Boeken Lifestyle

Dit is wat lezen mij brengt (en gebracht heeft)

Al sinds ik me kan herinneren, verslind ik het ene boek na het andere. Vanaf het moment dat ik zelf boeken kon lezen, mocht ik mijn eigen boeken lenen bij de bibliotheek. Ik heb fijne herinneringen aan onze prachtige bibliotheek in Zutphen en heb geluk dat mijn ouders mij daar elke paar weken mee naar toe namen. Ik geloof dat dat echt bijgedragen heeft aan mijn leesplezier. Ik ben van mening dat lezen je echt veel kan brengen en goed voor je is!

Het staat leuk

Oké, dit heeft natuurlijk niks te maken met je algemene ontwikkeling, maar ik word toch best gelukkig van een mooi gevulde boekenkast. Als kind had ik een gevulde boekenkast in mijn slaapkamer en ook toen ik op kamers woonde stonden mijn planken vol boeken. In ons huidige huis hebben we een soort uitsparing in onze woonkamer waar al onze boeken staan. Hier staan vooral de “bijzondere” boeken en boeken met een herinnering. Het is fijn om die op een mooie plek te bewaren en een mooie boekenkast kan echt een aanvulling zijn op je interieur. Ooit zou ik dan ook graag nog een mooie houten boekenkast willen, maar die ruimte hebben we nu met alle kinderen nog niet.

Het verbetert je concentratie en geheugen

Mensen die – zeker al vanaf jongs af aan – regelmatig een boek lezen, trainen hun concentratievermogen en geheugen. Je leert je langere tijd focussen op één ding, in dit geval een tekst zonder bijvoorbeeld steeds de afleiding van je telefoon te zoeken. Lezen helpt echt je hersenen in vorm te houden, zie het als een soort sport. Je leert beter verbanden leggen en het begrijpen van een tekst. Niet voor niets dat kinderen tegenwoordig vaak meer moeite hebben met langere teksten onthouden en begrijpen, er wordt tegenwoordig veel minder gelezen.

Het werkt ontspannend

Absoluut één van de belangrijkste redenen waarom ik veel lees; het werkt heerlijk ontspannend. Het is bewezen dat al 6 minuten lezen per dag je kan helpen om je stress met ongeveer twee derde te verminderen. De spanning in je spieren en je hartslag wordt verlaagd doordat je even met je hoofd bij een letterlijk andere wereld bent. Ik lees vooral ook veelvoor het slapen gaan, het zorgt er voor dat je goed in slaap kan vallen. Het is voor mij echt een moment voor mezelf en ik geniet daar echt van.

Je leert over andere mensen en plekken

Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Zo las ik als kind bijvoorbeeld Abeltje, en leerde ik over verschillende plekken van de wereld. Ik verslond boeken van Carry Slee en leerde over problematiek waar sommige van mijn leeftijdsgenootjes mee te dealen hebben. Het lezen van boeken vergroot niet voor niets je empatisch vermogen en wereldkennis. Op een fijne manier leer je over dingen waar jij zelf in het dagelijks leven misschien niet of nooit mee te maken krijgt. Zo lees ik daarom bijvoorbeeld ook graag boeken van Lucinda Riley (De Zeven Zussen e.d.). In haar boeken neemt ze je mee naar de geschiedenis op andere plekken in de wereld door fictie en historische feiten te verweven. Prachtig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *