Moederschap Zwangerschap

9 x onmisbaar tijdens de kraamtijd

Tijdens je zwangerschap wordt je doodgegooid met lange – hele lange – uitzetlijsten. Overal kom je ze tegen, in elk tijdschrift, boek en op elke site. Heel handig, ook wij hebben gebruik gemaakt van een baby uitzetlijst om dingen af te strepen of wég te strepen (nee, je hebt echt niet alles nodig). Gewoon om te checken. Inmiddels is onze Jippe alweer 3 jaar en ligt de babytijd alweer ver achter ons. Toch had ik veel aan dit soort blogjes toen ik zwanger was. Vandaag deel ik daarom een aantal (niet standaard) zaken die ik onmisbaar vond tijdens (vooral de eerste week) mijn kraamtijd!

♥ Rietjes

Vlak na je bevalling is het echt geen pretje om te zitten. Wel had ik onwijze dorst en dronk ik heel erg veel. Natuurlijk heb je flink wat werk verzet en ook door de borstvoeding kon ik wel blijven drinken. Buigbare rietjes zijn dan super handig! Je kunt blijven liggen, een beetje opzij buigen en veel makkelijker drinken dan wanneer je rechtop zit te hannesen met je glas.

♥ Genoeg hydrofiele doeken

Oké, deze staan op je uitzetlijst maar hier kwamen we eigenlijk al gauw te kort. Snel bestelden we nog wat extra, want serieus, die doeken vliegen er door heen. En nog steeds! Ze zijn multifunctioneel. We gebruiken ze met badderen, tijdens het voeden (Jippe maakt er nog al een bende van), als extra bescherming op het aankleedkussen… Ze zijn hier echt onmisbaar. Jippe wil op het aankleedkussen de boel wel eens bevuilen als hij geen luier om heeft, dus ook daardoor gaan er meer doeken per dag door heen. De wasmachine draait hier overuren, maar ook dan komen we nog wel eens wat te kort.

♥ Wasmiddel

In het verlengde van het punt hierboven. Ik dacht dat het wel mee viel, ik had immers al was van drie kinderen. Een vierde kind zou toch niet zo veel verschil maken? Nou, zo’n kleine zorgt voor veel was. Heel veel was! Sla dus maar genoeg wasmiddel in. ;)

♥ Je middagslaapje

De eerste twee weken ging ik standaard na het middageten op bed. De ene keer wat langer dan de andere keer, omdat Jippe soms net op andere tijden wilde drinken, maar ik pakte ‘s middags altijd mijn rust. Hier moest ik me trouwens wel echt even aan overgeven, maar daarna zat het gewoon in mijn ritme en vond ik het heerlijk! Even lekker alleen naar boven, opladen en bijkomen van een gebroken nacht, een drukke ochtend met kraamvisite en gewoon alle nieuwe emoties en indrukken die op je afkomen wanneer je (weer) moeder wordt. Na die twee weken werd de behoefte er aan steeds minder, ook doordat er wat ritme in komt. Maar stiekem is zo af en toe een hazeslaapje op de bank nog heerlijk!

♥ Fruit, heel veel fruit

Jemig wat heb ik een fruit weggewerkt in die eerste week. Wanneer ik ‘s middags van bed kwam, maakt Pris standaard een grote kom gemengd vers fruit voor me klaar. Super lief! Alsof mijn lichaam schreeuwde om vitamines om weer aan te sterken. Echt, fruit vond ik onmisbaar in die week!

♥ Genoeg zoogcompressen

Ik zeg borstvoeding, stuwing, toeschietreflex en een flinke melkproductie. Juist, natte vlekken to the max. Need to say more? Mijn absolute favoriet waren die van Natusan, dat waren de enige zoogcompressen die het hielden bij mij.

♥ Filet american, gerookte zalm, biefstuk…

En al die andere dingen die je hebt moeten laten de afgelopen 9 maanden. Ik heb serieus de hele week genoten van al het lekkers op brood. Natuurlijk wordt dat langzaam weer minder, maar geniet! Het mag nu!

♥ (Voedings)kussens

Na je bevalling moet je meteen aan de bak. Die kleine moet groeien! Of je nou borst- of flesvoeding geeft, voeden is best pittig en helemaal in het begin lichamelijk aardig zwaar. Je lichaam is nog niet in topconditie, zelf was ik super stijf, en toch moet je zo’n kleintje goed en veilig kunnen voeden. Voor je beeb, maar ook zeker voor jezelf. In het begin had ik een heel systeem van kussens en voedingskussens om goed te zitten. Zit je niet goed, dan heb je binnen no-time rugklachten. Later kon ik op alle mogelijke manier voeden, maar dat voedingskussen was vaak nog heel fijn om lekker relaxed op de bank te hangen terwijl de kleine dronk.

♥ Een fijne kraamhulp

Tot slot, écht onmisbaar! Die kraamweek is zó fijn, maar valt en staat met een goede en fijne kraamhulp. Wij waren gezegend met iemand waarbij ik me onwijs op mijn gemak voelde, iemand die kundig was en ook nog super gezellig. Dat maakte onze kraamweek erg fijn. Heb je een kraamhulp waar je je niet fijn bij voelt? Aarzel niet om te switchen! Die week krijg je nooit meer terug!

Deze dingen waren voor mij absoluut onmisbaar tijdens de kraamtijd. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je absoluut niet kunt missen, maar dan wordt deze post wel errug lang. Er zijn genoeg baby uitzetlijsten te vinden op het internet, mocht je nog een uitzetlijst zoeken. Google is je beste vriend!

1 thought on “9 x onmisbaar tijdens de kraamtijd”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *