Donker, grauw… Bewolkt en met een beetje pech ook nog eens regen. Die Hollandse winters zijn niet altijd zo romantisch… Waar wij vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar zo veel mogelijk buiten zijn is de winter voor ons toch wel enigszins afkicken. Een winterdip ligt daarom – net als bij vele andere mensen – al snel op de loer. Hoe zorg je er voor dat je de kans op een winterdip verkleint? Ik geef je een aantal tips!
Zoek de buitenlucht op
Als het weer het toelaat, ga dagelijks even naar buiten. Het gebrek aan zonlicht – vitamine D – is vaak één van de grootste oorzaken van de winterdip. Daarnaast is het het beste als je ’s ochtends op tijd naar buiten gaat, dan is de lucht vaak het blauwst. Blauw licht staat er om bekend dat het de productie van melatonine (slaaphormoon) remt. Win-win!
Zorg voor genoeg frisse lucht – ook binnen
De verwarming staat aan, de ramen en deuren blijven zo veel mogelijk dicht. Frisse lucht binnenshuis wordt hierdoor beperkt. Terwijl goede verluchting en frisse lucht juist in de winter ook zo belangrijk is! Klimaatonderzoek door Strooming laat zien dat de ideale binnentemperatuur tussen de 19 en 22 graden ligt. Daarnaast is het heel belangrijk dat je regelmatig je woning lucht. Dit kan heel eenvoudig door bijvoorbeeld ’s ochtends even een uurtje de ramen boven open te zetten, het liefst goed wijd en tegenover elkaar.
Zonlicht in een potje
Het zonlicht is in de wintermaanden nou eenmaal schaarser. De dagen zijn korter en daarbij is het vaak overdag ook donkerder. We hebben over het algemeen al een tekort aan vitamine D, maar dit tekort is in de winter nog groter. Slik vitamine D om dit tekort aan te vullen, simpel!
Verheug je op leuke dingen
Een dipje? Je ergens op verheugen doet wonderen! Plan leuke dingen om naar uit te kijken. Zo kijk ik enorm uit naar het opzetten van de Kerstboom (inmiddels vast al gedaan), de Kerstborrel met collega’s, de vakantie én het uitje naar Scheveningen in januari met mijn lief.
Beweeg!
Aan deze tip houd ik mezelf het minst, eigenlijk heel slecht. Want als er iets helpt tegen welke dip dan ook is het beweging. Combineer dit met lekker naar buiten gaan, een lange wandeling of fietstocht door de buitenlucht en je slaat twee vliegen in één klap.
Een winterdip kán serieuzere vormen aannemen en bovenstaande tips kunnen dan (inmiddels) niet meer helpen. Zoek hierbij hulp en zoek bijvoorbeeld naar mogelijkheden voor lichttherapie.
Geef een reactie