Lifestyle

Instax Mini 9 Polaroid Camera | Review & tips

De Instax Mini, de hipste polaroid en één van de grootste hypes die inmiddels alweer een tijdje duurt. Hij stond al even op mijn wishlist, maar toch twijfelde ik over de aanschaf van dit – toch best – dure apparaatje. Toen ik lekker mocht shoppen bij Radbag, hakte ik de knoop door. Ik koos voor een de witte Instax Mini 9 en oooo ik heb er nog geen moment spijt van!

De Instax Mini 9

De Fujifilm Instax Mini 9 is een heerlijke ouderwetse polaroid camera met een aantal moderne snufjes. De camera wordt geleverd met 2 AA batterijen, een soort voor om je pols en een close-up lens. Cassettes met foto’s moet je apart aanschaffen. In één cassette zitten 10 foto’s.  De Instax Mini 9 komt in allerlei verschillende schattige kleurtjes, ik koos lekker basic voor “off-white”.

Het fotograferen met de Instax vergt wat oefening. Natuurlijk heb je maar één kans en kun je niet raak klikken (tenminste, dat raad ik je niet aan). Het is dus belangrijk dat je in ieder geval zorgt dat alle omstandigheden voor een goede foto juist zijn. Er is in principe maar één ding wat je kan instellen bij de Instax Mini en dat is het diafragma. De camera helpt je hier een handje bij, door een indicatie te geven doormiddel van een lichtje. Je verstelt vervolgens zelf de lens en het diafragma en hiermee beïnvloed je de opening van de lens en dus hoeveel licht er binnen kan komen. Hoe groter de opening, hoe meer licht er binnenkomt.

Op de voorkant van de camera zie je verder de zoeker, de knop om foto’s mee te maken, de flits én een selfie-mirror. Wanneer je een selfie wilt maken, weet je doormiddels van het spiegeltje naast de lens of je goed zit of niet. Super handig! Ook wordt de camera geleverd met een close-up lens. Deze is ideaal wanneer je voorwerpen en dergelijke van dichtbij wilt fotograferen. Doe je dit zonder de lens, dan wordt je foto niet helemaal scherp.

Andere tips bij het gebruik van je Instax Mini 9:

 • Experimenteer met het diafragma, de instelling die je Instax kiest, is niet altijd het juiste of mooiste.
 • Fotografeer in lichte ruimtes. Maak je foto’s binnen, zorg dan voor veel licht.
 • De flits kun je niet instellen, hij bepaalt dus zelf of hij flitst. Pas op met weerkaatsing van bijvoorbeeld ramen en ander glanzende objecten.
 • Ontwikkel je foto door hem even op de kop neer te leggen en te laten rusten. (Wapper dus niet!) Dit geeft het mooiste resultaat.
 • Maak de foto niet te dichtbij, maar ook niet te veraf. Probeer niet teveel dingen in de foto te vangen en sta maximaal 3 meter van de persoon/object af.
 • Wat je ziet in de zoeker, is niet precies hetgeen wat er op je foto wordt afgedrukt. Houd dus rekening met wat marge. De zoeker zit rechts, terwijl de lens in het midden zit.

Wat te doen met je polaroid foto’s?

Als je het een beetje doorhebt kun je echt hele toffe, retro foto’s maken. Op een gegeven moment zul je een leuke verzameling hebben van allerlei leuke en mooie momenten. En het is natuurlijk zonde wanneer deze foto’s vervolgens niet getoond worden. Maar, wanneer gebruik je nou je Instax en wat doe je dan met de foto’s?

 • Gebruik je Instax voor bijzondere momenten zoals Kerst, Oud & Nieuw of een feestje. Zo heb je een mooie tastbare herinnering.
 • Maak elke week/maand/jaar een foto van je kindje om zo een dierbaar en mooi overzicht te krijgen van de groei.
 • Ga je trouwen? Romantische foto’s gegarandeerd met de Instax!
 • Hang een touwtje in je (slaap)kamer en bevestig met knijpertjes de leukste foto’s.
 • Maak een collage aan de wand met leuke washi-tape.
 • Er zijn speciale fotoboekjes te koop waar je je foto’s in kan bewaren, mocht je ze (even) niet op willen hangen.
 • Maak een vorm van je polaroids en hang deze aan de muur. Denk aan een hartje of een kerstboom tijdens de feestdagen.

Iets overbelicht

Iets te onderbelicht

Beschadigd tijdens het ontwikkelen

Ik ben super blij met de Instax. Je maakt er prachtige en pure plaatjes, doordat je niet maar raak klikt en weggooit wat niet goed is. Het zijn rauwe, échte foto’s waar je ook nog eens beter over nadenkt bij het maken. Tenminste, dat vind ik. Een groot nadeel is namelijk dat de cassettes met foto’s echt niet goedkoop zijn. Gemiddeld betaal je zo’n €7 a €10 per 10 foto’s. De polaroid bewaar ik dus echt voor zo nu en dan. En dan blijft het dus ook extra speciaal.

De Fujifilm Instax Mini 9 is o.a. te koop bij Radbag voor een tijdelijke actieprijs van €82,95 (i.p.v. €99,95).

 

3 thoughts on “Instax Mini 9 Polaroid Camera | Review & tips”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *