Spelen

TipToi | Spel – De Magie van het Lezen

Voor zijn 4e verjaardag kreeg Jippe de TipToi starterset met daarbij twee boeken. Dit cadeau bleek een schot in de roos want de afgelopen maanden is er heel veel mee gespeeld. Voor Sint besloten we daarom een spel van TipToi te kopen. Jippe is al veel met letters bezig en dus kozen we het spel ‘De Magie van het Lezen’. Toen ik dit laatst deelde op Instagram, kreeg ik veel vragen over het spel en of het was.. Dus; vandaag een post over dit leuke en leerzame spel!

TipToi

TipToi is een interactief leersysteem van Ravensburger. De boeken, spellen, en puzzels werken alleen met de speciale oranje TipToi pen. Deze pen kan overal op worden gezet en deze reageert dan gelijk. De pen vertelt je meer informatie, geeft je instructies, speelt spelletjes, stelt je vragen en ga zo maar door. Het systeem is dus heel veelzijdig en op verschillende manieren te gebruiken. Als je de pen eenmaal hebt, kun je eindeloos spelen met de verschillende uitbreidingssets van Ravensburger.

De Magie van het Lezen

De Magie van het Lezen is een spel met de adviesleeftijd van 5 tot 9 jaar. Het spel bestaat uit een driedelige kast, een toverboek met letters, losse letterfiches, spelersfiches, Tovenaar Machor en opdrachten. Met het spel kun je verschillende dingen doen. Zo kun je alle onderdelen “verkennen”. Hier zit geen spelelement aan verbonden. Met de stift ga je over alle letters, woorden en afbeeldingen en de stift vertelt je bijbehorende informatie. Daarnaast zijn er drie spellen, oplopend in moeilijkheidsgraad. Het doel van alle spellen is het vinden van de raad op het spelersveld rondom de toverketel. Heb je de raaf gevonden, dan volgt er een opgave. Bij spelniveau 1 heeft dit vooral te maken met losse letters en rijmwoorden, bij spelniveau 2 moeten die letters tot woorden gevormd worden en bij spelniveau 3 moet er echt al gelezen worden. De spelletjes kun je alleen of met tot maximaal 4 spelers spelen.

Onze ervaring

Zodra kinderen de letters en klanken een beetje kennen is het leuk om te spelen. Jippe speelt vooral spel 1 maar met een beetje hulp is spel 2 ook leuk. Dit ligt echter wel aan de opgaves, sommige zijn echt nog te moeilijk. Dus tot nu toe hebben we vooral “verkennen” en spel 1 gespeeld. Het spel wordt makkelijk uitgelegd door de stift en doormiddel van de herhaal-knop kun je instructies nog eens terugluisteren. Het zoeken van de raaf is leuk en heeft voor kinderen een uitdagend spelelement. Hoe harder je de raaf hoort, hoe dichterbij hij is. Als een opgave goed uitgevoerd is, wordt dit beloond met een “ping” en mag de speler de opgave houden. De stift houdt alles bij en aan het eind van het spel wordt de speler die de meeste opgave kaarten en dus gewonnen heeft bekend gemaakt.

Wat ik wel een nadeel vind, is dat de letters niet worden uitgesproken zoals ze dit op school leren. Dit is vaker zo bij speelgoed en vind ik zo’n gemiste kans. De “B” wordt bijvoorbeeld uitgesproken als “bee” en wanneer het woordje BUS dus gespeld wordt, spelt de stift “bee-uu-es“. Dit kan voor verwarring zorgen en dit maakt het daarbij dus meteen ook een stuk lastiger dan wanneer het op de schoolse manier “b-u-s” gebeurd.

Conclusie

De Magie van het Lezen is een erg leuk en afwisselend spel. Het is super leerzaam, uitdagend en visueel aantrekkelijk. Het wordt hier regelmatig van de kast gepakt en vooral spel 1 is hier populair. Het feit dat het niet aansluit bij wat ze leren, vind ik persoonlijk wel jammer. Het is per persoon verschillend hoeveel waarde je daaraan hecht. Als juf vind ik het een gemiste kans, maar we zullen het spel er niet minder door spelen! Dit is zeker niet het laatste TipToi spel wat we zullen spelen!

Het TipToi spel ‘De Magie van het Lezen’ is verkrijgbaar bij verschillende speelgoedwinkels en bij Bol.com. De prijs ligt zo rond de €24,95. Let op, hierbij is de speciale pen niet inbegrepen! 

1 thought on “TipToi | Spel – De Magie van het Lezen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *