Boeken Lifestyle

Review | Kobo Aura Edition 2 eReader

Ik ben een echte boekenliefhebber. Al van jongs af aan vind ik het heerlijk om boek na boek te verslinden. Ik merk dat ik er rustig van word, mijn hoofd even kan legen en het echt even een momentje voor mijzelf is. En hoewel er niets boven een écht boek van papier gaat, was ik wel heel blij met de komst van de eReaders. Jaren heb ik boeken gelezen op mijn iPad, maar 2 maanden geleden verraste mijn lieve bonusdochter mij met een Kobo, die al een tijdje op mijn verlanglijstje stond. De afgelopen weken heb ik deze volop getest en ik kwam tot de conclusie dat een blogpost hierover eigenlijk niet kon uitblijven. Vandaag deel ik mijn ervaringen met de Kobo Aura eReader!

Kobo is een bekende naam in de wereld van de eReaders. Sinds 2013 heeft Kobo verschillende eReaders uitgebracht, waaronder de Aura. De Aura is ook wel de eReader voor beginners, aangezien het een vrij simpel en klein model is voor een vriendelijke prijs.

SPECIFICATIES:

 • 4 GB opslag (niet uitbreidbaar)
 • Touchscreen
 • 6 inch diagonaal
 • 17,3 cm diagonaal
 • 1024 x 768 schermresolutie
 • E-ink display
 • Verlichting
 • Zwart-wit
 • Batterijduur van 2 maanden

De Kobo is erg handzaam en wat mij betreft qua formaat precies goed. Vergelijk het qua grootte met een pocketmodel, ideaal! Ter vergelijking, een een aantal foto’s hierboven zie je mijn iPhone 7 naast de Kobo. Op deze manier kun je de grootte een beetje inschatten. De achterkant is een beetje ribbelig, waardoor hij makkelijk vasthoudt en niet uit je hand glijdt. De enige knop is de blauwe aan- en uitknop. Verder zit er een micro USB aansluiting waarmee je hem oplaadt en aan de computer koppelt.

Waarom zou ik een eReader willen als ik altijd mijn eBooks op de iPad lees, zul je je afvragen. Het grootste voordeel vind ik dat je gewoon buiten mee kunt lezen zonder dat het scherm weerkaatst. Aan iemand die nog nooit een eReader heeft gezien, is het lastig uit te leggen wat het verschil is met een tablet. Toch is er wel degelijk verschil. Er wordt namelijk gebruikt gemaakt van E-ink. Daardoor is het net papier waar je van leest. Een positieve lading drukt de zwarte inkt naar boven, een negatieve lading onderdrukt de zwarte inkt. Dit zorgt tevens voor de lange batterijduur, nóg een voordeel.

Lezen doe ik het liefst in de tuin met mooi weer of lekker in bed. Voor beiden is de eReader ideaal. Want naast dat hij niet weerkaatst in het zonlicht, bevat de eReader ook LED verlichting wat je met de helderheid makkelijk feller kan zetten. 0% is geen verlichting en 100% is vanzelfsprekend het felst. Dit verschil zie je in het daglicht nauwelijks, maar is ideaal wanneer je in het donker nog even wil lezen. Doordat het LED is, is het rustig voor je ogen en heel anders dan een verlicht tabletscherm.

De Kobo Aura heeft een geheugen van 4 GB. Dit is niet uitbreidbaar en het lijkt misschien weinig. Maar eBoeken nemen doorgaans weinig ruimte in en 4 GB geeft ruimte voor zo’n 3000 boeken. Wanneer je er PDF’s opzet zal je geheugen iets sneller vol zitten. Daarnaast kun je als vanzelfsprekend het lettertype, de grootte, de marges etc. aanpassen naar je eigen voorkeur. Verder bevat het een woordenboek wat ik zelf ideaal vind bij het lezen van Engelse boeken. Je zoekt snel even een onbekend woord op door er op te drukken. De Kobo geeft dan meteen de betekenis, super handig!

Ik kan nog wel even doorgaan over de voordelen van de Kobo Aura, maar zoals je doorhebt ben ik razend enthousiast. De Kobo Aura is een prima eReader, zeker voor de prijs. Wel hoor ik dat wanneer je eenmaal de “betere” Kobo’s gewend bent, de Aura echt een stapje terug is. Maar persoonlijk ben ik echt enorm tevreden over dit dingetje en wijkt hij deze vakantie geen moment van mijn zijde!

De Kobo Aura Edition 2 is o.a. verkrijgbaar bij Mediamarkt. Voor €10,- meer heb je de nieuwste Kobo Clara HD bij Bol, aangezien de Aura niet overal meer verkrijgbaar is. 

12 thoughts on “Review | Kobo Aura Edition 2 eReader”

 1. Handig! Hier staat ook een ereader op het verlanglijstje, maar iets houd me tegen. Wat weet ik niet precies, het is vooral ook dat ik graag een boek in de hand heb, dus ik twijfel nog erg.

  1. Ik ben ook echt iemand die graag een papieren boek in de hand heeft. Niets gaat boven echt papier! Maar dit is toch ook wel ideaal hoor!

 2. Vroeger las ik heel veel, en spaarde ik ook boeken. Tegenwoordig heb ik er helaas bijna geen tijd meer voor. Wel super handig zo e-reader, ziet er ook erg tof uit.

  1. Herken ik! Met een baan, studie en gezin heb ik ook weinig tijd. Maar sinds een tijdje maak ik er echt tijd voor en dat doet me echt goed!

 3. ik heb altijd gezegd dat ik geen ereader neem, maar al die boeken nemen toch enorm veel plaats in, dus ik ga misschien overstag. Alleen vind ik het gewoon erg fijn om een boek vast te houden, nostalgie denk ik

 4. Dit lijkt me toch wel heel erg fijn om te hebben! Want hoewel ik enorm hou van papieren boeken, neemt het ook zo ontzettend veel plek in. Dan is een e-reader ideaal. Bovendien kosten e-books ook minder geld, dus dat scheelt weer :) Echt een heel lief cadeau!

 5. Lijkt me heel fijn, zo’n e-reader. Ik was (en ben eigenlijk nog steeds) geen fan van die dingen, maar sinds ik samenwoon, is er minder plek voor mijn boeken. Misschien is het toch slim om dan een e-reader aan te schaffen… 😅

  Liefs,
  Marloes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *