Home

Review | Thomas Aqua+ Pet & Family Stofzuiger

Zoals ik afgelopen week al eerder vertelde ben ik behoorlijk opruimerig. Mijn steelstofzuiger en kruimeldief heb ik beide meerdere keren per week – al dan niet elke dag – in mijn hand. Ik houd gewoon van een schoon huis, vooral van een schone vloer. Met twee honden, een kat én een huis vol kleuters en pubers is dat laatste nog wel eens een uitdaging. Speciaal daarvoor is er de Thomas Aqua+ Pet & Family stofzuiger. De afgelopen maanden testten we die uit!

Thomas Aqua+ Pet & Family 

De Thomas Aqua+ Pet & Family is de perfecte stof- en waszuiger zonder zak voor huisdiereigenaren en gezinnen. Dankzij het innovatieve vochtzuigsysteem verwijdert de stofzuiger op effectieve wijze dierenharen en vlekken van tapijt en stoffering. Zelfs vloeistoffen worden door de krachtige 1700 watt-stofzuiger probleemloos opgezogen. Dierenharen, fijnstof, pollen, mijten en ander vuil worden in het water van de Aqua-filtratie opgenomen en eenvoudig afgevoerd met het afvalwater. En dat zonder stofontwikkeling bij het legen van de box. Tegelijkertijd wordt de lucht merkbaar verfrist.

Een stofzuiger die zowel droog als natzuigt en daarnaast zonder zak moet werken, dat klinkt ideaal! Doordat de stof gelijk in het waterreservoir wordt opgenomen, voorkom je vervelende “stofzuiger” luchtjes en is er geen stofontwikkeling bij het legen van de zuiger. Daarnaast kun je dus ook water opzuigen waardoor je bijvoorbeeld ook je tapijt of meubels kunt reinigen. Klinkt goed!

In het kort:

Als je de Thomas Aqua+ Pet & Family stofzuiger koopt, krijg je een scala aan accessoires:

 • Tapijtmondstuk
 • Turbo-zuigborstel
 • Bekleding/haren mondstuk
 • Kierenzuiger
 • Tapijt-sproei extract mondstuk
 • Mini sproei extract mondstuk
 • Thomas Protex (voor waszuigen)
 • XXL Stofzuigerzak (6L)

Je kan de stofzuiger op verschillende manieren gebruiken, afhankelijk van wat je op dat moment wil. Daarbij kun je er dus ook voor kiezen om gewoon klassiek met een stofzuigerzak te werken wanneer je “alleen” wilt stofzuigen. Je gebruikt dan niet het waterreservoir om de stof op te vangen, maar gewoon de zak.

Een nadeel vind ik wel dat er geen “plek” is om (een deel van) deze meegeleverde opzetstukken op te bergen. Vaak is het een kwestie van het optillen van de klep van de stofzuiger en dan kun je daar de kleine mondstukken kwijt. Omdat de Thomas Aqua+ met een waterbak werkt, is daar verder geen ruimte voor. Daarnaast mist ik een klein opzetstuk met borstel, die gebruik ik bij mijn Miele toch wel echt heel veel om bijvoorbeeld plankjes stofvrij te maken. Verder kun je de stofzuiger helaas niet op zijn kant opbergen, vanwege de waterbak. Jammer! Want in onze bijkeuken hebben we niet veel ruimte, en als je de zuiger dan omhoog kan zetten scheelt dat weer!

Functies van de Aqua+ zuiger

Zoals gezegd heeft de stofzuiger eigenlijk drie verschillende functies. Droogzuigen, natzuigen en waszuigen.

Droogzuigen: Eigenlijk is dit de “klassieke” manier van stofzuigen. Je gebruikt de mond naar keuze (tapijt. turbo of bekleding special voor haren) en kan aan de slag. Je vult de waterbak met water en het opgezogen stof wordt daarin opgevangen. Ben je klaar dan leeg je het waterreservoir in bijvoorbeeld het toilet en laat je de bak daarna goed luchten voor je hem terugplaatst. Droogzuigen kan ook met de zak, waardoor je dus het reservoir niet hoeft te legen maar daarbij dus wel stofontwikkeling en geurtjes als risico hebt.

Natzuigen: Je kunt ook een combinatie van zuigen en dweilen doen. Al heb ik ook gelezen dat je de stofzuiger niet als vervanging voor een dweil moet zien. Je stofzuigt maar daarnaast vul je een apart reservoir met water en ProTex om ook gelijk de vloer nat te reinigen. Je doet dit met de speciale sproeimond die je achter de stofzuigermond bevestigt. Het vieze water wordt opgezogen en komt terecht in het grote waterreservoir. Hiervoor kun je dus niet de stofzuigerzak gebruiken.

Waszuigen: Wil je stof, bekleding of tapijt reinigen? Dan gebruik je de functie waszuigen. Je plaatst het sproei-extract mondstuk op de stofzuiger, sluit het slangetje aan het je kunt aan de slag. Net als bij natzuigen maak je dan gebruik van een schoon waterreservoir met de ProTex en de bak waar het vuile water in terecht komt. Je sproeit gericht op de bekleding en het mondstuk zuigt vervolgens het vieze water op.

Ervaring droog- en natzuigen

De afgelopen maanden hebben we – vooral Pris – de stofzuiger uitgebreid getest op de verschillende functies. Allereerst is het een super krachtige stofzuiger, wat echt een pluspunt is. Wel is hij aardig groot en ook zwaar, maar niet zwaarder dan onze oude Miele stofzuiger. Stof- of eigenlijk drooghuizen gaat perfect met de Aqua+ Family & Pet zuiger. Wel mis ik een parketborstel om makkelijk in hoekjes te komen, beide stofzuigermonden zijn vrij groot. De stofzuiger is vrij stil en heeft een turbostand voor ultieme zuigkracht. Het opgezogen stof wordt vervolgens opgevangen in de waterbak. Dit laatste is handig, zeker wanneer je bijvoorbeeld gevoelig bent voor stof, je hebt nauwelijks stofontwikkeling en ook nare geurtjes zijn verleden tijd. Toch heeft onze voorkeur toch echt de stofzuigerzak. Dit vooral omdat je sneller kunt werken. Je zit niet met het vullen en vooral het legen van de bak. Dat laatste is best een klusje, het is een gedoe en eigenlijk zijn we daar gewoon te lui voor.

Het natzuigen werkt op onze vloer helaas minder goed. Eigenlijk moet je een perfect gelijke vloer hebben zonder kieren of hobbels, want anders heb je gegarandeerd strepen. Hij zuigt dan gewoon niet voldoende het water op waardoor er overal nog kleine plasjes water liggen en strepen ontstaan. Wij gaan er dus gewoon alsnog met de aparte dweil overheen. Over deze functie lees ik hele wisselende ervaringen, dus ik denk dat het echt aan je type vloer ligt of dit werkt. Voor ons helaas geen succes.

Ervaring waszuigen

Vooral naar deze functie was ik erg benieuwd. Dit is toch echt een toevoeging boven op het normale stofzuigen, of dit nou droog of nat is. Met de functie waszuigen kun je gemakkelijk je bekleding of tapijt reinigen. En voor dat laatste gebruiken wij ‘m vooral! We hebben in onze woonkamer een tapijt liggen en met dieren en kinderen over de vloer is dat natuurlijk een broedplek voor viezigheid. Met de Thomas Aqua+ Family & Pet reinig je echt gemakkelijk je tapijt! Het werkt als een trein, te zien aan het vieze water wat je vervolgens weg moet gooien! Wat een viezigheid blijft er achter in zo’n vloerkleed zeg! En dat terwijl wij ons vloerkleed meerdere keren per week zuigen. Een nadeel is wel dat het even wat voorbereiding vergt. Het monteren van de speciale zuigmond en de slangetjes is even een handigheidje. Gelukkig hoef je dit niet zo vaak te doen als stofzuigen, dus neem ik daar graag even de tijd voor.

Conclusie

De Thomas Aqua+ Family & Pet heeft een heleboel veelbelovende functies, maar maakt voor ons helaas maar een deel waar. De stofzuiger is super krachtig en werkt prettig, maar als het alleen om het droogzuigen gaat heeft het voor ons niet echt een toegevoegde waarde. De waterbak is mooi gevonden en ik kan me voorstellen dat veel mensen dit ideaal vinden, maar voor ons werkt het niet echt. Even snel de stofzuiger pakken is er dan niet bij, het monteren van de verschillende functies duurt lang en is echt iets waar je handigheid in moet krijgen. Het wasreinigen heeft voor ons wel echt een toegevoegd waarde. Het makkelijk reinigen van je stoelbekleding of het tapijt vind ik echt top en is iets wat we wel met plezier gebruiken. Het mag alleen allemaal nét iets gebruiksvriendelijker. Zoek je dus een goede stofzuiger met wateropvangbak én wasreinig functie, dan is de Aqua+ absoluut een aanwinst. Maar alleen als stofzuiger denk ik dat er handzamere en praktischere modellen zijn.

Samengevat:

Voordelen:

 • Turbo zuigkracht
 • Aquafilter systeem ter voorkoming van stof en geurtjes
 • Verschillende opzetstukken
 • Werkt schoon
 • Stil in gebruik
 • Wasreiniger werkt top
 • Grote stofzuigerzak (6 liter)
 • Zelfoprollend en lang snoer

Nadelen:

 • Niet alle functies gebruiksvriendelijk
 • Bij gebruik waterbak, tijdrovend
 • Gaat stinken als je het niet goed reinigt
 • Groot, neemt veel ruimte in
 • Laat strepen achter met natzuigen
 • Geen ruimte voor opzetstukken, apart opbergen

De Thomas Aqua+ Pet & Family stofzuiger is o.a. te koop via Bol.com en kost ca. €279.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *