Bloggen Persoonlijk

Bloggen, hoe werkt dat nou eigenlijk? Een kijkje achter de schermen!

blogbanner-9

Tussen mijn volgers zitten een hele hoop collega-bloggers, maar ook veel ‘gewone’ lezers, bekenden, familie, kennissen etc. Regelmatig krijg ik vragen, stuit ik tegen een stukje onbegrip (krijg je alles dan gratis?!?) en zijn de meeste mensen gewoon heel leuk en oprecht geïnteresseerd. Ik merk dat een hoop mensen eigenlijk niet weten wat bloggen inhoudt. Niet weten wat het nou precies is, wat ik doe en hoe mijn blogs tot stand komen. Daarom leek het me leuk om eens een kijkje achter de schermen te geven en te laten zien hoe ik te werk ga.

* Noot vooraf: Deze post is niet met een ‘kijk mijn nou’ idee geschreven. Ik krijg regelmatig vragen, dus het leek me leuk om hier eens een post aan te wijden. Dus absoluut niet om op te scheppen. 

Hoe het begon

Met bloggen ben ik begonnen in december 2012, alweer 3,5 jaar geleden. Dit begon eigenlijk als hobby. Blogs waren opkomend, razend populair maar zeker nog niet zo bekend als nu. Mijn toenemende interesse in beauty en nail-art plaatste ik vaak op mijn persoonlijke Facebook en eigenlijk zocht ik een plekje om dit voor te zetten. Ik werkte nog in de horeca en de wintermaanden zijn dan lekker rustig, dus besloot ik ook een tikkeltje uit ‘verveling’, van de een op de andere dag het gewoon eens te proberen. Mijn liefde voor schrijven, beauty en lifestyle combineerde ik en You Nailed It was geboren!

Reviews

Op mijn blog kon je in eerste instantie voornamelijke reviews vinden van beautyproducten. Verder experimenteerde ik er op los en verschenen er een hele hoop nail-arts en nagellak swatches. Nails-arts zie je, door tijdgebrek, niet zo veel meer op mijn blog, maar de andere twee dingen des te meer. Voor reviews heb je natuurlijk producten nodig. In het begin kocht ik die voornamelijk zelf, maar al snel volgde de eerste samenwerkingen.

IMG_0892

Producten binnen, gauw op de foto! 

Samenwerkingen

Momenteel zijn de reviews op mijn blog een mix van zelf gekochte en ontvangen producten. Voor jullie zit daar in principe geen verschil in, aangezien ik over zowel toestuurde als zelf gekochte bloed eerlijk ben. Reviews over toegestuurde producten kun je herkennen aan de tekst ‘Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een merk of bedrijf. Daarbij schrijf ik ook artikelen in opdracht van bedrijven. Deze artikelen gaan dan bijvoorbeeld over webshops, inspiratie artikelen of bijvoorbeeld tips. Voor deze blogposts krijg ik een klein bedrag wat ik regelmatig weer in mijn blog steek. De ene keer koop ik hier nieuwe producten voor, de andere keer geef ik het uit aan accessoires voor mijn blog zoals een fotostudiootje, lamp of andere gadgets.

Winacties

Bij samenwerkingen horen ook de winacties. Sommige bedrijven willen hun webshop meer naamsbekendheid geven, meer volgers via Facebook of gewoon een linkverwerking in een blogpost. In ruil daarvoor organiseer ik in samenwerking met bedrijven of webshops toffe en leuke winacties. De ene wat kleiner dan de ander, maar altijd passend binnen mijn blog. Daarbij vind ik het leuk om wat terug te doen voor mijn lezers, want als ik geen lezers had, had ik ook niet op deze manier kunnen bloggen! Soms organiseer ik dus ook zelf een winactie zonder dat dit opgestuurde producten zijn of in samenwerking met een bedrijf georganiseerd. Op het moment lopen er trouwens een aantal toffe winacties!

IMG_2208

Swatchen en fotograferen in m’n fotostudiootje.

‘Gratis’ producten en een klein bijbaantje

In zekere zin ontvang ik dus regelmatig gratis producten. De pakketjesman of -mevrouw stopt hier zeker een aantal keer per week met pakketjes voor mijn blog. De buurt denkt overigens dat ik koopverslaafde ben, vrees ik. Helemaal gratis zijn deze producten niet, al zullen de meningen daar over verschillen. Ik stop werk in het fotograferen, testen en reviewen er van. Ik zoek informatie op en uiteindelijk komt er een blogpost over online. Dit neemt zeker enkele uren in beslag. Zie het als een ‘betaling’ voor het werk. In principe kun je mijn blog dus als een klein bijbaantje zien. Ik verdien er een klein zakcentje mee (in euro’s of producten) maar heb er vooral ook heel erg veel plezier van. Bloggen ben ik nooit gaan doen voor gratis spullen of voor de centen. Ik ben van mening dat het dan zijn doel voorbij gaat.

IMG_2343

Pakketjes tijd! 

Hoe komt een blogpost tot stand?

Afhankelijk van wat voor een soort blogpost het is, gaat er natuurlijk wel wat aan vooraf voordat überhaupt een post online komt. Neem als gemak even een productreview als voorbeeld. Dit komt binnen met de post, vaak met wat informatie (digitaal of op papier), ik pak het uit en moet mijn nieuwsgierigheid in bedwang houden. Want, eerst moeten er foto’s gemaakt worden! Dit kan niet op elk moment van de dag, aangezien ik het goede licht moet afwachten. Foto’s maak ik met mijn Canon EOS 1100D meestal in mijn compacte fotostudio. Deze plaats ik bij het raam om zo optimaal van het daglicht te kunnen profiteren. Ik maak foto’s van de producten, swatch ze op mijn huid en maak daar ook foto’s van. Vervolgens gaan de producten meestal mee naar de badkamer waarmee ik in de loop van de week een look maak. Ik test een mascara uit, oogschaduw of  bijvoorbeeld een blush. Deze verwerk ik in mijn dagelijkse make-up look. Vervolgens maak ik daar dezelfde ochtend nog foto’s van, al vergeet ik dit ook regelmatig (iets met drukke moeder) en moet ik de look de volgende dag weer opnieuw maken. Wanneer alle foto’s gemaakt zijn, laad ik ze op mijn MacBook en bewerk ik ze. Ik maak ze vaak iets lichter, snij ze bij en maak ze iets kleiner zodat mijn blog sneller laadt. Foto’s bewerk ik het meest met Photoshop CS6, maar ook met PicMonkey en Canva.

Overige blogposts

Natuurlijk komen er ook andere artikelen online dan alleen reviews. Ik schrijf persoonlijke updates, inspiratie artikelen, fashion en een hoop lifestyle posts. Sommige van die blogposts worden geschreven met een achterliggende opdracht, maar meestal zijn dit gewoon dingen die ik leuk vind om te delen. Eén ding is zeker, wanneer ik niet achter een blogpost sta, publiceer ik ‘m niet. Soms krijg ik opdrachten binnen waar ik gewoon niets mee kan of wat niet binnen mijn blog past. Ookal wordt het dan betaald, ik doe het niet. Mijn blog moet wel ‘mij’ blijven. Ik plaats wat ik wil en niet omdat ik er geld aan verdienen kan.

IMG_1951

Leuke samenwerking met Boursin door middel van de bloginsider actie van 2WMN. 

Maar hoe komen die samenwerkingen dan tot stand?

Deze vraag krijg ik geregeld, van zowel (beginnende) bloggers als ‘gewone’ lezers. Wanneer je blogt, kun je je inschrijven bij mediabureaus of sites die samenwerkingen voor je regelen. Meestal werkt dit vanaf een bepaald aantal unieke bezoekers. Nu is mijn blog absoluut niet groot, maar toch heb ik dus geregeld (kleine) samenwerkingen. Ik ben ingeschreven bij een aantal sites en sta op de lijst bij een aantal PR-bureaus. Lang niet bij allemaal, want er zijn simpelweg (te) veel bloggers en vele bloggers die veel groter zijn dan ik. Van de PR-bureaus ontvang ik persberichten en soms gaan die gepaard met een leuk product wat ik opgestuurd krijg. Verder mail ik af en toe zelf een bedrijf, wanneer ik zie dat zij op zoek zijn naar bloggers. Maar, wanneer je een contact pagina hebt op je blog en het duidelijk is hoe een bedrijf jou kan benaderen, stromen de leuke aanvragen vanzelf binnen wanneer je even bezig bent.

Hopelijk vonden jullie het interessant en leuk om te lezen hoe het bloggen in mijn geval een beetje in zijn werk gaat. Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik dat natuurlijk graag!

x Lisanne

7 thoughts on “Bloggen, hoe werkt dat nou eigenlijk? Een kijkje achter de schermen!”

  1. Wat een leuk artikel, lekker uitgebreid! En wat een mooi fotostudiootje heb je. Werkt dat goed met zo’n witte doek?

  2. Mooi om je passie te lezen voor het bloggen. Ik ben het met je eens, echt gratis producten zijn het niet want heel veel tijd en liefde zitten er in het fotograferen en schrijven van artikelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *