Slapen, het is één van mijn grootste hobby’s. Sterker nog ik denk dat het mijn grootste hobby is. Beetje jammer dat met de komst van Jippe mijn hobby wat lastiger uit te voeren is. Nu mogen wij overigens met onze peuter absoluut niet klagen, maar doorslapen komt al even niet meer in ons woordenboek voor. Er waren periodes dat Jippe door- én uitsliep maar helaas is dat alweer even geleden. We hebben geen nachtbraker, maar ook geen doorslaper of uitslaper. Slaaptekort is de meestgenoemde klacht onder ouders van jonge kinderen. Dus hoe zorg je er voor dat je een betere nachtrust pakt?
Beperk cafeïne inname
Koffie, op lange dagen is dat absoluut mijn brandstof. Waar ik voorheen nooit koffie dronken, nu drink ik per dag rustig een kop of 6 leeg. Handig om dat slaaptekort een beetje te compenseren, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat je ’s nachts minder goed slaapt. Mijd koffie en andere cafeïne houdende dranken, het liefst al na 15u ’s middags. Zelf doe ik dat niet, maar neem ik ’s avonds als Jippe op bed ligt een kop cafeïnevrije koffie.
Zorg voor regelmaat
Niet alleen voor je kind(eren) maar ook voor jezelf. Houd vaste rituelen aan en breng je kind(eren) op vaste tijden naar bed. Wij zijn zelf enorm van de rust, reinheid en regelmaat en Jippe gaat eigenlijk zelden met tegenzin naar bed. Voor jezelf is het ook goed om er enige regelmaat in te houden. Je lichaam houdt van regelmaat, ook als het op slapen aankomt.
Verduister de slaapkamer
Persoonlijk kan ik slecht slapen in een kamer waar veel licht is. Maar buiten het feit dat dit per persoon verschillend is, is het zo dat licht zorgt voor de aanmaak van serotonine. Serotonine wordt omgezet in melatonine, wat het slaaphormoon is. Zorg ervoor dat de slaapkamer van jezelf, maar ook je kindje, lekker donker is bijvoorbeeld door het met een rolgordijn te verduisteren. Vind je kindje het spannend in het donker? Gebruik dan een nachtlampje ergens in de slaapkamer of laat de deur op een kier.
Weg met dat beeldscherm!
Misschien wel de nummer 1 oorzaak in het feit dat wij, maar ook onze kinderen, slechter inslapen tegenwoordig. Veel mensen zitten tot het laatste moment op hun telefoon of tablet en gaan daarna direct slapen. De prikkels die het licht en de beeldschermen geven, geven een signaal aan de hersenen (zie ook bovenstaand punt) en zetten de boel op actief. Slapen? Daar denken je hersenen heel anders over. Spreek dus met jezelf maar ook met je kinderen af dat je de schermen aan de kant legt, het liefst minimaal een uur voor het slapen.
Zorg voor een goed bed én hoofdkussen
Wat mij betreft een absolute lifesaver. Wij hebben sinds een tijd nieuwe matrassen en inmiddels ook een nieuwe lattenbodem. Wat een wereld van verschil! Daarnaast heb ik een sinds kort een nieuw hoofdkussen van Silvana, dit was heel erg wennen maar mijn nekklachten en stijfheid (iets wat mij wakker kon houden) zijn enorm verminderd.
Slaapmiddeltjes?
Zonder meteen (verslavende) middeltjes te hoeven nemen, zijn er ook enkele natuurlijke middelen die kunnen helpen bij een goede nachtrust. Drink een lekkere kruidenthee, neem een melatoninetabletje (niet te lang!) of gebruik lavendelolie. Je kunt slaap niet sturen, maar je kun het wel een handje helpen.
Kijk, natuurlijk is het fijn wanneer je als ouder slaapwondertjes hebt. Nu zijn wij met Jippe aardig gezegend, maar linksom of rechtsom kost een kind toch echt wel een deel van je nachtrust de eerste jaren. Ben je niet gezegend met een slaapwonder, dan wordt het al een stuk lastiger. Probeer toch regelmatig je rust te pakken en bijvoorbeeld met je partner af te wisselen. En bedenk altijd; het is een faaaaaaaase!
Geef een reactie