Lifestyle

Een groot gezin, dat is samen genieten

Een groot gezin runnen is niet altijd eenvoudig. Hoe meer mensen in huis, hoe drukker het kan worden. Bovendien heeft iedereen zijn eigen ritme, zijn eigen noden. Ervoor zorgen dat iedereen krijgt wat hij nodig heeft, vraagt soms wat schakelwerk.

Het is heerlijk om een groot gezin te hebben. Er is altijd leven in huis en het is heerlijk om te zien hoe iedereen zich ontwikkelt en zichzelf kan zijn in huis. Dat is namelijk wel zo belangrijk. Samenleven loopt niet altijd van een leien dakje, maar als puntje bij paaltje komt is het simpelweg geweldig om in een groot gezin te leven.

Een vol huis vraagt planning

Hoe meer mensen er in huis zijn, hoe drukker het kan zijn. Iedereen heeft wel zijn eigen hoekje of zijn eigen kamer, maar vaak hangt het hele gezin samen op de bank. Spullen slingeren rond in huis en het is een ware kunst om iedereen tegelijk aan tafel te krijgen.

Vaste afspraken maken helpt om het huishouden zo vlot mogelijk te laten lopen. Dan spreken we over het feit dat iedereen zijn eigen taakjes heeft, maar ook over een vast tijdstip voor het ontbijt of het avondeten, zodat we allemaal samen aan tafel zitten.

Van hot naar her

Als moeder lijkt het wel alsof je altijd in de weer bent voor je kinderen. Je wast, kookt, rijdt de kinderen naar school, naar de sportclub, naar een play date met een vriendje. Er is soms nauwelijks tijd voor jezelf. Nauwelijks de tijd om even neer te zitten met een kopje Douwe Egberts.

Zeker wanneer je een gezin combineert met een fulltime job, is het soms moeilijk om een momentje voor jezelf te vinden. Kleine dingen, zoals een nieuwe manicure of een halfuurtje in bad voelen dan als gestolen momentjes vol luxe. Praat ook met je partner als je je niet goed voelt bij de verdeling van de huishoudelijke taken zodat jullie beiden een momentje voor jezelf kunnen hebben.

Een huis vol liefde

Voor een groot gezin is het belangrijk om ook samen quality time door te brengen. Misschien niet elke dag, maar toch elke week. Een diner met het hele gezin of een momentje in de tuin met zijn allen: dat zijn de momenten waarop de mooiste herinneringen gemaakt worden.

Veel gezinnen ontwikkelen eigen tradities. Vooral als er een flink leeftijdsverschil zit tussen de kinderen van het huishouden. Sommige gezinnen eten steevast samen op een vaste avond in de week en schuiven elke zondag aan voor een uitgebreide brunch. Iemand dekt de tafel, een ander zet koffie met handige senseo pads. Nog iemand anders serveert de broodjes.

In een groot gezin draagt iedereen bij. Aan het huishouden, maar vooral aan de gezelligheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *