Rode wijn, witte wijn, rosé… Wat is jouw favoriete wijn? Zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dat is niet zo vreemd, want waar je vroeger voornamelijk Franse en Italiaanse wijn in de winkel vond, zijn er nu ook Australische en Zuid-Afrikaanse wijnen op de markt. Elke wijn heeft zijn eigen, typerende smaak. Zoek je nog een lekkere wijn voor een bepaalde gelegenheid? Geen paniek, in dit artikel lees je hoe je de lekkerste wijn kiest.
Keuzestress
Je bekijkt online het gamma wijnen en staat versteld van het gigantische aanbod. Rood, wit, rosé of mousserend… Je hebt geen idee hoe je een keuze moet maken. Kies je dan maar voor het mooiste etiket? Toch niet. Ontvang je gasten en weet je al hoe het menu eruit ziet? Houd dan het regeltje ‘rood bij vlees, wit bij vis’ in het achterhoofd. Uiteraard kan je ook rode wijn bij vis drinken, maar voor iemand met een beperkte wijnkennis is het een handig trucje om wijn te kiezen. Kijk ook even naar het alcoholpercentage op de fles. Zoek je een lichte en frisse wijn, dan is de Italiaanse Chianti een goede keuze. Krachtige en fruitige wijnsoorten zijn ietsje zwaarder, denk maar aan de Chablis. De zwaarste wijn is ongetwijfeld een dessertwijn zoals Port.
Herkomst
De avond start je uiteraard met een aperitief. Daarvoor is een mousserende wijn zeer geschikt, zoals een Italiaanse prosecco of een glaasje Spaanse cava. De herkomst van de wijn in kwestie is ook allesbepalend. Ben je iemand die jaarlijks naar Italië gaat, dan zal je ongetwijfeld fan zijn van Italiaanse wijnen. Die Italianen kunnen er dan ook wat van, maar misschien is het niet slecht om je ook open te stellen voor minder bekende wijnlanden? Dichtbij huis worden namelijk heerlijke wijnen geproduceerd, zoals de Belgische wijn. Zowel in Belgisch Limburg als in het West-Vlaamse Hageland staan diverse wijnranken. In totaal vind je in België vijf zogenoemde BOB appellaties. Ook in Hongarije of Griekenland maken ze lekkere wijnen, maar die zijn nog niet zo bekend bij het grote publiek. Wil je eens iets nieuws uitproberen, probeer dan een wijn uit het Hongaarse berggebied Tokaj, een wijngebied dat zelfs de cultureel erfgoed-status van UNESCO gekregen heeft. Tot slot nog een weetje: China is gekend als het land met de grootste wijnverzamelaars. Maar wist je dat de Chinezen zelf ook wijn maken? Het gaat hier vooral om rijstwijn, maar het is zeker eens het proeven waard!
Geef een reactie