur van de kaarsen overheerst vaak waardoor je die sterke gourmetgeur niet meer ruikt. Wil je het nog beter doen? Sommige geurkaarsen neutraliseren zelfs luchtjes in plaats van ze alleen te maskeren/

Pannetje azijn

Het trucje wat wij altijd toepassen is het pannetje azijn op een laag vuur. Eigenlijk werkt deze truc hetzelfde als het pannetje koffie alleen dan met azijn. Ook azijn neutraliseert de lucht en het is een simpele maar effectieve oplossing. In plaats van op het vuur kun je de schaaltjes ook bijvoorbeeld op de verwarming zetten.

Lampe Berger

Voor Kerst kregen wij twee jaar geleden een Lamp Berger. Een Lampe Berger lijkt op een oliebrander maar heeft daarbij een luchtreinigende werking. Vroeger werden deze “lampen” gebruikt in ziekenhuizen om de lucht te reinigen, dit werkt dus ook perfect bij gourmetlucht (of andere vieze luchtjes zoals rook) in huis. Je hebt een neutrale geur maar ook verschillende andere geurtjes die je in de Lampe Berger kunt doen. En ze doen enorm goed hun werk!

Wat is jouw tip tegen de gourmetlucht?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *