Moederschap

Principes die je in het eerste jaar als moeder al gauw overboord gooit.

blogbanner-9

Al voordat je kindje er is heb je ideeën wat betreft de opvoeding. Dingen die je niet of juist wel gaat doen. Een beeld wat je hebt of bepaald principes die je na wilt leven. Ook wij hadden die natuurlijk, dé principes. Nu kan ik je vertellen dat een aantal van die principes het eerste jaar al sneuvelden. Vandaag vertel ik je welke dag waren! 

Mijn kind krijgt geen speen.

We zijn niet anti-speen hoor, maar eigenlijk wilden we Jippe niet aan de speen. Dit liep in de eerste weken gelijk al anders, aangezien hij een enorme zuigbehoefte had en hij anders letterlijk bijna de hele dag aan mijn borst geplakt zou zitten. En ach, dat is ook prima. Zo’n speentje is heel handig soms.

Als ons kind wel een speen krijgt, dan alleen ‘s nachts.

De speen blijft in bed. Oké, aan dit principe zijn we best wel vasthoudend, maar ik zal niet ontkennen dat er wel een extra speentje in de luiertas zit en deze ook regelmatig meegaat ‘voor het geval dat’. Hij is er gauw stil mee te krijgen en vooral ‘s avonds vindt hij zijn speentje heerlijk. Maar over het algemeen laat Jippe zijn speentje zelf in zijn bedje achter.

ipad

Eeeeven Brandweerman Sam kijken in bed terwijl mama zich aankleedt. 

Een tablet of telefoon is verboden terrein voor mijn kind.

Dit hielden we aardig lang vol, maar het is onvoorstelbaar hoe interessant die kleintjes telefoons en tablets vinden. Logisch natuurlijk. Pris en ik doen veel met telefoon en iPad en ook de pubers hebben een telefoon of tablet. Jippe mag graag even een filmpje kijken op de oude Asus tablet of een puzzel doen. En stiekem vind ik het heel erg leuk soms. Hij doet leerzame spelletjes en ik vind het verbazingwekkend hoe goed hij puzzels maakt en voorwerpen herkent. We proberen zijn tabletgebruik wel heel erg af te houden, maar oooh wat vindt hij het leuk!

Mijn kind speelt alleen met houten speelgoed.

Oké, dit is niet echt een principe. Ik vind houten speelgoed gewoon heel erg leuk. Jippe gelukkig ook, maar zijn duplo, plastic torens, bakjes en vormenhuisje zijn net zo mooi.

toettoet

Jippe en zijn Toet Toet auto’s.

Het speelgoed mag vooral niet teveel lawaai of muziek maken.

En oh, wat houdt hij van muziek en geluidjes. En stiekem vind ik het helemaal niet erg. Zijn Toet Toet auto’s zijn groot favoriet, hij speelt er op los met zijn piano en de Beatbo maakt de mooiste muziekjes. En ach, het is stiekem ook geweldig om te zien hoe Jippe geniet van de muziek en geluidjes. Gelukkig bestaat er nog een uit-knop en weet Jippe deze nog niet te vinden.

Ik zal mijn kind nooit omkopen of stil houden met eten/snoep.

Handig joh, die zakjes kaasknabbels wanneer Jippe het nog net even wat langer moet volhouden op bijvoorbeeld visite. Of dat broodje in de supermarkt wanneer je eigenlijk net te laat boodschappen gaat doen, zo vlak voor lunch-tijd.

14482983_1207953662591456_8166728116882898944_nkopie

Oliebolleeeeen!

Mijn kind krijgt geen suiker.

Jippe is inmiddels dol op Kinderchocolade en hagelslag. Dit krijgt hij als extraatje, we proberen zijn suikerinname nog steeds te beperken, maar we zijn gezwicht voor Jippes gelukkige gezichtje bij lange vingers, hagelslag en chocolaatjes. Ach ja, als het maar met mate is, toch?

Heb jij je altijd aan je principes gehouden? Of zijn er ook een aantal die je overboord gooide?

x Lisanne

5 thoughts on “Principes die je in het eerste jaar als moeder al gauw overboord gooit.”

  1. Heel herkenbaar haha. Ik geef vaak ook een kaasstengel als we boodschappen gaat doen maar dat is nu een vast ritueel geworden bij de bakker. Wel moet ik soms flink onderhandelen en soms geef ik ik aan de drift-buien toe en geef haar wat lekkers om uit vermoeid die strijd aan te hoeven gaan …. daar baal ik soms best van

  2. Die speen, die speen… Daar vond ik dus ook wat van, maar mijn peuter(!) heeft ‘m nog steeds. Omdat ik ‘t eigenlijk wel lekker makkelijk vind ;) Tablet is hier ook een fijne zoethouder, en omkopen… laat ik daar maar niet over beginnen :P Leuke blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *