Home Lifestyle

De voordelen van een groene tuin

Je woonomgeving duurzamer maken begint al in de tuin. Door daar meer groen toe te voegen, zorg je niet alleen voor een voor een super leuke tuin met meer gras, planten, struiken en bomen. Je draagt ook bij aan een schonere lucht en een betere leefomgeving voor dieren. Lees hier waarom jij je tuin moet veranderen in een groen oase.

Hou de warmte tegen

Bestrating houdt veel langer warmte vast dan een onbestrate ondergrond. Dat scheelt al snel een paar graden. Heb je plannen om je tuin te laten doen of ga je zelf aan de slag, vervang tegels dan door meer gras, struiken of een bomen. Planten en bomen absorberen warmte beter en geven daarnaast schaduw. Gebruik als ondergrond bijvoorbeeld vlonders, grond, schelpen of houtsnippers als alternatief voor stenen.

Voorkom wateroverlast

Door het veranderende klimaat zijn er vaker lange periodes van droogte, afgewisseld door heftige regenbuien. In bestrate tuinen loopt de regen moeilijk weg en stroomt al het water het riool in met overstromingen tot gevolg. Maak de voor- en achtertuin daarom waterproof. Meer gras en plantenborders zorgen al voor een natuurlijke regenwaterafvoer en koppel bij een tuinrenovatie ook de regenpijp af om te laten uitkomen in de border.

Maak je tuin aantrekkelijk voor dieren

Het is steeds vaker in het nieuws; er zijn steeds minder bijen en vlinders actief en er is een daling van bepaalde vogelsoorten. De wereldwijde inperking van groen heeft een nadelig effect op het kleine dieren- en insectenleven, en juist zij zijn hard nodig om de bestuiving van bloem- en fruitgewassen op peil te houden. Zorg daarom voor een diervriendelijke oase met veel insectenlokkende planten en struiken. Laat daarnaast het hele jaar iets bloeien en vervang een schutting bijvoorbeeld door een (winter-) groene haag waarin vogeltjes nestelen en schuilen.

Meer tuingeluk

Planten en bomen hebben een positief effect op veel mensen; de natuur is altijd in beweging en verandert per seizoen. Een beetje tuinieren werkt bovendien ontspannend en wie voldoende bodembedekkers gebruikt, hoeft zich nauwelijks zorgen te maken over woekerend onkruid.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *