Boeken

Mijn laatst gelezen boeken ❤︎ 13 reasons why, Everything Everything, Ik weet een geheim en meer

Lezen is naast bloggen en series kijken echt een van mijn favoriete bezigheden. Ik kan me verliezen in mooie verhalen, de tijd stilzetten en uren lang lezen. Àls ik de tijd heb kan ik rustig een hele middag in mijn boek zitten en blijven lezen. Helaas heb ik daar niet altijd de tijd voor maar ik probeer de laatste tijd die momenten wel voor mezelf te pakken. Ik heb de afgelopen weken dus aardig wat boeken verslonden en vandaag vertel ik je welke dat zijn én of ik ze aanraadt of niet.

Alle boeken (op die van Tess Gerritsen na) heb ik in het Engels gelezen. Ik vertel hieronder zowel de Engelse als Nederlandse titel maar zal de boeken uiteraard in het Nederlands behandelen. 

De Tolbrug / The Tollbridge
Aidan Chambers

De 17-jarige Peter of diens alter ego Jany, onttrekt zich aan de invloed van zijn ouders, leraren, vrienden en vriendin. Hij neemt een baan aan als tolheffer bij een verlaten brug. Peter vlucht weg uit de wereld om helderheid te krijgen over wie hij is en wat hij wil. Die bewuste eenzaamheid wordt onderbroken door Tess, de opgewekte dochter van zijn huisbaas. De ontdekking naar zijn identiteit wordt helemaal verstoord door de komst van Adam. Een warhoofd die op de vlucht is voor zijn persoonlijkheid. De ontmoeting van Tess, Adam en Jany is bepalend voor hun leven. De spanningen tussen dit drietal is te snijden. De zoektocht naar zichzelf en groei naar volwassenheid verloopt niet zonder vallen en opstaan.

Een prachtig, bijna poëtisch boek met een intens verhaal. Het boek is vanuit verschillende perspectieven geschreven en het is niet altijd meteen duidelijk wie aan het woord is of wat er bedoeld wordt. Dat maakt het boek niet heel gemakkelijk om te lezen maar ik vond dat tegelijkertijd juist een uitdaging. Door de uitdieping van de hoofdpersonages, de symboliek in het boek en het bijzondere einde vind ik het boek zeker een aanrader. Even doorbijten, dan wil je absoluut de reis van de drie hoofdpersonen volgen.

Een andere Elliot / Inventing Elliot
Graham Gardner

Elliot Sutton wordt op school gruwelijk gepest. Als hij uiteindelijk van school verandert, is hij vastbesloten niet opnieuw doelwit te worden. Hij zal zichzelf compleet anders voor moeten doen. Cool. Onverschillig. Ondoorgrondelijk. Zijn plan lijkt te slagen: zijn nieuwe identiteit houdt hem buiten schot. Het slachtoffer is toeschouwer geworden. Maar daar blijft het niet bij. Elliot wordt uitgenodigd door de Guardians, een onzichtbare groep ouderejaars die de school achter de schermen ‘bestuurt’ met een anonieme, stille vorm van terreur. Ze hebben altijd gekregen wat ze willen. En nu hebben ze hun zinnen gezet op Elliot. Ze vuren hem aan om precies dat te worden waaraan hij zojuist was ontsnapt. Wanneer Elliot ondertussen verliefd wordt op de eigenaardige Louise en in het geheim bevriend raakt met het grootste pestslachtoffer van school, lijkt hij steeds verder verstrikt te raken in zijn verschillende rollen. Tot hij leert voor zichzelf te kiezen.

Ijzersterk en toch zo simpel. Het eerste hoofdstuk greep me direct aan en ik wilde gelijk verder lezen. Een andere Elliot is een puur verhaal over een jongen wie zichzelf opnieuw uitvindt en op zoek is naar wij hij nou daadwerkelijk is. De zoektocht, de pubertijd, de continue strijd met zichzelf en zijn omgeving zijn onwijs goed beschreven waardoor je enorm meeleeft met de hoofdpersoon. Eerlijk is eerlijk, ik heb een paar traantjes gelaten tijdens het lezen van dit boek. Bijzonder, toegankelijk, zonder poespas en toch indrukwekkend mooi.

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht / The Curious Incident with the dog in the nighttime
Mark Haddon

‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ van Mark Haddon is het hartveroverende, inmiddels klassieke verhaal om te lezen en te herlezen. Christopher, de detective in deze ongewone detectiveroman, is een vijftienjarige jongen met een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde en weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin. Hij is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat, maar wanneer de hond van de buurvrouw vermoord blijkt te zijn, begint hij aan een reis die zijn hele wereld op z’n kop zet.

Aandoenlijk, interessant, grappig, ontroerend, spannend…. Dit boek is àlles en ik heb zo genoten tijdens het lezen van dit boek. Het verhaal is geschreven vanuit de autistische Christopher en dit is ontzettend goed gedaan. Je krijgt letterlijk een kijkje in zijn hoofd en hierdoor is het verhaal chaotisch maar ook zo echt. Christopher zet alles op alles om er achter te komen wie de hond van de buurvrouw heeft vermoord. Hierdoor komt hij allerlei andere dingen te weten en dit zet zijn wereld op z’n kop. Het verhaal wordt regelmatig onderbroken alsof iemand letterlijk afdwaalt van een verhaal, waardoor je een inkijkje krijgt in Christophers wereld en hoe hij de dingen ziet. Een absolute aanrader.

Thirteen Reasons Why
Jay Asher

Op een dag krijgt Clay (16, ik-figuur) via de post zeven cassettebandjes in een schoenendoos zonder afzender. Als Clay het eerste bandje afspeelt, hoort hij de stem van klasgenoot Hannah Baker, die een paar weken eerder zelfmoord heeft gepleegd. Op dertien kanten van de cassettes beschuldigt zij telkens iemand die mede verantwoordelijk is voor haar dood. Alleen die dertien krijgen de bandjes te horen. Clay vraagt zich af wat hij Hannah heeft aangedaan.

Dé hitserie van 2017. Als docent was ik extra nieuwsgierig naar deze serie omdat ik verscheidene leerlingen er over hoorde praten, maar daarnaast was ik ook persoonlijk geïnteresseerd. De Netflix serie heb ik gekeken en ik vond deze best wel heftig. Heftig op een goede manier maar tegelijkertijd vond ik het ook best confronterend dat mijn – toch nog wel jonge – onderbouwleerlingen deze serie keken. Toen ik hoorde dat de serie was geïnspireerd op een boek, wilde ik deze graag lezen. Ook om te kijken of dit boek misschien geschikter was voor leerlingen. De serie is inderdaad geïnspireerd op het boek, maar verschilt op een aantal vlakken toch behoorlijk. Het boek vond ik minder heftig en maar het boek blijft natuurlijk heftige thematieken behandelen. Een prachtig boek, een eye-opener op verscheidene vlakken en daarnaast simpel en toegankelijk.

Alles wat je lief is / Everything, Everything
Nicola Yoon

Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld. En dat het op een ramp zal
uitdraaien. Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van ‘spoilende’ boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg… Alles wat je lief is gaat over het verlangen naar het onbereikbare, en over alles wat we op het spel zetten voor de liefde.

Dit boek stond al op mijn to-read lijst maar toen ik de  trailer van de boekverfilming voorbij zag komen, zette ik er haast achter. Dit boek móest ik lezen. De film wil ik namelijk ook graag zien, maar niet voordat ik het boek had gelezen. Everything, Everything is een prachtig young adult boek wat door de manier van schrijven onwijs toegankelijk is. Toegankelijk, maar daardoor niet minder mooi. Het verhaal is puur, verrassend en prachtig verteld. Het is niet een onwijs spannend boek waarin veel gebeurt, maar toch blijf je lezen. Want, hoe gaat het verder met Olly en Madeline? En wat zit er achter haar ziekte? Een prachtig, hartverwarmend liefdesverhaal met een bijzonder randje.

Ik weet een geheim
Tess Gerritsen

Rizzoli en Isles onderzoeken een van de meest bizarre moorden die ze ooit hebben gezien: een jonge vrouw ligt op haar bed, haar ogen uit hun kassen gehaald en in haar handen gelegd. Is het een hint naar de horrorfilms die de vrouw heeft gemaakt? Als er een tweede slachtoffer valt, weten Rizzoli en Isles dat ze snel moeten zijn. Vreemd genoeg is er iemand die denkt dat zijzelf de volgende is, want ze is op de hoogte van een geheim. Dat ze nooit aan iemand zal vertellen.

Tess Gerritsen is absoluut mijn favoriete auteur als het om thrillers gaat. Haar verhalen laten me altijd op het puntje van mijn stoelzitten. Ze zijn onwijs spannend, origineel en goed. Dit nieuwste boek hadden we dan ook gelijk de dag nadat hij uitkwam, in ons bezit. Natuurlijk moesten we de nieuwste Tess Gerritsen lezen. En ja, ook dit boek is weer super goed. Verrassend, spannend en weer typisch Tess. Houd je van goede thrillers of detectives, dan zit je bij dit boek weer helemaal goed.

Op het moment ben ik alweer bezig in een nieuw boek. Zo ben ik eindelijk begonnen aan het vervolg van mijn all time favourite: Me Before You van Jojo Moyes: After You. Sowieso heb ik nog een aantal boeken op mijn to-read lijstje staan. Dus voorlopig nog genoeg leesvoer.

Mocht je het leuk vinden, kun je mijn leesavonturen volgen via GoodReads.

x Lisanne 

Wat is jouw laatst gelezen boek of absolute aanrader? 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

1 thought on “Mijn laatst gelezen boeken ❤︎ 13 reasons why, Everything Everything, Ik weet een geheim en meer”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *