Ik herinner me het als de dag van gisteren. Mijn twaalfde verjaardag, eindelijk kreeg ik een mobiele telefoon! Ik groeide op met de eerste generatie jongeren die in het bezit was van een mobieltje. Voor mijn verjaardag kreeg ik de Pocketline Swing (en ja, dat was heel hip) en eindelijk hoorde ik erbij. Terugkijkend was het toen al een “ding”, in het bezit zijn van een telefoon. Natuurlijk heeft er de laatste jaren een enorme verschuiving plaatsgevonden en komen kinderen steeds jonger in aanraking met mobiele telefoons. En met die verschuiving komen de opvoed dilemma’s. Want, wanneer geef jij je kind een mobieltje?
Vanaf de 12e verjaardag en niet eerder
Soms heb ik wel eens het gevoel dat wij redelijk old-fashioned zijn, de oudste drie kinderen (mijn bonus kids) kregen namelijk alle drie “pas” een mobiele telefoon op hun 12e verjaardag. De oudste is nu 18 jaar. Zes jaar geleden was dat best een puntje. Jaren keken ze uit naar een telefoon en zeurden ze er om, want tja… “al hun klasgenootjes hadden er al één en dat was niet eerlijk!” Natuurlijk was dit niet helemaal waar, maar toch is dit wel hét dilemma waar je als ouders tegenaan loopt. De verschillende opvoedstijlen en “regeltjes” van andere ouders. (Begrijp me niet verkeerd, er is geen goed of fout hoor…) Dit begint al vroeg… Toch bleven wij bij ons standpunt. Een mobiele telefoon heb je nog niet echt nodig voor die tijd. Met 12 jaar kregen ze een simpele smartphone. En wat waren ze blij.
Waarom wel vanaf 12 jaar?
Tegenwoordig kunnen we er niet meer om heen. Mobieltjes zijn overal en ik vind ook zeker dat we hier juist de positieve kant van moeten kunnen zien. Vanaf hun 12e gaan de meeste kinderen net/bijna naar de middelbare school. Nieuwe groepsdynamica worden gevormd en het sociale leven speelt zich voor een groot deel af op, juist, social media. Nieuwe contacten worden gelegd via What’s App en er wordt heel wat afgekletst. Begrijp me niet verkeerd, ik weet heus dat What’s App en social media bij jongeren een keerzijde heeft, maar het is wel iets wat inmiddels bij de jongerencultuur hoort. Daarnaast vinden ouders het vaak prettig, dat wanneer kinderen naar de middelbare school gaan, ze bereikbaar zijn of kunnen bellen wanneer er bijvoorbeeld onderweg wat gebeurt. Regelmatig moet er een stuk gefietst worden of wordt er gereisd met het openbaar vervoer. Twaalf jaar vind ik persoonlijk een prima leeftijd.
Kinderen en hun telefoongedrag
Dat kinderen vervolgens een telefoon hebben, betekent in onze ogen niet dat ze meteen alle vrijheid hebben. Hoe ouder ze worden, hoe meer vrijheid ze krijgen natuurlijk, maar het telefoongedrag van je kind in de gaten houden, is écht heel erg belangrijk. Als docent heb ik recent een training in social media wijsheid gevolgd en ook daar werd benadrukt; kijk mee met je kind! Dat betekent niet dat je alles moet controleren, maar het is belangrijk om te weten waar ze mee bezig zijn. Ga eens naast je kind zitten, ga met elkaar in gesprek en laat je kind eens aan jou vertellen wat hij zoal doet op zijn mobieltje. Vaak vinden kinderen het, zolang dit een open gesprek is, hartstikke leuk om hun ouders te laten zien welke apps ze hebben, welke spelletjes ze spelen etc. Waar wij vroeger hooguit wat heen en weer sms’ten, zijn kinderen tegenwoordig een stuk meer bezig met hun telefoons. Het blijven kinderen, en naast dat we ze klaar moeten stomen voor de “grote boze wereld” moeten we ze tegenwoordig ook bewust maken van die “nog grotere wereld” die zich online afspeelt.
Prepaid of abonnement?
Goed. Je bent er uit. Je kind krijgt een mobieltje. Of hij nou 8 of 18 jaar is. Jullie hebben besloten dat hij of zij klaar is voor die mobiele telefoon. En dan? Wat voor een telefoon kies je? En ga je voor een prepaid of een abonnement? En wie betaalt dat dan? Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt voor een prepaid kaart gaan en deze één keer in de zo veel tijd opladen. Nadeel hiervan is dat kinderen onderweg geen 4G hebben en wanneer ze dit wel activeren, ze zo door hun prepaid tegoed heen zijn. Gelukkig zijn er ook steeds meer voordelige abonnementen van een paar euro per maand met een zelf te bepalen bestedingslimiet. Toen de oudste aan de wal ging wonen om daar te studeren, hebben we een goedkoop mobiel abonnement afgesloten. Met een grote internetbundel en een kleine belbundel. Zo kan hij altijd bellen, waar hij ook is. De andere twee hebben gewoon een prepaid telefoon en kunnen dus bijvoorbeeld alleen op internet als er wifi aanwezig is.
Maak afspraken
Of je je kind nou op zijn 8e of 18e een telefoon geeft, zorg dat je afspraken maakt.
- Wanneer mag je kind zijn of haar mobiel gebruiken? Wat doe je aan de eettafel? Blijft de telefoon tijdens bedtijd beneden of mag hij mee? En wat als er visite is?
- De mobiele telefoon is van je kind, maar ik ben van mening dat de ouder hier, zeker op jonge leeftijd, nog altijd zeggenschap over heeft. Als jij vindt dat de telefoon bijvoorbeeld thuis moet blijven of even niet aan hoeft, is dat zo. Wij zeggen regelmatig wel even dat ze de telefoon even aan de kant moeten leggen bijvoorbeeld.
- Een mobiele telefoon is kwetsbaar. Hoe gaat je kind er mee om? Zorg dat hij/zij bewust is van het feit dat een mobiele telefoon geld kost. Hier mag gerust voorzichtig mee om worden gegaan. En wat als hij kapot gaat? Maak hier afspraken over.
- Schep duidelijkheid over de kosten. Wie betaalt de prepaidkaart of de maandelijkse abonnementskosten?
- Wat mag je kind wel of niet op zijn mobiele telefoon doen? Snapchat, Facebook, Instagram, Music.ly etc. Er ligt een online wereld aan hun voeten en moeten hierin begeleid worden. Scherm accounts af en maak ze bewust van wat ze online plaatsen.
Wat je ook doet, welk keuze je ook maakt als ouder, niets is goed of fout. Wel vind ik dat je een bewuste keuze moet maken en hier goed over moet nadenken. Ik ben ook wel benieuwd welke keuzes jullie maken als ouder of welke regels jij vroeger had als kind!
chucky1012 zegt
Goede tips met zeer belangrijke adviezen……
Fijne jaarwisseling Xoxo
Lodi zegt
Hier was de beslissing om de oudste op zijn 10de een pre paid te geven ook omdat we geen vaste telefoon meer hebben en hij af en toe alleen thuis is. Ik moet zeggen dat hij momenteel compleet vergeet dat hij een mobiel heeft maar gaat dit veranderen dan neem ik jouw tips zeker er bij.
Ingrid zegt
Goede tips en leuk om te lezen. Hier nog even niet van toepassing. Ze zijn pas 5 en 7
Fleur zegt
Wij hebben ook gekozen voor 10 jaar. Mijn oudste dochter telt nu de dagen al af
Nicole Orriëns zegt
Vanaf 12 jaar kun je er inderdaad niet meer om heen om je kind een mobieltje te geven. Dat is ook mijn ervaring.
MamaPlaneet zegt
Mijn kinderen zijn er nog te jong voor maar het is hier ook de bedoeling dat ze een smartphone pas mogen als ze naar middelbare school gaan.
Rory zegt
Wat een fijn stuk. En goed om te lezen van iemand die zelf ook al relatief jong een mobiele telefoon kreeg. Edit: ik ben geboren in 1970 en het gedoe met mobiele telefoons speelde voor mij dus helemaal niet. Maar omdat we een kindje hebben van 5 jaar en we nu in heel andere tijden leven vind ik dit erg handig om te lezen. Wat mij betreft krijgt ze een mobiele telefoon zo laat mogelijk, maar wat je zegt is ook heel erg waar. Ingewikkeld. Maar een onderwerp om je goed in in te lezen. Wat leuk dat je op Ameland woont! Sinds Mila 1 jaar is komen we er ieder jaar met een vakantie wel een week (soms 2 weken). Fantastisch eiland.
Lisanne zegt
Wat leuk om te horen! Ameland is zo fijn. ❤️
Ik ben het helemaal met je eens wat betreft zo laat mogelijk een mobiele telefoon, maar ben me er ook van bewust dat je pubers soms “buitenspel” zet wanneer ze niet mee kunnen in het sociale leven op What’s app en social media. Hard, maar wel de waarheid. Als we soms de mobiele telefoon van de jongste puber (14 jaar) innemen zie je dat er soms echt verontwaardigd gereageerd wordt en soms zelfs boos door klasgenoten of vriendinnetjes. Waarom ze dan niet reageert bijvoorbeeld. Dat vind ik erg jammer en zet je als ouders soms voor flinke dilemma’s…
Jamey zegt
Poeh ik weet echt nog niet hoe ik dat later zal doen..
Lisanne zegt
Snap ik! Tegen die tijd zal het ook allemaal vast weer anders zijn…
Merel zegt
Onze dochter had halverwege groep 7 nog maar 1 klasgenootje zonder smartphone. We zijn toen toch maar onder groepsdruk overstag gegaan, al mag ze hem alleen thuis gebruiken. De regels zijn nog steeds strikt en daar moppert ze geregeld over, maar ik vind het prima zo. Ze heeft in nog genoeg tijd om op haar mobiel te zitten, op deze leeftijd moet je juist genieten van t echte leven 😊
Lisanne zegt
Ah, dat snap ik echt helemaal. Groepsdruk 2.0 werd dat ook wel genoemd in de scholing die ik onlangs gevolgd heb. Goed dat je wel duidelijke afspraken hebt gemaakt!