Lifestyle

Wist jij dat deze factoren hoofdpijn kunnen veroorzaken?

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn… Vermoeidheid, stress, hormonen… Allemaal factoren die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Sinds een aantal maanden word ik regelmatig geconfronteerd met hoofdpijn van next-level. Dit ging van kwaad tot erger tot ik er echt niet meer omheen kon. Dit waren keiharde migraine aanvallen waarbij ik letterlijk niks meer kon. En hoewel ik er inmiddels medicijnen voor heb (halleluja!), zijn er natuurlijk ook andere factoren die je kunt proberen om hoofdpijn of migraine te voorkomen of verminderen.

Slecht kussen

Een slechte houding is funest voor de nekspieren. Deze kunnen op hun beurt weer hoofdpijn veroorzaken. Een goede lichaamshouding, is ook ’s nachts belangrijk en een goed kussen zorgt er voor dat dit gerealiseerd wordt. Jaren heb ik op een “goedkoop” hotelkussen geslapen en sinds 2 jaar slaap ik op een speciaal kussen die een gezonde slaaphouding bevordert. Het is belangrijk dat je hele lichaam goed wordt ondersteund en de spieren in de rug, schouders en nek kunnen uitrusten. Een koel kussen die goed ventileert is ook prettig. Kies voor katoen of satijn bijvoorbeeld. Katoen ventileert en ademt goed, satijn is daarbij “glad” en goed voor huid en haar. Geen overbodige luxe dus, ook ook een goed kussensloop te bestellen. Hierdoor neemt de kans op spanning in je hoofd en dus spanningshoofdpijn vaak af.

Koffie (oh nee!)

Dit wil je niet horen (tenminste, ik niet), maar koffie en hoofdpijn is funest. Nu ben ik een flinke koffiedrinker en is dat het eerste wat ik geminderd heb sinds ik die heftige migraine aanvallen heb. In koffie (en andere dranken) zit cafeïne, wat je bloeddruk verhoogt en de bloedvaten vernauwt. Te veel cafeïne kan er voor zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Andersom kan het ook werken. Wanneer je veel koffie drinkt en hier ineens mee stopt of weekends bijvoorbeeld minder of later koffie drinkt, dan kan er ook hoofdpijn ontstaan.

Slecht zien

Toen ik bij de huisarts was met mijn migraineklachten, werd er ook gevraagd of ik toe was aan een nieuwe bril. Toevallig was dit het geval (vorige week) en haalde ik mijn nieuwe bril op. Ook bij de opticien werd gevraagd of ik klachten had en toen ik aangaf dat ik veel migraine had de laatste maanden, werd dit opnieuw bevestigd. Mijn sterkte en vooral cilinder bleken inderdaad verandert, dus ook dit zou één van de oorzaken kunnen zijn. Wanneer je veel en aanhoudende klachten hebt, is het dus nooit verkeerd om je ogen (opnieuw) even te laten checken. Dit was destijds de reden dat ik een bril kreeg.

Beeldschermen

We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen, ze zijn o-ver-al: beeldschermen. De telefoon, computer en tablet zijn veelgebruikte apparaatjes en sommigen van ons zitten hier uren achter. Beeldschermen kunnen op twee manieren hoofdpijn veroorzaken. Ten eerste is daar het licht. Bijvoorbeeld het “blauwe licht” waar we ook aan blootgesteld worden door de zon. Langdurig gebruik van een beeldscherm, zeker in de avond, geeft onze hersenen seintjes. Blauw licht remt de productie van ons slaaphormoon en bevordert de stresshormonen. Wanneer je wil gaan slapen zal dit lastiger gaan, waardoor je minder uren slaap krijgt. En dan komen we weer bij die vermoeidheid… Daarnaast zijn de beeldschermen ook funest voor onze houding wat weer resulteert in nek- en rugklachten die hoofdpijn tot gevolg kunnen hebben.

Voeding

Pris zal wel zeggen: “Alles komt terug op je voeding!” En eigenlijk heeft ze gelijk. Er zijn diverse redenen om goed naar je eten en eetpatroon te kijken wanneer je veel last hebt van hoofdpijn. Triggers kunnen bijvoorbeeld suikers, chocolade en Franse kazen (ja, echt) zijn. Daarnaast is het vast herkenbaar dat je bijvoorbeeld hoofdpijn krijgt wanneer je trek hebt. Regelmatig eten en verschillende eetmomenten op een dag zorgen ervoor dat je spiegel stabiel blijft en dus minder kans op hoofdpijn hebt. Het overslaan van een maaltijd, zoals het ontbijt is dus niet verstandig.

Bovenstaande factoren en tips neem ik in ieder geval ten harte en hoop heel hard dat de volgende aanval voorlopig uitblijft. ;) Heb jij nog tips tegen hoofdpijn?

 

2 thoughts on “Wist jij dat deze factoren hoofdpijn kunnen veroorzaken?”

 1. Heel herkenbaar! Ik drink bijna geen koffie meer (jammer!) , want dat is ook vaak een trigger. En hormonen….. Stress helaas ook. Ik ga bijna op vakantie en vaak krijg ik dan migraine, omdat ik dan pas echt ontspan. Maar gelukkig ook medicijnen voor nu.

 2. Dit is de reden dat ik al bijna een jaar geen koffie meer drink.
  Een goede bril met brilglazen die de juiste sterkte hebben?
  As het zicht van een oog achteruit gaat en het andere oog dit overneemt dan raakt men oververmoeid.
  Men krijgt dan hierdoor migraine
  Fijne tips om hoofdpijn te voorkomen…..

  Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge