Persoonlijk

Update | Studeren, een gezin en een baan. Hoe dan?

Als je mijn blog geregeld volgt, weet je dat ik sinds september weer deels in de schoolbanken zit. Hierover schreef ik in augustus al een update (klik hier) en regelmatig zie je social media posts over mijn studie en de NHL verschijnen. Ik krijg heel veel vragen hoe het gaat en iedereen is super geïnteresseerd. Daarom leek het me leuk om er weer eens een update over te schrijven!

Voor wie het gemist heeft, op het moment volg ik de deeltijd HBO 2e graad docent Engels studie. Deze duurt, door de vrijstellingen die ik heb doordat ik al een onderwijsbevoegdheid heb (pabo), ongeveer 3 jaar. Inmiddels zit ik alweer een half jaar op school en heb ik de eerst twee periodes inclusief tentamenweken er op zitten. Op dit moment zit ik in de hel die periode 3 heet. Deze periode is onwijs druk en vol en aan het eind van deze periode mag ik maar liefst acht (!) tentamens maken.

Even wennen?

Het eerste half jaar is voorbij gevlogen. Aangezien het een deeltijd opleiding is, was er geen tijd om ‘rustig’ te wennen en moesten we gelijk volop aan de bak. Ik ga op dinsdagavond van 16 tot 21.15 uur naar school en in sommige periodes ook op woensdagavond. Dit betekent dan dus ook dat ik één of twee avonden per week in Leeuwarden slaap en dus echt twee of drie dagen van huis ben. Voor ik het wist zat ik weer volop in het studie-gebeuren en eigenlijk ging het me verassend goed af. Het feit dat ik veel weg ben van huis is pittig maar tegelijkertijd geeft het me ook de rust en tijd om me die dagen volledig op mijn studie te storten. Ook merk ik dat ik het stiekem ook wel erg lekker vind om weer eens ergens mee bezig te zijn. Het is echt iets van ‘mij’ en ik doe het met veel plezier.

14553195_1790116827937861_8898506036344782848_n

Samen leren is leuker! 

Nieuwe mensen

Door de studie heb ik natuurlijk ook ineens een hele hoop nieuwe mensen leren kennen. Iedereen heeft een beetje dezelfde interesses en het leuke aan een deeltijd opleiding vind ik, dat eigenlijk iedereen er volledig voor gaat. Het ontmoeten van nieuwe mensen en het daardoor vormen van een vast studiegroep doet me erg goed. Ik heb een aantal super leuke en lieve studiegenootjes die het zeker leuker en makkelijker maken om te studeren. Ieder heeft zijn eigen verhaal, achtergrond en kwaliteiten waardoor we elkaar goed kunnen helpen en het daarnaast ook super gezellig hebben.

Tentamenstress!

Op een gegeven moment moest ik er natuurlijk aan geloven en kwamen de eerste tentamens in zicht. Ik heb me hier suf voor gestudeerd en dit resulteerde in veel hogere cijfers dan ik had verwacht. Ik kon het nog! Ook de tweede periode, waarin ik ook één herkansing had uit de eerste periode, ging erg goed en ik heb tot nu toe alles gehaald wat ik halen moest. Hier ben ik erg blij mee, aangezien ik zeker in de situatie waarin in nu zit, niet graag achter zou willen lopen. De weken voor de tentamens ben ik wel onwijs druk, maar ik merk wel dat ik er nu heel anders mee om ga dan toen ik 10 jaar geleden de voltijd Pabo deed. Toen begon ik rustig een paar dagen van te voren met echt leren maar nu begin ik daar eigenlijk meteen al mee. Verstandig, want in combinatie met werk en gezin heb ik gewoon niet de tijd en ruimte om me alleen maar op de studie te storten.

16230171_1835151333440331_4169430521538936832_n

Kaartjes maken voor Phonetics Theory Tentamen.

Combineren met werk en gezin

Bovenstaand is wel mijn grootste uitdaging. Naast dat ik 3,5 dag werk heb ik thuis natuurlijk ook nog een druk gezinsleven. Voordat ik aan de studie begon heb ik voor mezelf heel duidelijk besloten dat ik over 3 jaar (als Jippe dus naar de basisschool gaat) niet het gevoel wil hebben dat ik de eerste vier jaar van zijn leven grotendeels gemist heb. Doordat ik veel van huis ben, is dit natuurlijk niet te voorkomen maar daardoor probeer ik wel dubbel van de momenten te genieten dat ik thuis ben. Dit betekent dat ik, wanneer ik uit het werk kom, probeer tijd vrij te maken voor Pris en de kids. We gaan lekker naar buiten, maken een wandeling of spelen gewoon fijn thuis. Hierdoor ben ik wel veelal ‘s avonds nog aan het werken of studeren, maar dat heb ik er dubbel en dwars voor over. ‘s Weekends werk ik voornamelijk wanneer Jippe slaapt of wanneer hij in de namiddag lekker even tv kijkt. De verdere momenten wil ik gewoon heel burgerlijk samen zijn met vrouw en kids.

O ja, ik heb ook nog een blog

De tijd die ik in mijn blog steek en kan steken, verschilt heel erg. Dat vind ik wel eens jammer en mis ik wel. Ik neem niet alle samenwerkingen meer aan en plaats toch echt een stuk minder. Ik wil niet iets plaatsen omdat het moet en wil wel kwalitatief goede blogs blijven schrijven. De persoonlijke blogjes blijf ik ook leuk vinden (en jullie ook, aan de statistieken te zien) dus daar probeer ik zo nu en dan ook tijd voor vrij te maken. Achter de schermen gebeurt een hoop hoor, maar sommige dingen duren gewoon iets langer. Hopelijk kan ik na mijn studie mijn blog weer lekker oppakken. Tot die tijd gaat het gewoon een beetje op en af. Mocht je het leuk vinden om me wel te blijven volgen, uiteraard ik ben actief op Instagram!

15876718_340313903034485_736845332331102208_n

Genieten van elkaar!

Uiteraard is dit geen blog om mezelf de hemel in te prijzen of te vertellen hoe goed ik het allemaal doe. Ik doe dit namelijk niet alleen. Het feit dat Pris er voor zorgt dat ik die dagen kan studeren en ook thuis me zo steunt, is me heel veel waard. Een deeltijd studie doe je écht samen met je gezin. Daarnaast had ik dit in de eerste plaats niet kunnen doen als deze kans mij niet werd gegeven door mijn huidige werk. Ze zijn ontzettend begripvol en ik ben onwijs dankbaar dat ik dit überhaupt kan doen.

Zo, dat was weer even een update! Het studeren naast een gezin en baan is pittig, maar het maakt het echt een stuk makkelijker wanneer je het leuk vindt. En dat is gelukkig nog steeds het geval! Als je nog steeds aan het lezen bent, vind ik het knap! ;) Bedankt voor alle lieve berichtjes en de interesse! <3 Tot gauw!

x Lisanne

1 thought on “Update | Studeren, een gezin en een baan. Hoe dan?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *