Lifestyle Persoonlijk

9 x dingen die mensen zeggen als ze horen dat je op Ameland woont #2

banner

Vorig jaar gooide ik al eens al mijn ‘frustraties’ er uit. Wat kunnen mensen een domme dingen zeggen, als ze horen dat je op een Waddeneiland woont. Haha, nee hoor. Sommige vragen snap ik best, maar hilarisch is het soms wel. Het bericht werd één van mijn beste bezochte blogposts en er kwamen ontelbaar veel reacties binnen van Amelanders met nog veel meer leuke voorbeelden. Daarom vandaag een deel 2! Wederom met een korreltje zout natuurlijk!

Hebben ze daar wel internet?

Met stipt op nummer één, deze vraag komt het vaakst voor bij. En dat was duidelijk, want ook in mijn inbox was dit de meest voorkomende opmerking die mijn mede eilandbewoners instuurden.  Ja, uiteraard hebben wij internet. Ik heb me laten vertellen dat hier op Ameland zelfs eerder internet was dan in andere (kleine) dorpjes van Nederland. Maar helemaal zeker weten doe ik dat niet. Wat moeten we zonder internet, dan had ik me nu helemaal stierlijk verveeld. Hahaha.

2

Ameland is fantastisch!

Hebben jullie thuis wel (kabel) tv?

Ook dat. En weet je? Zelfs digitale televisie! Wauw! Deze vraag kreeg een trouwe lezeres tijdens het jaarlijks terugkomende Madnes festival van medebezoekers. Of we überhaupt thuis een tv hadden? En ook de vraag of we kabel tv hebben, passeert regelmatig de revue.

Rijden er op Ameland wel auto’s en bussen?

Vorige keer behandelde ik deze veel voorkomende vraag eigenlijk al. Nog wat leuke feitjes. De hoogste toegestane snelheid is 80 km/u (al hebben sommigen daar lak aan) en we hebben drie ‘echte’ rotondes. Hoewel we echte autowegen hebben, denken vele toeristen overigens wel vaak dat je overal mag fietsen en lopen. Heel irritant soms. En bussen, ook die hebben we. Arriva brengt je overal waar je maar zijn moet over (bijna) het gehele eiland.

Tax-free inkopen doen op de boot.

Hihi, wat moest ik hier om lachen. Een vriendin vertelde dat ze na al die ‘domme’ vragen haar klasgenootjes aan het vaste land had wijsgemaakt dat ze tax-free inkopen konden doen op de boot naar Ameland. Meteen stroomden de bestellingen voor sloffen sigaretten binnen. Helaas, hier is natuurlijk niks van waar. Je betaalt gewoon de volle mep voor aankopen op de boot. En veel meer dan een kopje koffie, frisdrank, wat broodjes, soep en kleine souvenirs is er echt niet te halen.

3

Terrashangen na het werk – We hebben ook prima personeelsuitjes – En je kinderen laat je uit op het strand.

En hoe koop je dan je kleding?

Lang leve Wehkamp, Zalando en andere online winkels! Maar winkelen kan hier ook prima hoor! We hebben een aantal leuke kledingwinkels waar ik ook regelmatig weet te slagen en mijn ouders gaan hier regelmatig met een nieuwe garderobe weg. Maar ‘gelukkig’ bestaan er een hoop online shops, want basic dingen als ondergoed en sokken, wil je hier echt niet kopen. Tenzij je de hoofdprijs wilt betalen.  En anders zijn we binnen 2 uur in Leeuwarden!

hebben jullie dan wel een Bioscoop? En een McDonalds?

Oh ja, dat zijn inderdaad de eerste levensbehoeftes… Oké, eerlijk is eerlijk. Beide mis ik wel eens hoor. Even een filmpje pakken zoals ik deed toen ik in Zutphen of Arnhem woonde, is er helaas niet meer bij. Maar daarbij is de bioscoop wel écht een uitje geworden. Zomers worden hier op een camping wel eens wat nieuwe films ‘gedraaid’ in de sport- of recreatiezaal. Maar dan moet je echt voor de film gaan en niet voor het uitje of het zitcomfort. De McDonalds mis ik zo af en toe wel eens, wat ik ben er stiekem dol op. Dus daarom is het maar beter dat die hier niet zit, haha. Wanneer we aan het vaste land zijn, lunchen we onderweg wel vaak even bij deze fast food keten. Ik houd nou eenmaal van de Big Tasty’s.

Hoe worden de winkels bevoorraad? Per vliegtuig?

‘Eens per week worden hier voedselpakketten gedropt door vliegtuigjes’, aldus een sarcastische opmerking van een Amelander wanneer er wordt gevraagd hoe de supermarkten hier bevoorraad worden. Hihi. Kijk, de vracht is natuurlijk wel afhankelijk van de veerboot, wat betekent dat een hoop vulwerkzaamheden (ook) overdag plaatsvinden. Maar onze winkels worden gewoon bevoorraad, net als elke andere winkel. Doormiddel van zo’n enorme auto met zo’n bak, weet je wel? Oh ja, een vrachtwagen noem je dat!

1

Tja, en soms hebben we ‘noodweer’ en loopt alles onderwater, waai je bijna weg of vaart de veerboot niet meer.

lopen jullie nog in Klederdracht?

Hihi. Nee. Gewoon; nee. Behalve op de Ambachtelijke Dag. Dat laatste is wel erg leuk trouwens.

Hoe wordt dan de post bezorgd?

Per postduif? Nou, eigenlijk hebben we van die mensen die door weer en wind rondfietsen op hun fietsen met enorme fietstassen en oranje bedrijfskleding aan. Net als in de rest van Nederland; PostNL! Pakketjes van Bol en Wehkamp zijn er over het algemeen gelijk de volgende dag en ook de brievenbuspost doet er meestal net zo lang over dan wanneer je het in de rest van Nederland stuurt. Heel af en toe duurt het wat langer, maar of dat aan Ameland of aan PostNL ligt, laat ik in het midden. ;)

Zo. Nog meer vragen? ;)  handtekening

5 thoughts on “9 x dingen die mensen zeggen als ze horen dat je op Ameland woont #2”

 1. Hahahaha…..
  Hilarisch en ik lig gewoon krom van het lachen ;-)
  Natuurlijk is het daar op het eiland waar jullie wonen gewoon normaal.
  Leuke foto van jullie samen!

  Xoxo

 2. ook ooit eens gehoord; hebben jullie ook tijdsverschil met Nederland? (Ja! We hebben nl het amelands kwartiertje :p )

 3. Eigenlijk is dat alleen maar leuk! Een bioscoopje pakken is hier in Noord-Holland zo gedaan. Daardoor is het vrij ‘normaal’. Als je, zoals jullie moeten doen, er een echt uitje van maakt, geniet je er denk ik veel meer van!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *