Wij zijn vanaf Jippes geboorte gezegend met een goede slaper. Natuurlijk waren er de nachtvoedingen en gebroken nachten. Maar tussendoor sliep hij goed en liet hij ons na de vroege ochtendvoeding ook uitslapen. Wanneer Jippe ouder werd, merkten we ook dat het soms zoeken was naar een goed ritme en manier om Jippe goed te laten slapen. Hoe leg je een peuter uit dat het om 5 uur misschien wel licht is buiten, maar dat het écht nog geen tijd is om uit bed te gaan? Deze tips hebben wij uitgeprobeerd!
Verduisterende gordijnen
Laten we voorop stellen dat Jippe – voor al zomers – nog steeds geen langslaper is. We merkten toen hij wat ouder werd alleen wel een groot verschil tussen “uitslapen” in de winter en de zomer. Zomers begon de dag voor Jippe rustig al tussen 5 en half 6, het was immers licht buiten. In al onze slaapkamers hangen verduisterende rolgordijnen, ideaal! We hebben kleine raampjes in de slaapkamers en deze passen perfect! Toch komt er nog wel wat licht naar buiten en hebben we voor Jippes raam een extra doek hangen om het goed te verduisteren. Dat maakte al verschil!
Slaaptrainer
Er zijn natuurlijk veel verschillende “slaaptrainers” te koop. Het is best lastig je peuter uit te leggen hoe kloktijden werken, een slaaptrainer kan hierin uitkomst bieden. Wij kochten 1,5 jaar geleden het bekende schaapje Zazu Sam Slaaptrainer. Dit klokje werkt als nachtlampje en is rood als het nacht is, wordt vervolgens oranje een half uur voor je kind uit je bed mag (en dus mag spelen of lezen bijvoorbeeld) en groen wanneer je kindje uit bed mag. Deze tijden kun je zelf instellen. Het oranje lampje werkte voor ons uiteindelijk niet echt, Jippe speelt niet echt op zijn kamer, en dus stelden we hem zo in dat hij als het klokje oranje is, hij bij ons mag komen. Dat was lange tijd echt een uitkomst, maar begint zijn doel langzaam voorbij te gaan. Als Jippe nu wakker is, wacht hij net zo lang tot z’n klokje oranje kleurt. Slapen doet hij dan dus niet meer, dus we proberen het deze week zonder en tot nu toe gaat dat goed!
Vaste bedtijden aanhouden
Wat betreft bedtijden zijn we vrij strict. Jippe heeft z’n slaap echt nodig en heeft lange tijd bijvoorbeeld ook nog middagdutjes gedaan (en doet dit nog wel eens). Als bedtijd houden we tussen 7 en half 8 aan. ’s Weekends wijken we hier soms licht van af, maar ook dan gaat hij op tijd naar bed. We hebben wel eens geprobeerd om hem later te laten slapen, in de hoop dat hij dan later wakker zou worden, maar we hebben gemerkt dat dit niet of alleen maar averechts werkt. We houden vast aan z’n gewone bedtijden, maar kunnen hier natuurlijk ook eens van af wijken wanneer er iets bijzonders is of tijdens onze kampeervakantie. Vaste tijdens helpen écht!
De buitenlucht in
Jippe sliep tijdens onze kampeervakantie niet voor niets zó goed. De afgelopen twee weken hebben we alleen maar buiten geleefd, zo fijn! Buitenlucht is zo belangrijk voor je, ook voor je kindje, hoe klein het ook is. Winters en zomers, weer of geen weer, we maken altijd tijd vrij om gedurende de dag lekker naar buiten te gaan. Spelen, ravotten, rennen en energie kwijt, heerlijk! We merken het meteen wanneer Jippe een hele dag binnen is geweest en daarbij dan bijvoorbeeld ook minder actief is geweest (denk aan veel schermtijd). Logischerwijs is hij dan minder moe en slaapt dan ook minder.
We mogen echt niet klagen met Jippe z’n slaapritme, maar ’s ochtends zou het heerlijk zijn als hij wat langer slaapt haha. De tips hierboven hebben ons in ieder geval op weg geholpen, dus wie weet heb jij er ook iets aan! Mocht je nog tips hebben, let me know!
Geef een reactie