Moederschap

Dilemma’s waar je als (nieuwe) moeder mee te maken krijgt

Dilemma’s… Als je dacht dat je voor veel dilemma’s stond toen je nog geen moeder was, denk dan nog maar eens na. Dit wordt namelijk nog tien keer erger wanneer je ouders wordt. Of, eigenlijk al vanaf het moment dat je een positieve test in je handen hebt. Want oh jeetje, wat is er veel keuze in moederland en wat bestaan er veel mama-maffia’s die allemaal dé beste keuze vertegenwoordigen. Geen keuze is de juiste, of eigenlijk, er is geen verkeerde keuze. Tenminste, als je het mij vraagt. Vandaag deel ik een aantal dilemma’s waar je als (nieuwe) ouder mee te maken krijgt.

Trendgevoelig of praktisch

Babykamer inrichten? Open Pinterest en zoek op babyroom. Of, misschien beter niet… Tegenwoordig moet de slaapkamer van je kindje Pinterest of Instagram waardig zijn en voldoen aan de laatste trends. Een commode en wiegje neerzetten is niet meer voldoende. Nee, je moet je houden aan een bepaalde trend. Ga je voor zwart-wit. wolkjes of mintgroen? Ga je voor die peperdure Koeka deken of neem je genoegen met minder (of even goed). Wij gingen drie jaar geleden voor dé trend die op dat moment helemaal kwam opzetten; geel met grijs. En daar zijn we nog steeds super blij mee. Overigens trokken we wel lekker ons eigen plan en stijlden we de kamer lekker simpel en vooral budgetprooi.

Wasbare luiers of wegwerpbare

In babyland is er iets wat alsmaar populairder wordt; wasbare luiers. Steeds meer ouders gaan overstag en stappen over op wasbare luiers. Het grootste voordeel van wasbare luiers is natuurlijk dat het veel beter is voor het milieu. Milieu Centraal heeft onderzoek gedaan naar wegwerpluiers en dit wees uit dat de wegwerpluier het milieu 2,5 keer zo zwaar belast als de wasbare luier. Zelfs wanneer je de wasbare luier in de droger droogt, is het gebruik van wegwerpluiers alsnog 1,5 keer zo zwaar. Voor jezelf heeft het daarnaast ook veel voordelen. Het gebruik van wasbare luiers is voordeliger en kinderen zijn over het algemeen sneller zindelijk omdat deze natte luiers echt een stuk minder lekker zitten. En wist je dat wasbare luiers er tegenwoordig in allerlei leuke printjes zijn? Het oog wil toch ook wat? Wasbare luiers en benodigdheden zijn o.a. verkrijgbaar bij Nappys.nl.

Zwitsal of puur natuur

Als ik aan kleine pasgeboren babytjes denk, dan denk ik aan Zwitsal. Deze geur is toch wel onlosmakelijk verbonden met de kleintjes. Zelf ben ik enorme fan van Zwitsal, maar ik ben me er ook van bewust dat deze producten zeker niet voor elk kindje geschikt zijn en onder andere boordevol parfum zitten. Wij gebruikten wel producten van Zwitsal en doen dit nog steeds. Wel beperken we ons tot bijvoorbeeld de haarlotion en shampoo. De billencrème en crème gebruiken we van andere merken. Er zijn een hoop natuurlijke verzorgingsproducten te krijgen die ook super fijn zijn zoals bijvoorbeeld Naïf of Natusan.

Fles of borstvoeding

Over maffia’s gesproken… De grootste maffia in moederland is toch wel de borstvoedingsmaffia. Ook ik ben een groot voorstander van borstvoeding, maar schaar mijzelf absoluut niet onder deze maffia. Ik denk dat je vooral moet kiezen wat bij je past, waar je je goed bij voelt en vooral ook waar je gelukkig van wordt. Of dit nou flesvoeding of borstvoeding is. Wél vind ik dat je hier goed over na moet denken. Borstvoeding geeft je kindje nou eenmaal de beste voedingsstoffen en ik vond het vooral zelf ook een hele fijne periode waar ik met een fijn gevoel op terugkijk. Maar bovenal moet je er achter staan. Ze worden groot met zowel fles als borst. (En nu ga ik me verstoppen voor de bv-maffia. Doei he!) 

Co-sleepen of eigen bedje

Samen slapen met je kindje heel dicht bij je. Dat is co-sleepen. Persoonlijk had ik hier nooit heel erg over nagedacht. Onze slaapkamer laat co-sleepen niet toe, tenzij Jippe tussen ons in zou liggen. Hij heeft dan ook vanaf nacht 2 in zijn eigen bedje op zijn eigen kamertje geslapen. Dit voelde voor ons het beste. We sliepen zo alle drie het beste en de eerste nachten heeft Pris mij geholpen met de nachtvoedingen toen ik nog niet makkelijk in en uit bed kon komen. Onze slaapkamer is heel dicht bij Jippes kamer en met de deuren open hoorden we (of, vooral ik) elk kreetje en huiltje. Moederinstinct, absoluut. Toch kan ik me ook heel goed voorstellen dat je voor co-sleeping kiest. Zeker wanneer je hier de ruimte voor hebt of kiest voor zo’n babynestje tussen jullie in. Het is gewoon heel gemakkelijk en vooral ook heel fijn om je kindje dichtbij je te hebben de eerste periode.

Naast deze dilemma’s zijn er nog wel honderden dilemma’s waar je tegenaan loopt als ouder. En wanneer je kinderen opgroeien wordt dit eigenlijk alleen maar erger! Over pubers nog maar niet te spreken… Ik ben wel benieuwd tegen welke dilemma’s jij aanliep of aanloopt als ouder. Tell me!

17 thoughts on “Dilemma’s waar je als (nieuwe) moeder mee te maken krijgt”

 1. Mijn zoontje heet ook Jippe!!! Wat leuk, je hoort het haast nooit!
  Inmiddels zijn mijn kinderen 8 en 10 en sommige dingen waar je je druk om maakt als ze klein zijn (ik blogde er toen ook al over op een grote vrouwensite) zijn later ineens niet meer aan de orde. Ik koos -naar jouw dilemma’s kijkend- voor respectievelijk: praktisch, wegwerp, Zwitsal, borstvoeding (heel vaak en heel lang) en wisselend co-slapen en apart slapen.
  Wat je verder ook kiest, warmte en vertrouwen geven is het mooiste wat je kunt doen. ;-)
  En ja, daarna zijn er weer andere uitdagingen. ;-)

  1. Wat super leuk om te lezen! Jippe is inderdaad niet een veel gehoorde naam. Ik ben dol op de naam! ❤️ Ik maakte inderdaad dezelfde keuzes als jij, grappig!

 2. Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat jij doet waar jij je goed bij voelt. Het is jouw kindje en jij als moeder weet het allerbeste wat jouw kindje wel of niet nodig heeft. Dat is wel hetgene wat ik heb geleerd na de eerste. Moederinstinct is denk ik wel het beste instinct dat er is.

 3. Die dillema’s zijn altijd lastig, maar blijf dicht bij jezelf en doe wat voor jullie werkt. Iedereen heeft zijn eigen opvoeding en in deze gevallen is er zeker geen goed of fout

 4. Mooi artikel! Ik ben zelf niet zo’n twijfelkont gelukkig en wist al goed wat ik wel of niet wilde, maar ik kan me voorstellen dat het echt lastig is soms!

  1. Wat vervelend dat je zo’n nare borstvoedingervaring hebt gehad. Je moet inderdaad doen waar je je goed bij voelt! Er is geen fout in mijn ogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *