Lifestyle

Zo maak je mooie foto’s met je smartphone

De afgelopen jaren is de mobiele telefoon veel meer geworden dan alleen de telefoon. Naast het feit dat we het wereld wijde web en alles wat daarbij hoort binnen handbereik hebben, hebben we ineens ook altijd onze camera bij ons. Als puber al droeg ik altijd een camera met me mee. Niet zo zeer om het fotograferen, maar wel om het vastleggen van fijne en leuke momenten. Nu de camera’s in onze smartphones inmiddels niet onderdoen voor de gemiddelde compact camera, kan ik áltijd fijne momenten vastleggen. En dus doe ik dat ook veel. Vandaag geef ik je tips omtrent fotografie met je smartphone!

Zorg dat er genoeg licht is

Helaas maar waar, de camera van je telefoon kan wat belichting minder compenseren dan een digitale camera. Zorg dus voor genoeg (dag)licht. Fotografeer veel buiten en anders dicht bij het raam. Heb je niet genoeg licht, zet dan liever wat meer lampen aan wanneer je een foto maakt dan dat je flits. Dit maakt je foto’s mooier en ontstaat er minder ruis.

Wees sowieso terughoudend met de flits

Fotograferen met flits doe ik eigenlijk zelden. Een flits op een smartphone camera is echt anders dan een normale camera. Het is namelijk een “gewone” zaklamp met LED licht, en dit licht zorgt vaak voor een flets resultaat. Rode ogen en een bleke huid niet uitgesloten… Nieuwe telefoons hebben tegenwoordig steeds vaker een nachtstand die het beeld lichter maakt, dit is dan eventueel ook nog een oplossing.

Maak gebruik van de mogelijkheden van je telefoon

De camera van je telefoon heeft veel mogelijkheden. Zelfs wanneer je besluit om een ouders model, zoals een refurbished iPhone SE te kopen, hebben die vaak al verschillende functies. Als je je camera opent en je swipet heen en weer zul je verschillende mogelijkheden zien. Dit lijkt misschien een schot voor open doel, maar probeer eens te experimenteren met deze mogelijkheden. Zet je telefoon eens op portretstand, probeer de panormafunctie eens uit en speel ermee! Verder kun je ook de raster optie in je instellingen eens aanzetten, dan weet je zeker dat je “recht” fotografeert.

Skip die zoom! 

Hoeveel mogelijkheden je camera ook heeft, probeer de zoom zo veel mogelijk te vermijden. Met een smartphone camera zoom je namelijk alleen maar digitaal en dat gaat altijd ten koste van je kwaliteit. Een beetje zoomen is op zich oké, maar kijk liever of je wat dichterbij kan komen en varieer met hoogte en het punt van fotograferen. Dit zorgt voor mooiere foto’s!

Bepaal zelf je focuspunt

De camera van je smartphone focust automatisch, super handig! Toch kan het heel handig zijn om hier eens mee te spelen. Het heeft mij al vaak geholpen bij het perfectioneren van een plaatje. Wanneer je op het scherm van je telefoon tikt op het moment dat je een foto wilt maken, verandert het focuspunt naar de plek waar jij op tikt. Dit gedeelte wordt dus sowieso scherp. Dit betekent dat andere punten misschien waziger worden, leuk om bijvoorbeeld juist iets in de verte op scherp te stellen in plaats van dichtbij. Daarnaast is het ook super handig wanneer het iets donkerder (of te licht) is in de ruimte. Klik op hetgeen wat jij duidelijk op de foto wilt hebben en je telefoon past automatisch de belichting aan.

Nabewerking is key

Je foto’s hoeven echt niet meteen perfect te zijn. Foto’s nabewerken zonder dat ze niet meer realistisch zijn, zorgt voor mooiere plaatjes op social media óf in je fotoboek. Dit kan doormiddel van de functies op je eigen telefoon, vaak kun je de foto’s lichtjes aanpassen met een filter, belichting of de witbalans. Wil je meer bewerken, dan zweer ik zelf bij de app Adobe Lightroom. Deze is gratis voor je telefoon en hier kun je nét iets meer mee.

 

1 thought on “Zo maak je mooie foto’s met je smartphone”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *