Trouwen

Wedding Wednesday | Fotoverslag huwelijksreis naar Boedapest!

banner

Twee dagen na de bruiloft vertrokken Pris en ik heerlijk een weekje op huwelijksreis. De bestemming was Boedapest, Hongarije. Heerlijk, lekker met zijn tweetjes nagenieten van de bruiloft en samen vakantie houden. Vandaag geef ik jullie een (foto)verslag van deze fijne week. Met must sees uiteraard. Pak er een lekker kopje thee bij en enjoy!

1

Donderdag kwamen we laat in de avond aan in ons hotel. We verbleven in het Central 21 hotel aan de rand van het centrum. Een absolute aanrader! Het vrij kleine hotel was super netjes met vriendelijk personeel en zat dicht bij het centrum. Vrijdag ontbeten we in het hotel waarna we met de rugzak op pad gingen. Een echt plan voor de eerste dag hadden we niet. We zouden wel zien. We liepen richting de Donau waar we onderweg de Centrale Markthal tegenkwamen (foto 1). Dit is leuk om even te bezoeken maar vond ik zelf niet heel bijzonder. Het is vooral erg toeristisch en druk. Er worden vele Hongaarse specialiteiten verkocht en hier kun je ook terecht voor souvenirs. Je betaalt er de hoofdprijs, dat wel. Daarna liepen we over de Vrijheidsbrug naar de andere kant (Boeda) waar we een stukje omhoog liepen. Het stadsdeel Boeda is erg heuvelachtig. Hier genoten we van het uitzicht over de Donau en het stadsdeel Pest (foto 2).

2

In Boeda besloten we een stukje in Noordwestelijke richting te lopen tot we bij de Kettingbrug kwamen. Hier kun je de Budavari Siklo, een soort treinkabelbaan, naar boven nemen richting het Burchtpaleis wat vrij hoog ligt. Een enkele reis naar boven kost 1100 ft./€3,58 per persoon. Je kunt ook prima naar boven wandelen, maar wij kozen voor de makkelijke én leuke weg.

3

Boven genoten we van het prachtige uitzicht en dronken we koffie met gebak. Dit was ook meteen het duurste kopje koffie die we de hele vakantie gedronken hebben, hihi. Je kunt bij het Burchtpaleis heerlijk rondwandelen en de mooiste gebouwen bezichtigen. Eventueel kun je ook naar binnen en deelnemen aan verschillende rondleidingen. Dit hebben wij niet gedaan en zijn gewoon met ons ANWB boekje op pad gegaan. Aan de ene kant kun je genieten van het heuvelachtige landschap van Boeda (foto 1) en aan de andere kant kijk je uit over het stadsgedeelte Pest (foto 2) met onder andere het prachtige Parlementsgebouw. Vanaf het Burchtpaleis zijn we richting de aangrenzende Burchtwijk gelopen met de prachtige Matthiaskerk waar Sisi en Frans-Jozef gekroond zijn tot koningin en koning van Hongarije. Verder vind je daar ook het Vissersbastion, een prachtig bouwwerk met wederom een mooi uitzicht over de stad. Zeker een aanrader. ’s Avonds gingen we lekker uit eten in een pub dichtbij het hotel.

4

Zaterdag besloten we een wandeling te maken over de Andrássy Út. Deze verbindt het Elisabethplein in het centrum met het Heldenplein bij het stadspark. De straat vond ik zelf te vergelijken met de Champs Elysees in Parijs. Het is een grote boulevard met winkels, oude opera gebouwen en het Huis van Terreur (foto 2). De straat is bijna 3,5 km lang, een leuke wandeling dus.

5

Na deze wandeling kwamen we uit op het Heldenplein (foto1). Hier klommen we op één van de monumenten om lekker even de beentjes te strekken en ons lunchpakketje op te eten. Achter het Heldenplein vind je het stadspark met de Dierentuin (foto 2) die al in 1866 geopend werd. De gebouwen en dierenverblijven zijn al een atractie op zich. Het zijn oude historische en Gothische gebouwen, super mooi!

6

De dieren leven over het algemeen ook wat vrijer dan in de gemiddelde dierentuin in Nederland. Sommige hangen zo voor je neus zoals deze geweldige luiaard! En tja, die zebra… De credits gaan naar Pris voor deze fantastische foto. De dierentuin was groter dan we verwachtte en voor we het wisten was het al bijna avond.

7

De schemering begon al wat in te vallen, we genoten nog even van het mooie Stadspark (foto 1) waarna we, heel lui, de taxi terug namen naar ons hotel. In het hotel hebben we ons opgefrist waarna we uiteraard weer heerlijk uit eten gingen. Ditmaal in de Raday Utca, een straatje vol super leuke restaurantjes! Een tip is het restaurant Trattoria waar we drie keer uit eten zijn geweest. Je kunt hier terecht voor Italiaanse maar ook typische Hongaarse lekkernijen, een aanrader. Zondag beloofde het een prachtige dag te worden en besloten we de koffiehuizen van Boedapest eens te ontdekken. Eén die overal aangeraden wordt is het Gerlóczy Káváház, en wij snappen helemaal waarom. Ze hebben hier heerlijke koffie met nog lekkerdere gebakjes! (foto 2)

8

Het koffiehuis doet een beetje Frans aan en is al heel oud. Pris was in ieder geval erg gelukkig met haar lekker koffie. (foto 1) Na het koffiehuis liepen we door richting de Sint-Stefanusbasiliek. Deze zit op een groot plein vol koffiehuizen en andere leuke tentjes. We hebben eerst heerlijk op de trap voor de kerk in de zon gezeten en hebben daar zelfs nog even geskyped met thuisfront! Hoera voor bijna-overal-wifi!

9

De basiliek is vrij te bezichtigen voor een donatie van 500 ft./€1,63. De binnenkant is erg mooi en zeker een bezoekje waard. We hebben hier zeker een tijdje rondgekeken. We twijfelden nog of we ook naar boven wilden, maar hebben dit uiteindelijk niet gedaan. Dit behoort dus wel tot de mogelijkheid. Hierna kochten we wat souvenirs en liepen wederom richting de Donau. Op het Rooseveltplein midden tussen het drukke verkeer zijn Pris en ik in het gras gaan liggen. Het zonnetje kwam goed door en daar hebben heerlijk van genoten!

10

Na ruim een uur lekker van het weer te hebben genoten, vervolgden we onze wandeling langs de Donau. Hier kwamen we een erg mooi en bijzonder Holocaust monument tegen van allemaal bronzen schoentjes langs de waterkant. (foto 1) Vervolgens liepen we verder richting één van de bekendste en mooiste gebouwen van Pest, het Parlementsgebouw (foto 2). Dat kleine poppetje ben ik trouwens, zo groot is dat gebouw. Ik wilde leuk op het trappetje gaan zitten voor een foto, maar daar werd ik heel snel weggestuurd door de beveiliging, hihi.

11

Achter het Parlementsgebouw vind je wederom een groot plein (het bárst van de pleinen daar). Hier kun je lekker zitten, mensen kijken of doen alsof je watertrappelt. (foto 1) Vanaf het Parlementsgebouw was het een klein stukje lopen richting het West End City Centre, één van de grotere shopping malls van Boedapest. Hier spotte ik Flormar (zie shoplog) en dronken we Frappuccinos bij Starbucks. Onderweg kon Pris het niet laten dit schattige echtpaar op de foto (2) te zetten. Oh, en ’s avonds aten we wéér bij de Trattoria.

12

Maandag activeerden we onze Big Bus tickets. Hiermee kan je 48 uur lang onbeperkt met een dubbeldekker rondreizen door Boedapest en uit en in stappen bij verschillende haltes. Bij de ticket zat ook een boottocht. Aangezien we het meeste inmiddels gezien hadden, zijn we eerst een rondrit met de bus gaan doen. Boedapest is erg internationaal, maar bij vele bezienswaardigheden staat helaas geen Engelse beschrijving, waardoor je niet alles mee krijgt. In de bus kregen we alsnog uitleg over bepaalde monumenten, dus dat was een leuke aanvulling. ’s Middags stapten we op de boot (foto 1) en genoten we van het prachtige weer en uitzicht (foto 2). Na de boottocht zijn we heerlijk op een terrasje gaan zitten waar we zeker nog een paar uur genoten hebben van cocktails, lekkere goulashsoep en bier.

13

Dinsdag was het nóg mooier weer en vonden we het zonde om daar niet uitgebreid van te genieten. We namen onze iPads mee (hier staan onze boeken op), hebben eerst een wandeling gemaakt langs de Donau waarna we de hele dag terrasjes hebben gepakt en van het goede leven hebben genoten. Ik las mijn boek uit en werd zo rood als een kreeft door de zon. Toen de ober bij het terrasje me iets té aardig werd, zijn we uiteindelijk in de namiddag naar het hotel terug gegaan. Hier hebben we ons opgefrist om ’s avonds weer op de Raday Utca uit eten te gaan. Met die fijne Hongaarse prijsje kan je overigens ook makkelijk elke avond uit eten, we waren elke avond ronde de €20 kwijt met zijn tweetjes.

Woensdag hadden we geen fotocamera mee. Die dag was het weer namelijk aardig omgeslagen en besloten we de winkelstraten eens te verkennen. Op de Vaci Utca hebben we een beetje gewinkeld bij winkels als Bershka en H&M en dronken we uiteraard weer heel veel koffie. Dat kunnen ze wel in Boedapest, lekkere koffie maken! Woensdagavond zijn we bij een super leuke eettent wezen eten; Stex. Wederom een aanrader! Donderdag was het weer tijd om terug te gaan naar huis. We vlogen ’s avonds, dus ’s middags gingen we nog weer even terug naar dat fijne koffiehuis en slenterden we wat over de Vaci Utca en langs de Donau. Om 23 uur kwamen we aan in Amsterdam, waar we nog een nachtje sliepen bij Pris’ achternichtje om vrijdag de wereldreis terug naar Ameland te maken.

Zoals jullie zien en lezen was het een zeer geslaagde vakantie. Ik ben blij dat we een weekje Boedapest gedaan hebben. Zo hebben we veel kunnen zien maar ook heerlijk vakantie kunnen vieren. Boedapest is een absolute aanrader. De mensen zijn vriendelijk, het is een zeer schone stad en de prijsjes zijn erg aantrekkelijk. Je kunt terrasjes pakken en uit eten zo veel je maar wilt, het kost je ruim de helft minder dan hier thuis! Zelf hebben Pris en ik bijna alles te voet gedaan, wat prima te doen is. We hebben veel gehad aan onze ANWB reisgids waar veel informatie en duidelijke routebeschrijvingen in staan. Wat was het fijn… <3 Wanneer gaan we weer Pris? ;)

handtekening

12 thoughts on “Wedding Wednesday | Fotoverslag huwelijksreis naar Boedapest!”

  1. Waaaauw wat een te gek fotoverslag en super mooie overzicht van de fijne tijd die jullie hebben gehad! Heerlijk om mee te kunnen genieten, love it! En ik op de foto waar je aan het watertrappelen bent, moest ik echt even drie keer kijken of je nou echt in het water lag haha geniaal <3

  2. Heel erg leuk om te lezen. Jullie hebben lekker van elkaar genoten zo te zien. :) Boedapest lijkt me wel een hele leuke stad, zekf ben ik een oaar jaar terug in Praag geweest. Ook erg leuk!

  3. Wauw, wat een prachtige foto’s! Wat een mooie gebouwen en die basiliek ook; wow! En dat oude stel is ook schattig zeg, wat een goede foto.
    Ik moest ook even twee keer knipperen of je nou in het water zat? Hahaha, en die dierentuin ziet er mooi uit, vind het altijd zo leuk om in het buitenland een dierentuin te bezoeken; je ziet dan zulke bijzondere dieren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *