Lifestyle

Must Reads | Mijn laatst gelezen boeken + huishoudelijke mededeling

large

De laatste tijd gun ik mezelf weer meer tijd om te lezen. Ik vind het heerlijk om in mijn split van het mooie weer te genieten met een fijn boek in de tuin of lekker even te bankhangen. Ik merk ook dat ik het stiekem een beetje gemist heb, mezelf ‘verliezen’ in een boek. Op het moment leg ik mijn prioriteiten nét even anders. Waar ik normaal vaak achter de laptop kruip om te bloggen, pak ik nu vaker een boek of tijdschrift om even een momentje voor mijzelf te pakken.

Hierbij kom ik meteen op de huishoudelijke mededeling. Ik merk dat ik het fijn vind om die momentjes te pakken, helemaal nu het drukke seizoen weer voor de deur staat. Daarom heb ik besloten mijzelf niet meer te verplichten tot één post per dag. Waar ik normaal moeiteloos weken vooruit werk, heb ik nu gewoon ook zin om lekker andere dingen te doen. Ik heb mezelf altijd voorgehouden dat bloggen geen verplichting moet wezen, bloggen doe ik voor mijn plezier en ontspanning en dit wil ik ook blijven doen. Daarom; ik blijf lekker bloggen, veelal dagelijks, maar ik ‘beloof’ niks! :) Mocht het eens een dagje niet lukken, dan gewoon een keertje niet. 

Goed, nu door naar mijn tips. De mei vakantie is begonnen, dus tijd om lekker met een boek in de tuin of op de bank te kruipen!

Lucia de B. Levenslang en TBS – Lucia de Berk

Lucia de Berk wordt in december 2001 gearresteerd op verdenking van moord op vier volwassenen en drie kinderen. Allemaal overleden ze in ziekenhuizen waar De Berk werkzaam was. In de media krijgt ze al snel de bijnamen ‘Zuster Dood’ en ‘Engel des doods’.
De rechtbank veroordeelt haar in maart 2003 tot levenslang, ruim een jaar later oordeelt het gerechtshof net zo, dan zelfs met tbs.
Na onderzoek naar de bewijsvoering wordt de zaak uiteindelijk in 2008 heropend. Lucia de Berk wordt vrijgelaten. Ze heeft ruim zes jaar gevangen gezeten.

Het boek lijkt veel op een dagboek. Het is niet met veel poeha opgeleukt of groter gemaakt dan dat het is. Hierdoor kunnen sommige stukken, waaronder bijvoorbeeld de verhoren, wat langdradig worden. Toch vond ik het een meeslepend en interessant verhaal wat ik in één ruk heb uitgelezen. Je wordt meegenomen in het ellenlange proces, de verhoren, de getuigenissen en de zittingen en wordt bijna machteloos door alle onlogische dingen die ik er in de jaren gebeurt zijn. Een aanrader wanneer je van autobiografische en dagboek-achtige boeken houdt.

De Kraamhulp – Esther Verhoef

Didi Vos is door een zware bevalling en tijdelijke bekkeninstabiliteit aan bed gekluisterd. Ze is daarom erg blij met haar kraamhulp Hennequin Smith, maar weet niet van dier verborgen agenda. Tegelijkertijd heeft inspecteur Miriam de Moor van de politie van Rotterdam nog steeds twijfels over de plotselinge dood zes maanden terug van haar broer Bart die was getrouwd met Hennequin. Ze doet buiten haar collega’s om stiekem onderzoek naar de schoonzus die ze nooit heeft gemogen en niet vertrouwt. Al gauw ontdekt ze van alles dat om nader onderzoek vraagt en haarzelf in gevaar brengt.

Aah, zo spannend! Van Eshter Verhoef dat ik nog niet eerder een boek gelezen, maar de Kraamhulp stond al sinds hij uitkwam op mijn lijstje. In Boedapest kwam ik er eindelijk aan toe om dit boek te lezen. Ik heb het boek binnen drie dagen uitgelezen en kon niet stoppen. Het boek is prettig en met vaart geschreven en blijft je pakken door de verschillende vrouwen die je steeds volgt. Het boek vertelt het verhaal van drie vrouwen welke je steeds in korte hoofdstukken beter leert kennen. Het boek is super spannend, werkt razendsnel naar de climax toe en heeft een verrassend eind.

Divergent I Inwijding – Veronica Roth

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

Dit boek deed me erg denken aan de Hongerspelen, waar hij inderdaad ook vaak mee vergeleken wordt. Het verhaal speelt zich af in het toekomstige Amerika waar een oorlog ervoor heeft gezorgd dat er bijna niets meer over is van de wereld. Door de Inwijding en de zuilen moet een volgende oorlog voorkomen worden. Ik moest er even inkomen, je moet vooral in het begin goed opletten op de verschillende informatie die je gegeven wordt. Het boek is erg spannend, goed geschreven en is gaat, net als de Hongerspelen, clichés vooral lekker uit de weg. De boekverfilming draait nu ook in de bioscoop, maar het boek vond ik beter.

Toen ik je zag – Isa Hoes

Het verhaal over leven met een echtgenoot die leed aan depressiviteit, maar bovenal een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hebben gehouden. De buitenwereld ziet een stralend stel voor de camera s, maar privé gaat Antonie gebukt onder een zware neerslachtigheid. Terwijl deze depressies zich steeds vaker voordoen, probeert Isa haar gezin bij elkaar te houden, tot Antonie op 6 oktober 2010 besluit zijn leven te beëindigen.

Dit boek heb ik alweer een tijdje terug gelezen, maar heeft wel een indruk op mij achter gelaten. Ook dit is een autobiografisch boek. Isa vertelt over haar leven met Antonie, de depressies, de dingen die hij ineens kon doen of zeggen en over zijn besluit om uit het leven te stappen. Hierbij maakt ze gebruik van korte stukjes uit haar dagboek, maar voornamelijk wordt het verhaal vertelt vanuit Isa zelf. Ik vond het een aangrijpend verhaal, niet zo zeer spannend maar wel meeslepend. Ook hierbij, als je van autobiografieën houdt, zul je dit boek zeker kunnen waarderen.

Voorlopig ben ik nog wel even bezig met lezen, want uiteraard ga ik Divergent II en III ook lezen. Maar daarna? Heb jij nog leuke en spannende tips?

handtekening

8 thoughts on “Must Reads | Mijn laatst gelezen boeken + huishoudelijke mededeling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge