Ameland

De leukste uitjes met kinderen op Ameland

Het hele jaar door, maar vooral rond de (zomer)vakantie krijg ik heel veel vragen van lezers of ik tips heb wat betreft leuke uitjes voor kinderen. Aangezien we zelf kinderen hebben in alle leeftijdscategorieën hebben we natuurlijk al een hoop gedaan op ons eiland. Daarnaast heb ik ook aan andere Amelanders en Amelandgangers tips gevraagd. Vandaag heb ik een lijst met de leukste kindvriendelijke uitjes op Ameland! (Oh, en pssst, de meesten kosten helemaal niets!)

Speelroute Hollumer Bos

Waar? Hollum            Kosten? Gratis
In het Hollumer Bos, bij de Vuurtoren is een leuke speelroute voor jong en oud aangelegd. Bij elk speelelement is een bord aanwezig met verwijzing naar de historische gebeurtenissen en gebruiken van de Amelanders. Zo is er het verdwenen dorp Sier, een viskotter, Walvisvaarder Hidde Dirks Kat, een vuurtoren, etc. In het Hollumerbos ligt ook de Eendenvijver met allerlei verschillende eenden. Ook vind je er onder andere vogelkooien met fazanten, pauwen en andere dieren.
Klik hier voor meer foto’s/info.

Vuurtoren

Waar? Hollum          Kosten? Volwassenen €5 | Kind €3,75
De 55 meter hoge vuurtoren hoort natuurlijk bij het eiland. Deze bezoeken en beklimmen hoort dan ook echt bij je verblijf op Ameland. De klim brengt je langs mooie exposities om je vervolgens te trakteren op een prachtig uitzicht over het eiland.
Klik hier voor meer foto’s/info.

Demonstratie Paardenreddingsboot

Waar? Hollum            Kosten? Gratis
Je kan Ameland niet bezocht hebben zonder de historische gebeurtenis van de Paardenreddingsboot te hebben herbeleefd. Tot aan 1988 werd de paardenreddingboot ingeschakeld voor reddingen op zee. Op 14 augustus 1979 ging het mis. Tijdens de actie verdronken acht paarden. Het onderwerp werd ook een onderdeel van de op Ameland opgenomen familiefilm Penny’s Shadow. Nu is het een rijdend en varend museum geworden dat een keer of twaalf per jaar voor een lancering naar het strand getrokken wordt. De boot staat permanent in het Maritiem Museum in Hollum. Tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot op Ameland trekken 10 stoere paarden de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee. De demonstratie start vanuit het boothuis bij het Maritiem centrum “Abraham Fock” aan de Oranjeweg 18 in Hollum. De lanceringen vinden plaats op het strand, zuidwest van Hollum, aan het einde van het Tjettepad.
Klik hier voor meer foto’s/info.

Landbouw-Juttersmuseum

Waar? Buren          Kosten? Volwassenen €4,75 | Kind €3,50
Terug in de tijd in het Landbouw-Juttersmuseum! Lopend dit museum maak je op interactieve wijze kennis met de oude Amelander gebruiken en tradities. Extra informatie kun je scannen doormiddel van QR-codes. In het jutters gedeelte ontmoet je de jutter, de stroper en de vissersvrouw. In het boerderij gedeelte maak je kennis met de Amelander boer en natuurlijk met de dieren! Uiteraard kan het verhaal van Ritskemooi niet ontbreken in dit museum.
Klik hier voor meer foto’s/info.

Picknicken in bos of duin

Waar? Het hele eiland          Kosten? De boodschappen ;)
Waar kun je beter picknicken dan in het bos of de duinen? Vul een boodschappenmand met lekkers en trek de natuur in. Stap op de fiets richting het Oerd en stop onderweg voor wat lekkers. De Amelander natuur staat vol met bankjes en picknick tafels, ideaal om lekker pauze op te houden. Ameland is wel erg gesteld op haar natuur, dus zorg er voor dat je je rotzooi meeneemt of weggooit in de prullenbak. ;)

Krabben vissen in de haven

Waar? Haven Nes          Kosten? Gratis
Hier altijd een groot succes; krabbetjes vissen in de haven van Nes. Koop wat spek, bindt een touwtje aan een lange stok en bind met een knijper een stukje spek aan het uiteinde. Verzwaar je touwtje met een steen zodat hij goed naar de bodem zakt. Emmertje mee en richting de jachthaven van Nes! Hier kun je naar hartelust krabbetjes vangen, super leuk!

