Lifestyle

Tips voor een fijne thuis werkplek

Thuiswerken is voor veel mensen “het nieuwe normaal” geworden. Ook ik werkte afgelopen voorjaar 2,5 maand thuis en oh wat was ik blij toen ik weer op school kon werken. De komende weken zal ik ook weer meer thuis zitten en gelukkig kan ik nu – in tegenstelling tot de eerste golf – wat meer vanuit school online lesgeven. Ik heb geen eigen ruimte en dus zal onze eettafel straks weer worden omgetoverd tot werkplek. Ik geef je mijn tips!

Zorg voor een goede zitplek.

Als je geen eigen ruimte met bureau hebt, ben je net als ik aangewezen op de eethoek. Dit is een stuk minder ergonomisch, de hoogte van een eettafel en eetkamerstoelen is nou eenmaal anders dan die van een bureaustoel en een bureau. Eetkamerstoelen zijn er niet op gebouwd dat je er uren achtereen op zit en zeker niet in een werkhouding zoals die aan een computer. Daarom zat ik tijdens het online lesgeven en vergaderen op een wiebelkussen. Je kent die vast nog wel van bijvoorbeeld de basisschool. Het is een silicone ronde kussen vol lucht die er voor zorgt dat ik iets hoger zit en tegelijkertijd mijn bekken stabiliseer. Ideaal en gewoon verkrijgbaar bij verschillende webshops of de Action.

Ruim op!

Wanneer je eettafel ineens ook je werkplek wordt, kan dat best onhandig zijn. Aan deze plek werk je, eet je, doe je misschien spelletjes en is het ook de plek waar de kinderen aan spelen en tekenen. Wij hebben een zespersoons tafel en dus kon ik mijn laptop makkelijk even aan de kant leggen, maar daarnaast heb je vaak nog meer spullen die je tijdens het werken gebruikt. Een plek om makkelijk en snel je spullen op te bergen is wat mij betreft onmisbaar. Nu heb ik in de eettafel een lade zitten waar ik gemakkelijk mijn laptop kan opbergen, maar bijvoorbeeld een box, doos of een grote tas waar je snel je spullen in kwijt kan ik super handig.

Ergonomisch werken

Zelf werk ik met een laptop en iPad tijdens het lesgeven en vergaderen. Na een paar dagen kreeg ik last van mijn nek en nog steeds merk ik wanneer ik veel en lang achter mijn computer heb gezeten. Ik schafte al vrij snel een Bluetooth muis aan, omdat ik veel werk met de muis en dit deed al veel voor mijn nek en schouders. Inmiddels heb ik ook een laptop verhoger met extern toetsenbord waardoor ik minder  met een gebogen nek zit. Super fijn!

Een goede koptelefoon

Online vergaderen en werken met Teams is echt de uitvinding in deze tijd, maar zonder koptelefoon of headset ben je nergens als je thuis werkt. Het maakt de kwaliteit van je geluid bij jezelf maar ook bij de ontvanger echt een stuk beter. Daarnaast vind ik het tijdens het werken ook fijn om een rustige Spotify lijst aan te zetten. Een noise canceling koptelefoon is dan ideaal, zo kun je je echt focussen op je werk zonder gestoord te worden door achtergrond geluiden.

Koffie, yes please! 

Oké, dit is natuurlijk een luxe dingetje. Maar oh, wat was ik blij met ons Nespresso koffiezet apparaat. Sowieso is het natuurlijk belangrijk om goed te drinken, te eten en op gezette tijden pauze te houden. Normaal gesproken ga je ook op een bepaalde tijd pauze houden, maar bij thuiswerken kan dit er natuurlijk nog wel eens bij in schieten. Zet desnoods een wekker en trakteer jezelf op een lekkere kop koffie of thee. (Of een wijntje als de dag er bijna op zit natuurlijk).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *