Afgelopen week verscheen Lucinda Riley, de schrijfster van De Zeven Zussen, uitgebreid in het nieuws. Het boek is voor het tweede opeenvolgende jaar het best verkochte boek van Nederland geworden. En dat is uniek. Ruim een jaar geleden maakte ik, doordat een collega mij tipte, kennis met de boeken en inmiddels heb ik het zesde boek bijna uit. Ik ben verslaafd!
Verslavend
De Zeven Zussen is een serie van zeven boeken waarvan er inmiddels zes uitgegeven zijn. De Nederlandse vertaling van het zesde boek verschijnt over een maand, 18 februari om precies te zijn. De serie is wereldwijd een enorm succes. De ingrijpende, epische verhalen over liefde en verlies zijn gebaseerd op de legendes van het sterrenbeeld The Seven Sisters. De combinatie van historische fictie met de moderne tijd is goud. Lezen is voor mij de ultieme manier van ontspanning. Ik lees veel en vaak, vooral ’s avonds en in het weekend. In de vakanties maak ik vervolgens een inhaalslag. Het afgelopen jaar heb ik alleen maar de boeken van Lucinda Riley gelezen. Ik ben verliefd geworden op de serie van De Zeven Zussen en ik probeer zo veel mogelijk mensen over te halen de boeken ook te lezen, haha.
Het verhaal
De Zeven Zussen is een serie van zeven boeken, waarvan er inmiddels zes boeken zijn gepubliceerd. Elk van de eerste zes boeken draait om één van de zes zussen, allemaal geadopteerd door de mysterieuze Pa Salt. Zes? Maar waarom heten ze dan De Zeven Zussen? Dat laatste is nog niet helemaal duidelijk, behalve dat er zeven zussen zouden zijn – wiens namen overeenkomen met De Zeven Zussen van de Pleiaden, maar in Pa Salt’s eigen woorden heeft hij nooit de zevende zus gevonden. Eén van de vele mysteries die hopelijk worden onthuld in het zevende en laatste boek.
Eerlijk is eerlijk, het verhaal doet eerst een beetje vreemd aan. Een vriendelijke en mysterieuze oude man – Pa Salt – met een onvoorstelbare rijkdom besluit om zes babymeisjes met verschillende achtergronden en afkomsten over een periode van meerdere jaren te adopteren. Hij voedt ze op tot krachtige, jonge vrouwen op zijn Zwitserse sprookjesachtige landgoed Atlantis, dat bijna een soort kasteel is dat wordt omgeven door de natuur met een eigen toegang tot het meer. Hier leven ze ogenschijnlijk perfecte levens, zonder iets te willen en nooit vragen te stellen over hun afkomst of over hun mysterieuze adoptievader en wat hij doet. Ze groeien op, gaan uit huis en leven hun eigen leven. Totdat het nieuws van de plotselinge dood van hun vader hen weer herenigt in Atlantis. Hier ontvangen ze elk een brief van hun overleden vader, samen met een spreuk en coördinaten om hen een idee te geven van hun afkomst, mochten ze deze willen ontdekken. Best een beetje vergezocht, toch? Maar, eerlijk gezegd is het absoluut de moeite waard om je over te geven aan dit verhaal en je mee te laten voeren met de ontdekkingsreis van elke dochter welke per boek uitvoerig wordt verteld. De verhalen, de wereld waar je in terecht komt… Ze zijn stuk voor stuk prachtig.
Modern en toch historisch
Zoals ik al zei heb ik inmiddels bijna deel zes uit. Ik lees de boeken in het Engels waardoor ik al eerder kon beginnen aan het laatste deel Zon. Alle zes de delen zijn mooi op hun eigen manier. Het zijn dikke pillen van bijna 700 bladzijdes. Dit is ook niet zo gek. Elk boek bevat namelijk eigenlijk twee verhaallijnen. Het verhaal van de zus die op zoek gaat naar haar roots en daarbij haar eigen battles vecht en daarnaast het verhaal wat op wat voor manier dan ook te maken heeft met de afkomst van elke zus. Hierdoor combineert het verhaal moderne fictie met prachtige historische verhalen waar waargebeurde gebeurtenissen in verweven zitten. Lucinda Riley doet voor elk boek uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van een bepaald land. Zo maak je kennis met de makers van de Cristo Redentor (Rio) in het eerste deel en word je meegenomen naar Noorwegen in de wereld van opera, WOII en Edvard Grieg in deel twee. In het derde deel bezoek je het Edwardian England en in deel vier word je meegevoerd naar de parel industrie in Australië. Deel vijf speelt zich deels af in Spanje in de wereld van de flamenco en zigeuners en in het deel wat ik nu lees waan ik me in het Kenia, eind jaren 30, begin jaren 40.
Niet je doorsnee vrouwenroman
Als je de boeken ziet liggen denk je misschien dat het een dikke soort van bouquettereeks is. Mocht je hier niet van houden, laat je dan alsjeblieft niet afschrikken. Uiteraard hebben we te maken met vrouwen in de bloei van hun leven en komt daar natuurlijk wat liefde bij kijken. Maar de kracht zit ‘m vooral in de intense verhalen over emoties, keuzes, verlies en rouw. Welke keuzes maken de zussen om erachter te komen wat hun afkomst is? Welke gevolgen hebben de keuzes in hun leven tot nu toe gehad en wat gebeurt er wanneer ze de bewuste keuze maken om achter hun roots aan te gaan? De verhalen zijn doordringend, prachtig geschreven en hebben ieder een eigen boodschap. Girlpower is dan ook iets wat absoluut de kracht is van deze boeken. De hoofdpersonen zijn allemaal powervrouwen, op hun eigen manier. En daarnaast is er natuurlijk die rode draad door alle boeken. Waarom is er nooit een zevende zus geweest? En wie is hun mysterieuze vader Pa Salt nou eigenlijk? Op dat antwoord moeten we nog even wachten, maar Lucinda Riley beloofde wel antwoord te geven op deze vragen in het laatste deel. Voor nu, ga de eerste zes delen lezen! Maar pas wel op, als je eenmaal begonnen bent, kun je niet meer stoppen…
Heb ik je overgehaald? Koop de boeken van De Zeven Zussen hier!
Olga zegt
Jij hebt me overtuigd!!
Oma Will zegt
Mijn dochter heeft deze serie gekocht bij Bol.com en ik ga ze zeker ook een keertje lezen.
Tineke zegt
Ik ben wel heel benieuwd, maar poeh! 700 bladzijdes zijn wel heel veel.