Ameland Tag

Tag | Welkom op Ameland!

Begin deze maand kwam ik een onwijs leuke tag tegen op één van mijn favoriete blogs: Northflix. Ze had een tag bedacht over haar woonplaats Drachten en inmiddels hebben vele bloggers deze overgenomen en ingevuld over zijn of haar woonplaats. Aangezien ik best een beetje trots ben op mijn “woonplaats” besloot ik deze tag in te vullen over Ameland, het eiland waar ik al een aantal jaar met veel plezier woon. Lees je mee?

Wat is je connectie met Ameland?

De liefde bracht mij naar Ameland. Mijn vrouw is een Amelander en ik ben ruim tien jaar geleden naar het eiland gekomen om samen met haar en de kinderen te kunnen zijn. Eerst reisde ik nog veel heen en weer tussen mijn studentenkamer in Arnhem en Ameland en acht jaar geleden kregen we samen ons “eigen” huisje. Naast het feit dat ik woon op Ameland, werk ik hier ook nog op de middelbare school.

Wat maakt Ameland een fijne plek (om te wonen)?

Wat niet? Ik houd van het eiland, de mensen en de natuur. We wonen in de plaats Nes en alles is dichtbij. Binnen een paar minuten zijn we in het dorp met zijn terrasjes, in het bos, de duinen of lekker op het strand. Ik heb veel lieve mensen leren kennen op Ameland en zou hier voor geen goud meer weg willen. Het feit dat (bijna) iedereen elkaar kent kan voor sommige mensen beklemmend zijn, maar stiekem vind het fijn en heb ik er persoonlijk absoluut geen moeite mee. Ook vind ik het een prachtige plek om onze kinderen te laten opgroeien. De rijkdom van het eiland is toch prachtig!

De boot! Leuk en een obstakel tegelijkertijd. 

Wat mis je? Wat zou naar jouw mening anders kunnen? Wat irriteert je?

Het eilandleven is soms wat beperkt. Dingen die ik mis zijn dan meer dingen als een bioscoop of de mogelijkheid om heerlijk even te winkelen. Wat ik het meeste mis zijn mijn ouders en andere familie en vrienden die nog aan de andere kant van het land wonen. De Waddenzee is dan soms best een obstakel waar ik zo nu en dan echt wel even moeite mee heb.

Soms kan ik me in de zomer irriteren aan de drukte, maar meestal probeer ik dat langs me heen te laten gaan. Ik vind het vervelend dat je in het hoogseizoen niet even snel boodschappen kan doen omdat de supermark heel, echt heel druk is. Toeristen hebben daarnaast soms niet door dat er op Ameland gewoon ook verkeer rijdt en dat ze zich aan de normale verkeersregels moeten houden. Midden op de weg lopen, zo maar over steken, fietsen die overal en nergens geparkeerd staan… Dat zijn kleine dingetjes waar ik me soms aan irriteer. Maar eerlijk is eerlijk, het weegt niet op tegen de gezelligheid in de zomer.

Wat vind je het mooiste gebouw?

Het zou logisch zijn om hier “de vuurtoren” op te beantwoorden, maar persoonlijk heb ik niet zo veel met dat gebouw. Hij hoort bij Ameland en is bijzonder, absoluut. Maar mooi? Nee, daar versta ik iets anders onder. Grote gebouwen vind je hier niet echt, dus ik zou eerder kiezen voor de mooie commandeurswoningen die je op het eiland vindt. Zoals bijvoorbeeld het schattige huisje in Nes waar de Chocolaterie en het Badhuys in gevestigd zijn.

‘t Oerd met opa en oma! 

Wat vind je de mooiste plek?

‘t Oerd vind ik prachtig en ik kom er veel te weinig. ‘t Oerd is een natuurgebied op het Oostelijke stuk van het eiland. De natuur, het uitzicht vanaf de Oerdblinkert (de hoogste duin van het eiland) over de zee en de Hôn vind ik erg mooi. De fietstocht er naar toe door de duinen vind ik ook super. Daarnaast is het strand natuurlijk ook één van mijn favoriete plekken op Ameland. Tijdens alle seizoenen kom ik er graag, maar eigenlijk ook veel te weinig.

Wat vind je de lelijkste plek?

Oei, lastig! Alhoewel, nu ik er over na denk… De lelijkste plek vind ik het vervallen zwembad in de Vleyen. We lopen er bijna dagelijks langs en ik vind het zonde dat er niets met het gebouw of de plek gedaan wordt. Het zwembad en de plek zijn regelmatig onderwerp van verhitte discussies. Ik vind het zonde dat het gebouw al zo lang leeg staat en het wordt er niet mooier op, overigens heb ik niet echt een mening over wat er dan wel mee moet gebeuren. Dat laat ik wel aan anderen over. ;) Ik heb het zwembad niet meegemaakt dat het nog open was, hij is al flink wat jaren gesloten.

Strandleven! 

Waar drink je het lekkerste bakje koffie van Ameland?

Pris en ik grappen wel eens dat we hier ooit nog eens een echt koffiehuis gaan openen. Als echte koffieliefhebbers missen we stiekem toch wel een “echt” authentiek koffiehuis met goede koffie. Dat betekent overigens niet dat je op Ameland niet terecht kunt voor een goed kopje koffie. Eigenlijk kun je overal wel goede koffie krijgen. Waar wij de koffie erg lekker vinden, is bij Restaurant Zee van Tijd. Goede koffie, cappuccino en heerlijke thee. Ook niet onbelangrijk. Je kunt er overigens ook erg goed terecht voor een overheerlijke en uitgebreide high tea.

Wat is de leukste plek om te lunchen?

Poeh… Ameland stikt van de fijn eettentjes dus eigenlijk kun je overal wel een goede lunch nuttigen. Wij doen dit graag bij Zee van Tijd in Nes, zoals ook hierboven genoemd. Verder kun je lekker eten én leuk zitten bij Tante A’n in Hollum.

Het beste toetje ever! Bij Zee van Tijd! 

Waar ga je graag uit eten?

We hebben toch stiekem wel een aantal vaste plekken waar we graag eten. Het eerste restaurant mag je raden… ;) Zee van Tijd is absoluut één van onze favorieten, zeker wanneer we gezellig met vrienden gaan eten. Voor de beste carpaccio van het eiland moet je absoluut daar zijn. Oh, en het beste toetje – warme witte chocolade mousse met frambozen ijs – verkopen ze daar ook. Een andere grote favoriet is de Mexicaan, Cantina Dolores, in Hollum. Daar kan je heerlijk eten voor een leuke prijs en daarnaast zit je er super leuk en zijn ze ook nog erg gastvrij en vriendelijk. Jippe komt er overigens ook erg graag. ;)

Stel: Je wandelt op Ameland en hebt trek in wat lekkers. Waar ga je naartoe?

Naar een ijstent natuurlijk! Ik ben dol op ijs en dat gaat er altijd in! In Nes kun je goed terecht bij Bakkerij de Jong, waar ze Amelands schepijs verkopen. Super lekker! Zomers kun je er ook ‘s avonds nog terecht, wat een absoluut pluspunt is. Voor lekker softijs kun je onder andere terecht bij ‘t Baken, bij de strandopgang in Nes.

Mexicaans bij Cantina Dolores. 

Wat is je favoriete winkel?

Lastig! Een echte favoriete winkel heb ik niet al heeft Ameland echt een aantal pareltjes. De Afslag in Nes is een prachtige winkel waar we graag komen voor leuke hebbedingetjes en cadeautjes. En natuurlijk voor de mooiste (geur)kaarsen. Voor kleding kom ik op het eiland graag bij Sake Store of van Donia. Maar veel kleding koop ik toch ook online of aan het vaste land.

Wat heb je nog nooit gedaan of waar ben je nog nooit geweest op Ameland, maar wil je zeker nog eens naartoe/doen?

Er is weinig op Ameland waar ik nog nooit geweest ben, volgens mij. De meeste plekken heb ik wel gezien of bezocht. Wel zou ik graag nog eens via de duinen vanuit Nes naar Ballum willen wandelen. Tussen Nes en Ballum ligt een prachtig natuurgebied waar je kunt wandelen en daar ben ik eigenlijk nog nooit echt geweest.

Stel: Je krijgt familie/vrienden uit het buitenland op bezoek en ze willen Ameland ontdekken. Wat laat je ze zien?

Haha, dit is/was natuurlijk regelmatig het geval. Niet uit het buitenland uiteraard, maar zeker in het begin dat ik op Ameland woonde, kwamen er vaak vrienden en familie op Ameland wie er nog niet eerder geweest waren. Inmiddels zijn de meesten wel bekend op het eiland, maar toen namen we ze regelmatig even op sleeptouw. Wat we ze lieten zien? De vuurtoren in Hollum natuurlijk, het strand, ‘t Oerd en de gezellig terrasjes van Nes. Genoeg te doen!

Het mag geen verassing zijn, ik ben dol op Ameland. Ook al ben ik er niet geboren en getogen, Ameland is mijn thuis. Ik houd onwijs veel van het eiland en zou er voor geen goud meer weg willen!

x Lisanne 

De credits van deze tag gaan dus volledig naar Northflix. Wil je de tag overnemen over jouw woonplaats, vergeet haar dan niet te noemen! 

2 thoughts on “Tag | Welkom op Ameland!”

 1. Wat ontzettend leuk om te lezen! Echt!
  Ik ben dol op de Waddeneilanden vanwege de zee, de natuur…
  Zelfs na 1 dagje heb je al het vakantiegevoel.
  Ik kan mij echter voorstellen dat het soms wat beklemmend is, die zee, en een obstakel.
  En dat je natuurlijk de bios, écht winkelen en je familie mist.

  Ik moest trouwens blozen toen ik las dat ik één van je favoriete bloggers ben.
  Complimenten ontvangen is niet mijn sterkste kant en het blijft apart dat zoveel mensen mijn artikeltjes lezen.

  Dankjewel voor deze toffe invulling en ik ga hem delen en meenemen in het overzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *