Is jouw woning nodig aan vernieuwing toe? Dan denk je er misschien over na om te verbouwen. Dit is een goede manier om jouw huis voor te bereiden op de toekomst. Toch zien de meeste mensen op tegen een verbouwing. Dit komt vooral doordat hier behoorlijk wat tijd in gaat zitten. Daarbij komt dat je tegen verschillende problemen aan kunt lopen. Hier zit je uiteraard niet op te wachten, want dit kan je (veel) extra geld kosten en bovendien kan jouw verbouwing vertraging oplopen. Om dit te voorkomen, zetten wij hier drie zaken op een rijtje die je moet weten voordat je begint met verbouwen.
1. Zelf doen is goedkoper, maar niet altijd beter
Omdat een verbouwing vaak al duur genoeg is, wil je misschien veel zelf doen. Je bespaart hierdoor geld, want het is niet nodig om een vakman in te schakelen. Alhoewel je onderaan de streep goedkoper uit bent door zelf aan de slag te gaan, is dit lang niet altijd de beste keuze. Als je nog niet eerder verbouwd hebt, wordt het eindresultaat misschien een stuk minder dan je voor ogen had.
Voor bepaalde klussen is het handig om altijd een vakman in te schakelen, hoe handig je zelf ook bent. Neem bijvoorbeeld werkzaamheden aan de elektra. Als je hier geen kennis van hebt, is het niet verstandig om hier zelf mee aan de slag te gaan. Een verkeerde aansluiting kan namelijk gevaarlijke situaties tot gevolg hebben. Dit voorkom je door een elektricien in te schakelen. Ook voor het vervangen, renoveren of repareren van een dak kun je beter een vakman inschakelen. Wanneer je dit uitbesteedt aan een professionele dakdekker, is de kans op bijvoorbeeld een lekkage minimaal. Dit is nog maar de vraag als je zelf werkzaamheden aan jouw dak uitvoert.
2. Soms heb je vergunningen en ontheffingen nodig
Als je in een koophuis woont, denk je misschien dat je hier alles aan mag veranderen. Alhoewel jij de eigenaar van de woning bent, is dit niet altijd het geval. Voor sommige aanpassingen heb je namelijk een vergunning nodig. Ben je benieuwd of dit het geval is? Neem dan contact op met de gemeente. Zij kunnen je namelijk vertellen of je een bouwvergunning nodig hebt.
Het kan zijn dat je een hijskraan, afvalcontainer of bouwlift nodig hebt voor de verbouwing. Omdat dergelijke zaken vaak op de openbare weg komen te staan, heb je er ontheffing voor nodig. Hiervoor kun je ook bij de gemeente terecht. Omdat het aanvragen van een vergunning of ontheffing vrij lang kan duren, is het verstandig om ruim voor de verbouwing een aanvraag in te dienen.
3. Verbouwen zonder planning is niet verstandig
Wie zijn woning gaat verbouwen wil voorkomen dat hij lange tijd in een bouwval woont. Daarom is het van belang om een planning te maken voordat je begint met een verbouwing. Als je zelf niet weet hoe je zo’n planning maakt, kun je bijvoorbeeld een aannemer in Utrecht inschakelen. Een aannemer houdt zich overigens niet alleen bezig met plannen. Je kunt de gehele verbouwing namelijk aan hem uitbesteden. Zo kan hij bijvoorbeeld ook een bouwvergunning en ontheffing aanvragen, de bouwtekenen aanleveren en vakmensen regelen.
Geef een reactie