Smoothies, wie is er niet dol op? Je hebt ze in alle soorten en maten en kunt ze helemaal maken naar jouw smaak. Ik ben er in ieder geval gek op en mag dan ook graag smoothies drinken en verschillende dingen uitproberen. Samen met Pris heb ik de afgelopen weken een vacuümblender getest. Ik hoor je denken: “Een blender is toch een blender? Daar kan nooit veel verschil in zitten.” Wij dachten precies hetzelfde, maar in deze blogpost bewijs ik je het tegendeel en geef ik je twee simpele en overheerlijke recepten!
De Byzoo Vacuümblender Giraffe is een innovatieve blender die het net even anders doet dan de normale standaard blenders. Het is een krachtige blender met zes messen waardoor elk ingrediënt met gemak geblend wordt. Anders aan deze blender is dat de ingrediënten eerst worden gevacumeerd en pas daarna worden geblend. Hierdoor ontstaan er tijdens het blenden geen luchtlagen in het sap en is de oxidatie minimaal. Met deze manier van blenden behoudt je natuurlijke kleur en smaak van de originele ingrediënten.
De blender wordt geleverd met een kan (1500 ml), een beker (800 ml), één extra afsluitring en drie extra vacuümventielen. Het design vind ik persoonlijk erg mooi en strak. Hij zal mooi staan in onze nieuwe bijkeuken die hopelijk over niet al te lange tijd gerealiseerd wordt! Het fijne vind ik ook dat de blender niet al te groot is en daardoor niet veel ruimte inneemt. De kan heeft een capaciteit van 1500 ml maar voor het blenden moet je deze niet verder vullen dan 1000 ml of 700 ml bij zuivelproducten.
De beker is een zeer handig extraatje wat bij deze blender zit. Na het blenden kun je hier tot 700 ml sap (of iets anders) in kwijt om deze vervolgens ook te vacumeren. Super handig, de inhoud blijft hierdoor langer vers én lekker en verkleurt niet. De smoothie kun je ’s avonds al klaar maken, om vervolgens de volgende ochtend te kunnen drinken alsof hij net gemaakt is! Normaal gesproken verkleurd een smoothie wanneer je deze een nacht bewaard in de koelkast of verandert zelfs van smaak. Met deze vacuümbeker gebeurt dat niet. Ideaal!
De blender heeft vier functies waarvan wij de eerste twee voornamelijk gebruiken:
- Vacuum blend: De ingrediënten worden eerst gevacumeerd en vervolgens geblend.
- Vacuum: De ingrediënten worden alleen vacuüm getrokken. Deze functie gebruiken we voornamelijk bij de beker.
- Pulse: De standaard pulse functie die op vrijwel elke blender zit.
- Auto blend: Blenden zonder te vacumeren.
Bij het vacuümblenden zakt het gedeelte waar de cijfertjes opstaan naar beneden, zuigt de kan vacuüm en begint daarna het blendproces. Het blenden stopt automatisch, ideaal. Wil je het sap direct nuttigen, dan trek je het vacuümventiel open alvorens de deksel eraf te halen. Hierbij hoor je ook duidelijk dat de kan flink vacuüm zit. Openen zonder dit ventiel eerst te openen is niet te doen en ook niet aan te raden.
Algoed, dit klinkt allemaal heel leuk en aardig. Maar… eerst zien (en proeven), dan geloven!
De eerste smoothie is een klassieke en simpele fruitsmoothie. Leuk om te zien is het verschil tussen beide kannen. De bovenste kan is de vacuumblender, de onderste een klassieke blender (Kenwood). Hoewel wij in eerste instantie dachten dat beide blenders even krachtig waren, werd het bij deze smoothie, die gedeeltelijk uit bevroren fruit bestond, duidelijk dat de Byzoo vele malen krachtiger is dan de klassieke blender. Binnen no-time was dit een gladde smoothie en de smoothie in de Kenwood was nog dik met deels bevroren stukjes fruit.
Mango Dream
Recept voor twee smoothies:
- 125 gram (bevroren) frambozen
- 125 gram (bevroren) mango
- vers geperst sap van 2 á 3 sinaasappels
Klassieke blender
Byzoo blender
Het verschil in smoothies is duidelijk te zien. De linkersmoothie komt uit een gewone blender, de rechter uit de Byzoo. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik de linkersmoothie ook wel iets vind hebben. Het heeft meer weg van een ‘slush’ van gepureerd fruit, meer sorbetijs-achtig. Drinken doet het niet zo makkelijk aangezien het echt nog een dikke ijskoude substantie is. De rechter smoothie is echt heel smooth en gelijkmatig en goed geblend. Naast het uiterlijk vertoon, belooft Byzoo ook dat er verschil moet zijn in smaak. Let’s put that to the test! De linker smoothie (klassieke blender) smaakt goed, een tikkeltje zuur, maar is vooral wel lekker fruitig. De rechter smoothie (Byzoo blender) smaakt inderdaad wel degelijk anders! Het verschil is niet enorm groot maar wel duidelijk te merken. De smaak is zachter, minder zuur en heerlijk fruitig. We waren wat sceptisch, maar vacuümblenden lijkt echt een verschil te geven.
Green Coconut
Ingrediënten voor twee smoothies:
- één appel
- sap van één limoen
- 250 ml kokoswater
- verse munt naar smaak (wij gebruikten ongeveer vier blaadjes)
Klassieke blender
Byzoo blender
Was het verschil bij de eerste smoothie al duidelijk, is dat bij deze groene nog duidelijker. Links zie je weer de smoothie uit de klassieke blender, rechts die uit de Byzoo. Het sap uit de klassieke blender heeft veel meer schuim en is minder mooi geblend dan het sap uit de vacuümblender. Daarbij is de kleur is grauwer en minder groen. Het verschil in smaak is bij deze smoothie ook nog veel duidelijker. Ook hierbij is het sap uit de Byzoo zachter en minder zuur. Daarnaast is hij een stuk fruitiger, smaakvoller en heeft de smoothie uit de klassieke blender het schuimlaagje wat het minder lekker maakt. Hij is absoluut niet vies, maar het verschil is overduidelijk aanwezig en ik snap waarom Byzoo claimt dat smoothies uit de vacuümblender lekkerder (en overigens ook nog gezonder) zijn.
Je smoothie bewaren kan dus heel gemakkelijk in deze beker. Wanneer je deze vervolgens bewaart in de koelkast kun je deze prima de volgende dag nog drinken en smaakt hij nog net zo goed. Ideaal! De blender maakt namelijk aardig wat herrie en dus is het maken van smoothies in de ochtend wanneer de rest van de familie nog heerlijk rustig ligt te slapen, niet echt handig. Daarnaast is het natuurlijk super handig, je ontbijt voor de volgende dag staat al klaar. Hallo 10 minuten extra slaap!
De bewaarde groene smoothie, gaven wij ’s avonds een kleine upgrade. Want smoothies lenen zich uiteraard ook heel goed als basis voor een lekkere cocktail. Om je groene smoothie te upgraden naar deze overheerlijke cocktail, voeg je het volgende toe:
- een scheutje rum
- een paar schijfjes limoen
- wat rietsuiker
Mmmm, proost!
Uiteraard ligt het het meest voor de hand om met een blender sapjes en smoothies te maken, maar met de vacuümblender kun je natuurlijk ook saus, soep, groentendip, mousse en nog veel meer creëren. Wij zijn nog niet uitgeprobeerd en experimenteren lekker verder met deze blender. Voor zo’n vacuümblender moet je wel even flink wat euro’s neerleggen. Hiervan kan ik me voorstellen dat je uit financiële overwegingen toch voor een “gewone” blender gaat. Maar onze oude blender staat nu te verstoffen, hij heeft plaats gemaakt voor deze topper die super krachtig is en smoothies écht naar een hoger niveau tilt.
De Byzoo Vacuümblender Giraffe kost €499,-.
x Lisanne
BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren
chucky1012 zegt
Wauw zo een geweldige smoothiemaker….
Ik ben al een tijd lang opzoek naar de beste en perfecte blender.
Zonder dat het fruitresten achterlaat die niet geblend worden….
Deze nieuwe prachtige keukenrobot zet ik op mijn wishlist…..
Fijn en zeer uitgebteidt artikel 👌
Xoxo
Nienke zegt
Wat een gek ding zeg! Ik wist helemaal niet dat dit bestond. Wat grappig, wel aan de dure kant voor een blender. Maar de smoothies klinken heerlijk!
Lisanne zegt
Dat wist ik dus ook niet! Ik ben het helemaal met je eens dat het vrij duur is. Maar nu ik er een heb, ben ik er wel super blij mee!