Restaurant de Piraat

Waar? Haven Nes          Kosten? Afhankelijk van je consumptie
Als ik het heb over kindvriendelijke uitjes, kan ik Restaurant de Piraat natuurlijk niet buiten beschouwing laten. In de haven van Nes vind je een groot restaurant met panoramisch terras met een prachtig uitzicht over de Waddenzee. Het restaurant heeft een Piratenhol waar de kinderen zich uren in kunnen vermaken en met mooi weer staat er een springkussen op de speelweide voor het terras. Bij de Piraat kun je terecht voor een lekker bakje koffie, gebak, lunch of diner. Alles helemaal kindvriendelijk. En perfect wanneer je wacht op de laatste boot naar huis.
Klik hier voor meer foto’s/info.

Strandrit

Waar? Afhankelijk van opstapplaats          Kosten? Afhankelijk van rit
Wil je Ameland op een andere manier bekijken en verkennen, ga dan voor een tractorrit over het strand. Deze ritten brengen je langs de vloedlijn richting natuurgebied de Hôn, een plek die niet altijd even makkelijk te bereiken is. Een hele gebeurtenis, zeker voor kinderen. Hoe stoer is het om op een wagen achter de trekker aan te rijden op het strand?!
Klik hier voor meer foto’s/info.

Vogelkijkhut Finnegatpad

Waar? Hollum            Kosten? Gratis
Ameland staat bekend om haar mooie natuur. Hoe leuk is het om dat samen met de kinderen te verkennen? Een leuke activiteit is een prachtige wandeling of fietstocht door de duinen tussen Ballum en Hollum. Halverwege vind je het Finnegatpad met een vogelkijkhut. Garant voor plezier en mooie plaatjes!
Klik hier voor meer foto’s/info.

Recreatiegebied De Vleijen

Waar? Nes          Kosten? Gratis
Aan de rand van het dorp in Nes, vind je een het grote recreatiegebied de Vleijen. Je vindt er slingerende paadjes door bomen, duintjes, struiken en (over) water. Er zijn verschillende speeltoestellen, een vlot, een kabelbaan en een eilandje met een heus kasteel. Met warm weer kun je er zwemmen, maar even checken op Blauw Alg met die weer is verstandig. Ook zijn er toiletten in de buurt. Ben je winters op Ameland en het heeft gevroren? Dan wordt er geschaatst in de Vleijen!
Klik hier voor meer foto’s/info.

Natuurmuseum

Waar? Nes          Kosten? € 6,75 | 5 t/m 12 jaar: € 4,75
De grote uitkijktoren in Nes doet tevens dienst als natuurcentrum of museum. Hier maak je een ware reis door de Amelander natuur. Bekijk de onderwaterwereld van de Noordzee in het watertheater en ervaar de uitgestrektheid van het Wadden- en Noordzeegebied op het uitzichtplateau. In het aquarium worden op tevens vaste dagen en tijden de vissen gevoerd waarbij deskundige uitleg wordt gegeven. In het museum kun je niet alleen dingen bekijken, maar vooral ook dingen doen en ontdekken. Bij het Natuurcentrum vind je ook het Blote Voetenpad (zie volgende kopje).
Klik hier voor meer foto’s/info.

Blote Voetenpad

Waar? Nes          Kosten? €1,-
Bij het Natuurcentrum vind je ook het Blote Voetenpad. Deze kun je lopen zonder het Natuurcentrum te bezoeken, maar als je er toch bent kun je het natuurlijk net zo goed combineren. Het Blote Voetenpad leidt je langs allerlei soorten natuur, planten en paden. Door de modder, over houtsnippers, door het zand en over bruggetjes heen. Wij liepen het Blote Voetenpad met de peuterclub van Jippe en het was en groot succes. Echt leuk voor jong en oud!
Klik hier voor meer foto’s/info.

Outdoor Centre Beach Ameland

Waar? Strand Nes (eind Westerpad)        Kosten? Afhankelijk van activiteit
Ameland is actief en heeft boordevol sportieve activiteiten. En als eiland natuurlijk boordevol watersport en strandactiviteiten. Bij Beach Ameland vind je een prachtig plek op het strand waar je kunt strandzeilen, golfsurfen, kitesurfen, brandingkayakken, powerkiten, boogschieten en nog veel meer! Ook geschikt voor kinderen! In het Beach House kun je je omkleden, afspoelen, iets te eten of te drinken halen en heerlijk relaxen in hangmatten of loungebanken. Er zijn kluisjes aanwezig en na zonsondergang zijn er regelmatig toffe kampvuren. Materiaal is daar te huur, maar mocht je vaker willen surfen of outdoor sporten is het misschien eens een idee om te kijken naar een eigen wetsuit, bijvoorbeeld op Jobe.nl.
Klik hier voor meer foto’s/info.

Paintball 

Waar? Nes      Kosten? +/- €15 (voor kinderen)
Op zoek naar wat spanning? Dan is Paintballen in de Amelander bossen misschien wat voor jou en de kinderen. Voor kinderen zijn er speciale arrangementen en dus is Paintball hierdoor ook helemaal geschikt voor de jongere paintballer. Paintball Ameland is in principe het gehele jaar geopend.
Klik hier voor meer foto’s/info.

Forel- en Natuurvisvijvers

Waar? Buren (Kooiplaats)      Kosten? Afhankelijk van vijver vanaf €8
Toe aan wat rust en ontspanning? Fiets dan richting de Kooiplaats naar de Visvijvers. Er zijn 2 forellenvisvijvers en 1 natuurvisvijver waarin op verschillende wijzen op verschillende soorten vis gevist kan worden. Houd je niet van vissen? Op het terras en in de lunchroom kun je terecht voor een heerlijk bakje koffie, een hapje en een drankje. Een kleine speelplaats voor kinderen is ook aanwezig.
Klik hier voor meer foto’s/info.

Krûmeltjesspoor

Waar? Ballum          Kosten? Gratis
Hier een absolute favoriet; het Krûmeltjesspoor. Het bos in Ballum vol levende Krûmeltjes; keien die ‘s nachts tot leven komen. Onderweg moet je goed om je heen kijken, want je vindt er van alles. Van uilen, geheimzinnige hutten, wezentjes, kabouters, vlinder en nog veel meer. De kleine oogjes wijzen je de weg en brengen je langs de mooiste plekjes. Eventueel kun je bij het VVV een “Spoorboekje” kopen voor €1,-, maar dit is niet nodig om het pad te kunnen lopen.
Klik hier voor meer foto’s/info.

Robbentocht

Waar? Haven Nes          Kosten? Wisselend per tocht en bedrijf. +/- €15,-
Zeehondjes bekijken en lekker varen? Dan is een Robbentocht een aanrader! Er zijn verschillende boten die Robbentochten reserveren (zie link hieronder) en ze verschillen soms iets. Maar de grote lijn is het zelfde, lekker naar de Robben! En reken maar dat kinderen dat geweldig vinden.
Klik hier voor meer foto’s/info.

Sleepnetvissen met de Brakzand

Waar? Haven Nes          Kosten? Volwassenen €17,50 | Kind €10,00
Eigenlijk valt deze ook in de categorie die hierboven wordt genoemd, maar de Brakzand verdient absoluut een aparte vermelding. Dit is namelijk veel meer dan alleen een Robbentocht. Deze 2 tot 2,5 uur durende tocht vaart eerst naar de zeehonden en dan wordt het net uit gegooid. Na een kwartier wordt de vangst (verschillende visjes, krabben en zeesterren) aan boord gelegd en geeft bemanning levendig tekst en uitleg over de vangst. In de open aquaria/leefbakken kun je de vangst aanraken bewonderen en ruiken! Daarna gaat de vangst weer springlevend overboord. Spectaculair, educatief en een ware belevenis! Een enorme aanrader!
Klik hier voor meer foto’s/info.

Er zijn echt nog een hoop andere “uitjes” die ik vergeet. Maar dit zijn in ieder geval al aantal leuke aanraders! Veel plezier op Ameland!

Heb jij nog aanraders wat betreft uitjes op Ameland?

3 thoughts on “De leukste uitjes met kinderen op Ameland”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *