Moederschap

Kinderbijslag – wat doe jij er mee?

Vorige week was het weer zover, de kinderbijslag werd gestort. Altijd een fijn moment wanneer je saldo weer even extra aangevuld wordt. Ik schreef al eens een blogje over vakantiegeld en het leek me leuk om ook iets soortgelijks over kinderbijslag te schrijven. Er zijn zo veel mogelijkheden, manieren en meningen wat betreft kinderbijslag. Vandaag zet ik er een aantal op een rijtje! 

Wat is kinderbijslag?

Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Wanneer je woont of werkt in Nederland en kinderen hebt die jonger zijn dan dan 18 jaar, dan krijgt je waarschijnlijk elk kwartaal een bedrag aan kinderbijslag.

.                    0 t/m 5 jaar       6 t/m 11 jaar        12 t/m 17 jaar
Per kind          € 200,59           € 243,57              € 286,55

In ons geval ontvangen wij voor één van de kinderen dubbele kinderbijslag omdat de oudste uitwonend is. Wij wonen op Ameland en de oudste studeert aan het vaste land. Je kunt dubbele kinderbijslag krijgen als je kind uitwonend is door ziekte of handicap of wanneer het uit huis woont voor onderwijs. Hier zitten overigens wel een aantal voorwaarden aan.

Sparen

Sommige mensen hebben de luxe om de kinderbijslag (deels) apart te zetten en te sparen voor je kind. Wanneer je de kinderbijslag niet of niet helemaal nodig hebt voor de kosten van je kind, kun je het opzij zetten. Bijvoorbeeld voor onverwachtse kosten, een studie of om de kinderen wat extra’s te kunnen meegeven wanneer ze het huis uit gaan. Wanneer je weet waar je voor wilt sparen en voor welk bedrag, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van doelsparen bij MoneYou. Eerlijk is eerlijk, wij zitten helaas niet in deze positie, maar proberen tegenwoordig wel steeds vaker iets opzij te zetten van bijvoorbeeld de kinderbijslag.

Kleding kopen

Veel mensen kopen van de kinderbijslag kleding. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat kinderen groeien als kool en soms écht elk kwartaal nieuwe kleding nodig hebben. Zeker wanneer ze klein zijn, is nieuwe kleding niet aan te slepen. Daarnaast is het, vind ik, natuurlijk ook heel leuk om je spruit in een nieuwe outfit te steken. Kleding vind ik overigens ook één van de grootste kostenposten (naast luiers de eerste jaren) van een kind. Kapotte knieën, versleten schoenen, gescheurde jassen. Tja, kinderen zijn nou eenmaal niet zo heel zuinig op hun kleding. En gelijk hebben ze!

Speciale, grotere uitgaven

Met kinderen en het gezinsleven komen bijzondere uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan verjaardagen, kinderfeestjes, schoolreisjes etc. Maar denk ook vooral aan December wanneer Sinterklaas of Kerst weer om de hoek komt kijken. De kinderbijslag van oktober gaat bij ons dan ook regelmatig deels naar de cadeautjes en uitgaven voor de feestdagen. Verder kun je natuurlijk de kinderbijslag ook uitgeven aan dagjes weg of een vakantie. Kinderbijslag is niet per definitie (alleen) bedoelt voor eten of kleding, maar voor alle kosten die bij het gezinsleven komen kijken.

Op de grote hoop

Bij ons gaat de kinderbijslag regelmatig op de grote hoop. In april en oktober is het een welkome extra voor de zomer- en winterkleding, maar regelmatig kopen we dit al eerder of soms wat later. Soms kun je nou eenmaal niet wachten op de kinderbijslag en doe je dus eerder grote kindgebonden uitgaven. Dit wordt dan later weer aangevuld door de kinderbijslag. Linksom of rechtsom, het komt in ieder geval altijd bij de kinderen terecht, de ene keer wat meer en de andere keer wat minder.

Waar geef jij de kinderbijslag aan uit? 

x Lisanne

1 thought on “Kinderbijslag – wat doe jij er mee?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *