Bloggen

Een zakcentje bijverdienen met je blog – hoe werkt dat?

Inmiddels blog ik alweer ruim 4,5 jaar en heb ik er al flink wat samenwerkingen op zitten. Nu wil ik mij absoluut niet scharen onder de ‘grote bloggers’ die de klappers van samenwerkingen binnenhalen en zelfs kunnen leven van hun blog, maar toch houd ik er regelmatig een leuk zakcentje aan over. Er zijn tientallen mogelijkheden om een extraatje bij te verdienen met je blog. Aangezien ik er best vaak vragen over krijg en ook ik soms door de bomen het bos niet meer zie, vandaag een blog over hoe je een zakcentje kunt bijverdienen!

Geld verdienen met je blog kan al vrij vroeg. Ik weet dat ik een aantal maanden op regelmatige basis blogde en mijn eerste mailtje kreeg. Ik was helemaal nieuw in dit wereldje en was laaiend enthousiast! Voor een veel te laag tarief schreef ik een advertorial en mijn eerste zakcentje was verdiend! Persoonlijk denk ik wel dat het belangrijk is dat je als blogger betrouwbaar bent en op regelmatige basis blogt omdat je het leuk vindt. Bloggen omdat je gratis spullen wilt ontvangen of betaalde opdrachten wilt binnenhalen werkt niet, denk ik.

Maar goed. Je blogt dus regelmatig, vindt dit leuk en bent voorlopig nog niet van plan om te stoppen. Het lijkt je leuk om dit eens uit te breiden en op zoek te gaan naar samenwerkingen of leuke opdrachten. Hoe doe je dit?

Blog Brains

Blog Brains is een modern en eigentijds bureau wat bloggers en social influencers aan opdrachtgevers koppelt. Aanmelden is heel simpel. Je doet dit via hun site door al je gegevens in te vullen. Blog Brains analyseert als het ware jouw blog en de waarde hiervan op basis van o.a. je domeinwaarde, social media volgers, CMS etc. Aan de hand van die analyse ontvang je een Blog Brains Level waaraan een tarief gekoppeld wordt. Elke keer als er nieuw opdrachten zijn, ontvang je die in je mailbox. Wanneer je geïnteresseerd ben in een opdracht, reageer je hierop en ontvang je vanzelf bericht wanneer je uitgekozen bent voor die opdracht. Het fijne aan Blog Brains vind ik, dat de opdrachten heel duidelijk omschreven zijn en de communicatie is vlot en helder. Een absolute aanrader voor alle soorten bloggers!

Jumey

Jumey werkt in principe hetzelfde als Blog Brains. Dit bureau koppelt opdrachtgevers aan bloggers en stuurt regelmatig leuk opdrachten via de mail. Je meldt je vrijblijvend aan en neemt alleen de opdrachten aan die bij jou en je blog passen. De communicatie gaat super snel en is zeer helder. Wanneer je je aanmeldt voor een samenwerking hoor je snel of je geselecteerd bent en wat de eisen voor de blog zijn. Via Jumey kan je leuk een extraatje bijverdienen.

Affiliate links

Een affiliate link is in het kort een link in een blog naar een bepaalde webshop. Wanneer volgers via deze link vervolgens iets aanschaffen in de deze webshop, ontvangt de blogger hier een kleine commissie over. Zelf verdien ik niet heel veel aan affiliate links, maar het is toch zeker de moeite waard om te proberen. Persoonlijk gebruik ik het programma LinkPizza en dat ligt voornamelijk aan het feit dat ik een beetje lui ben. LinkPizza scant je blog automatisch op eventuele bruikbare links en zet deze automatisch om in affiliate links. Schaf je bijvoorbeeld de Zoku Quick Pop Maker aan via de link onder aan deze review, dan ontvang ik daar een paar procent commissie over. Hier hoef je dus niets voor te doen! Een andere manier is om je bijvoorbeeld aan te melden voor het Bol.com Partnerprogramma.

Bloggen en in de tuin zitten, heerlijk! 

Bloggers Gezocht Facebook groep

Onlangs meldde ik mij aan voor de groep Bloggers Gezocht. Ik vind dit een hele leuke manier om samenwerkingen te vinden, krijgen maar ook om te zien welke bloggers er nog meer actief zijn. De groep wordt steeds meer gevonden door bedrijven, groot en klein, en er worden regelmatig oproepjes geplaatst. Hier kun je dan op reageren en vervolgens neemt het bedrijf contact met je op wanneer ze geïnteresseerd zijn. Ik vind het vooral ook leuk omdat hier ook de wat kleinere en onbekende bedrijven oproepen plaatsen, omdat het natuurlijk goedkoper is dan wanneer je het met tussenkomst van een bureau doet.

Zorg voor duidelijke contactgegevens

Leuk al die bureaus en pagina’s, maar toch zeker driekwart van de tijd ontvang ik voorstellen van bedrijven rechtstreeks in mijn mailbox. Zorg er dus voor dat je op je blog en social media pagina’s een duidelijke knop of pagina hebt waarop bedrijven kunnen vinden hoe ze jou kunnen contacteren. Maak een samenwerkingspagina, zet hier je contact gegevens op of maak een contactformulier. Wanneer bedrijven niet gemakkelijk kunnen vinden hoe ze jou kunnen bereiken, haken ze af. Voor jou immers nog honderden, wat zeg ik, duizenden andere bloggers die staan te springen om een leuke deal.

Zelf bedrijven benaderen

Dit laatste punt lijkt altijd een beetje een taboe in blogland. Onterecht vind ik, want het kan prima! Nu zeg ik niet dat ik elke week mailtjes verstuur, maar wanneer ik een webshop tegenkom of een social media account van een bedrijf, waarop duidelijk staat dat ze graag samenwerken met bloggers en altijd nieuwe bloggers zoeken, dan trek ik wel eens de stoute schoenen aan en mail zelf dit bedrijf. Heus niet altijd, maar regelmatig komt hier een leuke samenwerking uit voort. Natuurlijk is het belangrijk dat je een nette mail stuurt en kort maar bondig uitlegt waarom je mailt. Deze bedrijven krijgen vaak tientallen of honderden mailtjes per dag. Kijk dus ook niet raar op als je geen antwoord krijgt, ze hebben gewoonweg niet altijd de tijd om iedereen een mailtje terug te sturen.

Pakketjes ontvangen blijft een beetje onwerkelijk.

Hoe werkt dit in mijn geval?

Het bijverdienen via mijn blog gaat een beetje in een golfbeweging wat ook afhankelijk is van mijn eigen blog gedrag. Ik heb lange tijd op regelmatige basis geblogd en dan kwam er dagelijks een blog online. Nu heb ik daar niet altijd meer tijd voor in verband met mijn studie en dat vind ik erg jammer. Ik merk dat wanneer ik regelmatig blog, ik ook weer vaker benaderd wordt voor leuke samenwerkingen en betaalde opdrachten. Ik kan absoluut niet leven van mijn blog maar houd er wel regelmatig een leuk zakcentje aan over. Dit besteed ik soms aan mijn blog, wanneer ik zelf nieuwe producten koop om te testen maar vaak is het ook een welkom extraatje voor onverwachte kosten of voor een leuk uitje. De blogs die geschreven zijn in samenwerking met een bedrijf, bijvoorbeeld een review of advertorial, herken je altijd aan de afbeelding onder aan waarin staat dat de blog tot stand gekomen is in samenwerking met een bedrijf of merk.

Ik vind het super tof en ben onwijs dankbaar dat ik naast mijn hobby hier ook af en toe wat extra’s bij ontvang. Het verdienen van een zakcentje en de leuke producten die ik regelmatig mag testen… Het blijft iets bijzonders en daar ben ik echt heel erg blij mee. Nogmaals, ik ben maar een ‘kleine’ blogger, maar dit geeft alleen maar aan dat je heus niet tienduizenden bezoekers per maand hoeft te hebben om leuke samenwerkingen te krijgen!

Blog jij? En zo ja, hoe kom jij aan toffe samenwerkingen? Ik sta open voor nieuwe ideeen! 

x Lisanne

4 thoughts on “Een zakcentje bijverdienen met je blog – hoe werkt dat?”

  1. Zo een handig artikel! Ik blog al een jaartje maar niet op regelmatige basis wegens mijn studies. Nu heb ik beslist dat ik wil verder bloggen omdat ik er heel erg van geniet en veel persoonlijke voldoening van krijg. Ik ga mijn blog na mijn examens serieuzer aanpakken. Tot nu werd ik via e-mail gecontacteerd. Liefs!

    1. Wat leuk om te lezen dat je het handig vindt! Als je examens voorbij zijn, is het misschien een idee om je in te schrijven bij Blogbrains en Jumey!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge