Food

Vijf redenen waarom we zo dol zijn op koffie

Wist je dat Nederland in de top 5 van koffiedrinkers wereldwijd staat? We werken per jaar 8,4 kg koffie weg, per persoon, wat neerkomt op ongeveer 4 kopjes per dag. Op een doordeweekse dag drinken we net wat meer dan in het weekend, waarschijnlijk omdat koffiedrinken ook erg sterk samenhangt met werken, en er zijn ook mensen die helemaal geen koffie drinken. Dat is echter maar zo’n 2% van de volwassen bevolking, en ja, dat betekent dus ook dat er mensen zijn die juist meer drinken dan gemiddeld. Rond de 11% drinkt 7 of meer kopjes per dag. Maar waarom zijn we eigenlijk zo dol op koffie?

Het is gemakkelijk te krijgen

Als je het hebt over een drankje dat makkelijk te krijgen is, dan heb je het over koffie. Je kunt bijna overal wel koffie kopen of krijgen. Op de werkvloer is bijna altijd wel een koffiemachine aanwezig, en ook als je ergens op bezoek bent, zakelijk of privé, is koffie meestal het eerste drankje dat je krijgt aangeboden. Alleen daarom al drinken we er gemakkelijk veel van. Zelfs wanneer je thuis bent, hoef je nooit veel moeite te doen om aan koffie te komen. De supermarkten liggen er vol mee, en of je machine nu koffiepads, cups of gemalen koffie gebruikt, je hoeft nooit veel moeite te doen om het te kopen.

Het is een ‘sociaal drankje’

Koffie is ook een sociaal drankje bij uitstek. ‘Zullen we even koffiedrinken?’ is een uitspraak die we allemaal kennen. Probeer daar eens mee aan te komen met sinas, dan word je toch een stuk raarder aangekeken.

Het biedt wat troost en warmte

Heb je een flinke rotdag? Heb je het koud, zit het allemaal eventjes niet mee? Dan kan koffie je even de troost en warmte geven die je nodig hebt. Het wordt niet voor niets wel eens een ‘bakkie troost’ genoemd. Goede tip voor wie écht geen koffie lust maar wel behoefte heeft aan warmte en troost: warme chocolademelk werkt ook prima!

Je krijgt er energie van

Een hele belangrijke reden waarom koffie zo populair is geworden: je krijgt er energie van. De cafeïne die in het drankje zit heeft menigeen een lange werkdag door geholpen, of ’s nachts wakker gehouden tijdens nachtdiensten of een nachtje studeren voor een tentamen. En ben je het eenmaal gewend om dagelijks je cafeïne binnen te krijgen, zal je je al snel slap en suf voelen als je een dagje overslaat. Alleen daardoor al blijven veel mensen die het eenmaal gewend zijn koffie drinken, wat ons meteen bij het volgende punt brengt.

We zijn het nu eenmaal gewend

Koffiedrinken is voor veel mensen ook een gewoonte. We zijn het gewend om iedere dag, vaak op vaste momenten, een kopje te drinken. Doen we dat niet, dan missen we onze cafeïneshot, maar ook gewoon onze vaste rustpunten op de dag.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *