DIY

Simpel en snel een raamtekening maken

In december kreeg ik van de Sint een Edding 4095 Krijtmarker. Ik wilde graag raamtekeningen kunnen maken en met Kerst tekende ik het eerste “kunstwerkje” op het raam. In het kader van het voorjaar, de hele Corona situatie én de Berenjacht die ook hier op het eiland gaande is, wilde ik een nieuwe tekening maken. Hoe je makkelijk, snel en helemaal gratis (op de stift na dan) een raamtekening kunt ontwerpen, laat ik je zien in deze blogpost! Je hebt alleen een krijtmarker en een printer nodig!

Stap 1 – Zoek een tekening

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar echt uit de losse hand tekenen kan ik niet echt. Zeker niet op het raam. Daarom zoek ik op Pinterest naar leuke en passende tekeningen. Met Kerst zocht ik op “rendier tekening” of “kerstraamtekening” en daar koos ik iets uit. Je kan er “raamtekening” achterzetten, maar dan krijg je veelal betaalde printables. Je kunt ook gewoon zelf een tekening uitzoeken en daarna aanpassen. Ik vond mijn tekening via de officiële site van Bobbi. Kies het gewenste plaatje en sla ‘m op. Lage(re) resolutie is niet zo erg, daar zie je bij het overtrekken toch niets meer van.

Stap 2 – Tekst toevoegen en spiegelen (optioneel)

Mocht je je tekening willen aanpassen of icoontjes/tekst willen toevoegen kan dat simpel met een fotobewerkingsprogramma als Canva. Zelf gebruik ik hiervoor Photoshop, maar dat is een betaald programma. In principe bestaan er natuurlijk heel veel gratis online fotobewerkingsprogramma’s. Van Canva ben ik echt fan, er is zo veel mogelijk! Is je afbeelding naar wens, sla ‘m dan op als JPG bestand.

Soms is het nodig om de afbeelding te spiegelen, bijvoorbeeld wanneer je een tekst gebruikt hebt. Je wil immers dat de mensen buiten de tekst kunnen lezen. Ook dit kan met veel (betaalde) fotobewerkingsprogramma’s, maar online kan dit bijvoorbeeld via de site Fotoaanpassen.nl. Spiegel de foto en bewaar de foto vervolgens weer op je computer.

Stap 3 – Je tekening vergroten

Wanneer je een kleine raamtekening wil maken is uitprinten op A4 papier natuurlijk voldoende. Wil je graag een grotere tekening? Dan kun je makkelijk en gratis gebruik maken van Blockposter. Hier upload je je afbeelding en kies je vervolgens het formaat aan de hand van A4 papier. De afbeelding hierboven wordt dan bijvoorbeeld verdeeld over vier A4 papiertjes. Je kan de instelling ook horizontaal instellen en een grootte instellen tot 5 pagina’s breed. Is de grootte naar wens, download je het bestand en print je de A4tjes uit!

Stap 4 – Tekenen maar! 

Als de papieren zijn uitgeprint plak je deze aan elkaar en vervolgens aan de buitenkant van het raam waar je de tekening op wil gaan tekenen. Vervolgens kun je aan de slag met je krijtstift. Experimenteer hiermee en houd een licht vochtig doekje bij de hand. Tekenen op dik glas vergt wat oefening (en ziet er niet uit voor voorbijgangers – want één oog dicht), maar heb je zo onder de knie! Dubbel check even of je alles hebt overgetrokken en je bent klaar!

Klaar! 

Klaar is Kees! Bovenstaande tekening maakte ik – van ontwerpen tot tekenen – binnen 15 minuten. Aan de binnenkant zie je de tekening natuurlijk in spiegelbeeld, van buiten is de tekening goed en duidelijk te zien. En geloof me, het tovert een glimlach op de gezichten van vele voorbijgangers (en niet alleen de kindjes)! Leuk!

Ook een krijttekening maken? Een krijtmarker heb je voor €4,95 bij Bol. Schaf ‘m aan en ga aan de slag met bovenstaande stappen! Ben benieuwd naar jouw creaties!

1 thought on “Simpel en snel een raamtekening maken”

  1. Jij had dit mooi getekend 👌🏻
    Dit is goed idee om op deze manier men een voorbij ter laten lopen met een glimlach op hun gezicht….

    Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge