Boeken

Deze boeken maakten in 2020 het meeste indruk op mij

In 2020 had ik het doel om 15 boeken te lezen. Dit klinkt misschien weinig, maar voor iemand die altijd bezig is, was dit een hoog streven. Ik haalde dit doel vorige week en sloot af met een prachtig boek! 2020 was toch wel het jaar van de mooie boeken met prachtige verhalen. Ik merkte ook dat ik daar behoefte aan had. Het boek hoefde niet perse spannend te zijn, als het verhaal me maar raakte op de één of andere manier. En dat deden ze! Dit zijn de boeken die afgelopen jaar het meeste indruk hebben gemaakt.

Ik lees eigenlijk alleen maar Engelstalige boeken. Waar mogelijk zal ik de Nederlandse titel erbij vermelden. Alle titels zijn klikbaar, zo ga je direct naar het boek op Bol.

The Sun Sister

De Zeven Zussen – Zon • Lucinda Riley

Als je mij al langer volgt, weet je dat ik groot fan ben van de Zeven Zussen serie. In 2020 kwam het zesde deel “Zon” uit en ook die was weer zo mooi! Het verhaal gaat over Electra, een zus die ik eigenlijk niet leuk vond in de verhalen over haar andere zussen, maar in de loop van haar eigen boek groeide ze veel meer. Ze is verwend, vervelend en vaak gewoon niet erg aardig, maar veel daarvan komt voort uit haar verslavingsproblemen, in plaats van dat ze een vreselijk persoon is. Ik vond haar reis prachtig, vooral de tweede helft, waar ze echt tot haar recht kwam. Het maakte me aan het huilen, alweer.

Confettiregen

Splinter Chabot

Confettiregen is het enige boek wat ik dit jaar in het Nederlands las. Puur en alleen omdat het van de Nederlandse schrijver Splinter Chabot is. Na veel positieve verhalen en mensen die mij dit boek aanraadden, las ik dit boek op de camping in België binnen drie dagen uit. Het is een heel ander boek dan wat ik normaal gesproken lees, maar daarom niet minder mooi. Het verhaal gaat over “Wobie” (Splinter himself) en zijn zoektocht naar zichzelf. Hij mag zichzelf zijn, maar merkt ook jezelf zijn niet altijd positieve dingen brengt. In veel opzichten was het verhaal een verhaal der herkenning, misschien dat het me daarom zo raakte. Literair vond ik het niet sterk, de boodschap en het verhaal wel.

The Seven Husbands of Evelyn Hugo

De Zeven echtgenoten van Evelyn Hugo • Taylor Jenkins Reid

Na het uitlezen van een goed boek ben ik altijd een beetje verdrietig. Ik denk dat ik dat met dit boek het meeste had. Het boek greep me bij mijn strot en ik was zo geraakt door het verhaal dat ik bijna vergat dat het fictie was. Het boek is een historische romance, waarin je meer te weten komt over een fictieve, beroemde, oude Hollywood-actrice en al haar huwelijken. Hollywood ster Evelyn Hugo vraagt de onbekende journalist Monique Grant om haar autobiografie te schrijven. Hierdoor krijg je verschillende verhaallijnen. Die van Evelyn’s leven, die van Monique en het verhaal wat hun samen verbindt, wat tot het einde geheim blijft. De rode draad is het verhaal van Evelyn en Cecelia en hun geheime liefde wat steeds weer terugkomt. Geen standaard verhaal, wel ontroerend, pakkend, tragisch en prachtig. Een must-read!

Eleanor & Park

Eleanor & Park • Rainbow Rowell

Dit boek stond al langer op mijn lijstje vanwege de vele positieve verhalen die ik hoorde. Het boek gaat over Eleanor en Park (goh) en de hoofdstukken wisselen steeds tussen de twee karakters zodat je beide personen echt leert kennen. Het is een beetje een standaard – maar prachtig – Young Adult verhaal met twee pubers die op de grens van volwassen worden staan. Beiden zijn het buitenbeentjes die elkaar vinden in de bus van en naar school. Het verhaal speelt zich af in 1986 en het uitwisselen van tapes en stripboeken staat centraal. Er is geen internet, geen what’s app. Verliefd worden en contact maken, gaat er dan écht anders aan toe. Een mooi verhaal over buitenbeentjes, lastige thuissituaties en twee jongeren die elkaar in midden in de chaos vinden en zíen.

The Midnight Library

Nachtbibliotheek • Matt Haig

Een paar maanden terug tipte Vera Camilla dit boek in haar story op Instagram. Vera is erg open over mental health issues en dit boek sloot daar perfect bij aan. The Midnight Library is een bijzonder, surrealistisch verhaal wat zeer realistisch overkomt. Ik zou het eigenlijk meer filosofisch noemen. Het boek is gebaseerd op het principe dat aan de rand van het universum een bibliotheek is die een oneindig aantal boeken bevat, elk met een verhaal van een andere realiteit. Zo is er het grote Book of Regrets met daarbij alle andere boeken die gaan over het andere leven dat je had kunnen leiden als je op enig moment in je leven een andere keuze had gemaakt. In het boek volg je Nora die zichzelf van het leven berooft en vervolgens in de Nachtbibliotheek terecht komt. Je volgt haar “reizend” door verschillende levens en het verhaal zet je flink aan het denken. Want zou je leven echt beter zijn als je andere keuzes had gemaakt?

How to Fall in Love

Nog geen NL-vertaling • Cecelia Ahern

Dit jaar sloot ik af met een pareltje wat oud collega Engels me tipte. We wisselen vaak boekentips uit en ze komt altijd met prachtige exemplaren. Op de één of andere manier was dit boek een mooi verhaal met indrukwekkende boodschap om een roerig jaar mee af te sluiten. In dit boek volg je Adam en Christine wiens paden laat op een avond kruisen wanneer Christine de Halfpenny Bridge in Dublin oversteekt. Adam staat daar, dreigend te springen. Adam is wanhopig en wil niet meer leven, maar Christine sluit een deal met hem. Zijn 35ste verjaardag nadert en ze wedt dat ze hem kan laten zien dat het leven de moeite waard is voor zijn verjaardag aanbreekt. Een bizar verhaal over een gevaarlijke belofte. Tegen het tikken van de klok beginnen de twee aan wilde escapades, grootse romantische gebaren en enkele onwaarschijnlijke nachtelijke uitstapjes. Langzaam denkt Christine dat Adam weer verliefd begint te worden op zijn leven.

Life is a series of moments and moments are always changing, just like thoughts, negative and positive. And though it may be human nature to dwell, like many natural things it’s senseless, senseless to allow a single thought to inhabit a mind because thoughts are like guests or fair-weather friends. As soon as they arrive, they can leave, and even the ones that take a long time to emerge fully can disappear in an instant. Moments are precious; sometimes they linger and other times they’re fleeting, and yet so much could be done in them; you could change a mind, you could save a life and you could even fall in love.

Een prachtige quote en een mooi boek om 2020 mee af te sluiten. Inmiddels ben ik alweer in twee boeken bezig en heb ik het lezen na een dipje weer helemaal te pakken! Vind je het leuk om me te volgen tijdens mijn leesavonturen? Ik post mijn gelezen boeken altijd op Instagram en natuurlijk op Goodreads! Zie ik je daar?

1 thought on “Deze boeken maakten in 2020 het meeste indruk op mij”

  1. Impressive list! I’m currently reading The Midnight Library. I have bookmarked your web page. I’m going to read others too, which you have shared.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *