Moederschap

Wanneer start je met zakgeld + gratis printables!

Zakgeld, persoonlijk vind ik het altijd een moeilijk onderwerp. Want, wanneer start je met zakgeld? En hoeveel dan? Geef je überhaupt zakgeld of heb je een ander alternatief? Zaken die ons altijd wat hebben beziggehouden en waarvan ik persoonlijk denk dat er geen goed of fout is. Wel is het handig om bepaalde richtlijnen voor jezelf en je kinderen af te spreken zodat jij maar ook zij weten waar je aan toe bent. In deze blog zet ik een aantal tips en tricks op een rij en heb ik een aantal toffe gratis (!) printables voor jullie. 

Kinderen en geld, het blijft iets bijzonders en iets waar elk kind en elke ouder anders mee omgaat. Uiteraard is dat afhankelijk van je eigen financiële situatie, maar feit blijft dat kinderen moeten leren omgaan met geld. Met vallen en opstaan. En dit leren ze natuurlijk niet zomaar. Op school wordt er al vroeg aandacht gegeven aan geld (denk alleen al aan rekenen) en ook thuis zul je naar mijn mening aandacht moeten schenken aan (omgaan met) geld.

Afspraken maken

Eén manier, maar zeker niet de enige manier, is het geven van zakgeld. Hier kun je mee beginnen wanneer jij dat wilt, het is immers jouw kind! Een goed moment om te beginnen met zakgeld is bijvoorbeeld wanneer kinderen in aanraking komen met geld en verschillende munten kunnen herkennen, meestal vanaf een jaar of 6. Op deze leeftijd zullen ze vaak meteen wat willen kopen, als ze ouder worden krijgen ze meer besef van tijd en geld. Ze zullen dan leren dat wanneer ze wat groters willen kopen, ze eerst geld opzij moeten zetten.

Wat en hoe je het ook van plan bent te gaan doen, maak duidelijke afspraken:

  • Hoe veel zakgeld krijgt je kind?
  • Hoe vaak? Wekelijks, maandelijks?
  • Wanneer krijgt je kind zijn zakgeld (spreek een vast moment af).
  • Wat moet/mag het kind van zijn zakgeld kopen?
  • Wat hoeft/mag het kind niet van zijn zakgeld te kopen?
  • Is het kind vrij om het uit te geven waaraan hij dat wilt of moet het er ook van sparen?
  • …..

Ik weet nog goed dat ik uiteindelijk kleedgeld kreeg van mijn ouders en hiervoor een leuk contract mocht tekenen. Ik vond dit erg speciaal maar daarnaast was het meteen duidelijk wat de afspraken waren. Voor het geven van zakgeld kun je dit uiteraard ook doen. Kinderen vinden dit vaak erg bijzonder en op deze manier kun je ook met elkaar in gesprek gaan en afspraken maken.

Free printables!

Lijkt het je leuk om samen met je kind zo’n ‘zakgeld contract’ te tekenen. Dan heb ik zes leuke printables voor jullie. De bovenste documenten zijn wat ‘kinderlijker’ en de onderste wat strakker. Op de onderste kun je eventueel ook afspraken met je kinderen maken over de wekelijkse klusjes. Alle zes de documenten zijn in grote resolutie te downloaden via de linkjes eronder.

Groen // Beige // Zwart

Roze // Blauw // Zwart

Hopelijk hebben jullie iets aan de bovenstaande tips en vinden jullie vooral de free printables leuk. Ik vond het in ieder geval leuk om te maken en ben van plan om binnenkort nog een aantal leuke en nuttige printables te ontwerpen. Als jullie nog leuke ideeën hebben, hoor ik het graag!

x Lisanne

1 thought on “Wanneer start je met zakgeld + gratis printables!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *