Moederschap Persoonlijk Tag

Tag | De borstvoeding tag

blogbanner

Al even geleden kwam ik op de blog van Simone de Borstvoedingstag tegen. Het is er toen niet van gekomen om ‘m in te vullen, maar hij stond wel steeds op mijn lijstje. Eigenlijk wilde ik de tag nu skippen omdat ik al 3 maanden geen borstvoeding meer geef, maar aangezien het Wereld Borstvoedings Week is, besloot ik ‘m toch alsnog in te vullen. Een lijstje over mijn ervaringen met het geven van bijna 11 maanden borstvoeding!

Geef je borstvoeding of heb je borstvoeding gegeven?
Gegeven, in mei afgelopen jaar wilde Jippe niet meer en nam ik afscheid na bijna 11 maanden borstvoeding. Hier schreef ik enige tijd terug al een blogje over. Die vind je hier.

Ging het voeden makkelijk of moeilijk?
Vanaf het begin eigenlijk heel makkelijk. Ik heb gelukkig weinig kloofjes gehad, alleen was het aan het begin natuurlijk wel even wennen. Wie zegt dat voeden in het begin niet pijn doet is óf gevoelloos óf diegene heeft al heul veul eelt gekweekt. Na een weekje werd het beter en naast lichte spruw toen Jippe 4 maanden was, ging voeden altijd heel makkelijk.

Vond je het fijn of een noodzakelijk kwaad?
Beide. Ik vond borstvoeding geven een fijn moment. Dit kun je denk ik alleen volledig ‘snappen’ wanneer je zelf borstvoeding hebt gegeven. Eerlijk gezegd vond ik het vroeger ook altijd een beetje vreemd gegeven. Borstvoeding was een intiem moment, maar voor mij ook een moment om even te onthaasten. Ja, borstvoeding zorgt wel echt voor bonding. Daarbij is het in principe natuurlijk de beste voeding die je je pasgeboren babytje kunt geven. Al heb ik altijd gezegd dat ik flesvoeding ook prima had gevonden als het niet gelukt was. Ik ben absoluut niet tegen flesvoeding.

3

Voeden toen Jip ziek was, wat een uitkomst! ♥ Fijne op-bed-breng momentjes.

Vooraf inlezen of een voorlichtingscursus?
Eigenlijk ging ik er vrij blanco in. Ik had wel wat dingen gelezen maar ben niet fanatiek op zoek gegaan naar informatie. Natuurlijk kregen we de nodige informatie tijdens de bijeenkomsten met ons zwangerschapsgroepje, maar meer dan dat heb ik eigenlijk niet gedaan. De meeste informatie kreeg ik in mijn kraamweek van de kraamverzorgster.

Zoogcompressen, tepelhoedjes, zalfjes en/of andere hulpmiddelen?
Alleen compressen, eigenlijk tijdens de gehele voedingsperiode. Ik was gezegend met een goede productie en een bijzonder enthousiaste toeschiet-reflex. De beste compressen zijn absoluut die van Natusan, alleen die hielden de toestroom tegen en voorkwamen een nat shirt. Verder heb ik nooit iets anders gebruikt.

Kolven of live voeden?
Beide. Na mijn verlof ging ik weer volledig aan het werk en was ik voor een groot deel overgeleverd aan kolven. Toen ik uiteindelijk op mijn nieuwe werk terecht kwam, kon ik gelukkig in mijn pauzes voeden waardoor het een stuk makkelijker werd.

1

Eerste keer écht openbaar voeden tijdens een etentje. Best even spannend! ♥ Een van mijn favoriete BV foto’s, nu heel dierbaar. 

Rustig voeden in het openbaar of ietwat krampachtig verstopt?
Van openbaar voeden heb ik nooit een probleem gemaakt, maar dat betekent niet dat ik de hele boel letterlijk bloot gaf. Vanaf het moment dat ik besloot voor borstvoeding te gaan heb ik gezegd dat ik gewoon overal wilde kunnen voeden, want anders ben je zo beperkt. Meestal gebruikte ik een ronde sjaal om mijn decolleté te verbloemen, maar ik heb daarbij nooit een doek over Jippe heen gelegd. Veel mensen hebben niet eens door gehad dat ik aan het voeden was en als ze dat wel doorhadden was er echt niets te zien.

Voeden voor bepaalde tijd of zien hoe ver je komt?
In het begin zei ik: ‘We zien wel…’ Maar later wilde ik toch eigenlijk wel voeden tot een jaar en daarna afbouwen. Achteraf is dat niet gelukt, maar ben ik wel heel trots op de termijn die ik heb mogen voeden. Jippe gaf zelf aan er aan toe te zijn om er mee te stoppen en eigenlijk kun je niet makkelijker dan dat stoppen met de borstvoeding. Al vond ik het wel echt even heel moeilijk omdat ik er zelf nog niet helemaal aan toe was.

Het leukste aan borstvoeding geven was…
De fijne momentjes samen. Vooral het naar bed brengen vond ik altijd een prettig momentje. Heerlijk samen in de schommelstoel. Jippe viel eigenlijk altijd aan de borst in slaap en dan had ik zo’n heerlijk knorrend mannetje tegen me aan. Zo knus… En zelf even onthaasten na een drukke dag.

2

In het begin niet meer dan dat… ♥ Voeden in de auto terwijl we wachten op de boot. 

Minder leuk aan borstvoeding geven was…
Kolven, absoluut! Nu ging ook dat heel gemakkelijk, maar ik vond het vreselijk. Vooral het kolven onder werktijd vond ik niet prettig omdat je altijd het gevoel hebt ‘tot last’ te zijn. Gelukkig was mijn werkgever heel oke en was ik altijd binnen 20 minuten klaar, maar fijn is anders.

Welke tip of wat voor advies zou je andere borstvoedende mama’s mee willen geven?
Relax! Doe waar jij je goed bij voelt. Of dat nou drie maanden of drie jaar is. Ga er rustig in, dat werkt het beste. Probeer geen probleem te maken van openbaar voeden, er zijn genoeg manieren om dit discreet te doen. En vooral… Geniet! Voor je het weet is de periode voorbij.

x Lisanne

2 thoughts on “Tag | De borstvoeding tag”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *