Moederschap

Met je kindje op de fiets – waar moet je om denken?

Het aanschaffen van een fietszitje lijkt op het eerste gezicht niet echt een enorme uitdaging. Ga je je verdiepen in de verschillen soorten, merken en details, dan kan het nog weleens overweldigend aanvoelen, terwijl je gewoon een veilig, stevig kinderzitje wilt voor op de fiets. Behoefte aan duidelijkheid? Hieronder staan de belangrijkste factoren op een rijtje. Met de juiste kennis is een fietszitje met toebehoren bestellen een fluitje van een cent.

Verschillende soorten

Om te beginnen: niet alle fietszitjes zijn hetzelfde. Er wordt onderscheid gemaakt tussen fietszitjes voor en fietszitjes achter. Een fietszitje voor wordt aan het stuur bevestigd, en is vaak wat kleiner en goedkoper dan de andere versie. Ook heeft een fietszitje voor achterop vaak extra bescherming en voetsteuntjes, om te voorkomen dat een voetje of beentje tussen de spaken kan komen. Vaak zijn er extra accessoires verkrijgbaar om dit ook bij een fietszitje voor te voorkomen.

Welke van de twee soorten zitjes je verkiest, is persoonlijk. Meestal worden zitjes voorop de fiets gebruikt voor kinderen tot 3 jaar oud, waarbij je je kindje in de gaten kunt houden (en kan zien hoe het geniet van de fietsrit, natuurlijk). Daarna gaan de meeste mensen vaak over op een zitje achterop de fiets, aangezien grotere kinderen toch meer van je gezichtsveld gaan innemen en je erop kunt vertrouwen dat ze zelfstandig goed in het fietszitje kunnen blijven zitten.

Wanneer een fietsstoeltje?

Een fietsstoeltje voorop de fiets is geschikt voor kinderen vanaf 9- 12 maanden oud die vanuit een kruiphouding zelfstandig kunnen gaan zitten tot een leeftijd van ongeveer drie jaar. Een fietszitje achterop is beter voor de wat grotere kinderen, van 3 tot 6 jaar oud. Jippe zat als grote beer al wat sneller zowel achterop als voorop, omdat Pris een nieuwe fiets kreeg en daar meteen een nieuw achterzitje bij aanschafte.

Fietsen met een kindje dat nog niet zelfstandig rechtop kan zitten wordt afgeraden, vanwege de trillingen die kindjes te verduren krijgen in het zitje. Er zijn alternatieven, maar er wordt aangeraden om dan een fietskar als vervoersmiddel te gebruiken. Het is eenvoudig om een autostoel of babyschaal vast te zetten in een fietskar (of bakfiets!) met speciale bevestigingssets en indien nodig extra gewicht in de bak te plaatsen om eventuele trillingen te dempen. En zo is het een stuk makkelijker om je kindje in de gaten te houden terwijl je fietst!

Waar let je op?

Behalve de ideale leeftijd voor ouder-kind fietstochtjes en soorten zitjes, zijn er natuurlijk ook andere aspecten om op te letten bij het kiezen van het juiste fietsstoeltje. Dit zijn de belangrijkste factoren:

Norm EN14344

Zitjes die aan de Europese veiligheidsnorm EN14344 voldoen, zijn voorzien van een sticker of hebben dit nummer in het plastic gedrukt staan. Een fietszitje zonder keurmerk is ongeschikt en niet gegarandeerd veilig.

Gordel

Om te zorgen dat je kindje goed vastzit en niet zomaar los kan komen, dient een fietszitje voorzien te zijn van een gordel (minstens 20mm breed) en moeten er minstens twee handelingen nodig zijn om deze gordel open te maken. Veel gordels hebben daarom een klikgesp.

Ondersteuning

De rugleuning van een fietszitje moet voldoende bescherming geven aan de zijkant en bij voorkeur geen scherpe randen, hoeken of openingen. Reflectoren/reflecterende stickers zijn ook zeker geen overbodige luxe.

Voetsteunen zijn bij fietsstoeltjes voor kinderen tot vijf jaar geïntegreerd in het ontwerp en stellen je in de gelegenheid om de voeten met een gespje vast te maken. Voetsteuntjes bieden bescherming voor zowel de voeten als spaken.
(Tip: voor extra bescherming: spaakbeschermers zijn van gehard plastic en dus steviger/veiliger dan reguliere jasbeschermers)

Accessoires

Een windscherm kun je voorop het fietszitje plaatsen ter bescherming tegen insecten en harde wind en regen. Ook vormt een windscherm, mocht je ten val komen met de fiets, nog een extra barrière tussen kind en wegdek. Daarnaast zijn er stuurtjes, slaaprollen en spiegeltjes die aan het voorzitje bevestigd kunnen worden om fietstochtjes des te aangenamer te maken voor het kind.

Merken – maakt het uit?

Zoals het spreekwoord zegt, ‘goedkoop is duurkoop’. Op de veiligheid van je kleine bezuinig je liever niet. Een goed zitje hoeft echter geen handenvol geld te kosten. Ik tip je een aantal toffe merken:

Een hip, nieuw merk dat vorig jaar in beeld kwam is Urban Iki. Urban Iki combineert Nederlands design met Japanse, met als resultaat kinderzitjes die niet alleen veilig zijn, maar ook ontzettend stijlvol! Toen Pris haar nieuwe fiets kocht was de Urban Iki nét uit en we zijn super blij dat we voor dat model achterop gekozen hebben. Hij is écht heel erg fijn én mooi!

Bobike en Qibbel fietsstoeltjes zijn comfortabel, handig en veilig, maar hebben ook talloze leuke accessoires, zoals kleurige stylingsets. Vanaf april 2018 is er de Bobike GO, een fietszitje met geïntegreerde, verhoogde bescherming van de kuip, verkrijgbaar in zachte, zoete kleuren.

Wat betreft een uitgebreid assortiment aan accessoires is Thule Yepp ook een goede keus. Dit was ons eerste fietsstoeltje toen Jippe 9 maanden oud was. Kussentjes, schoudervulling, regenhoezen – je kunt het zo gek (of praktisch) niet bedenken, of Yepp heeft het. Wat vooral fijn ook fijn is, is dat de modellen zoals Thule Ride Along en Thule Yepp Nexxt voor achterop zijn in hoogte verstelbaar en kunnen ook in de slaaphouding gezet worden. Ook Britax Römer fietszitjes hebben deze optie en genieten daarom onze voorkeur. Bij dit merk gaat veiligheid boven alles, dus weet je dat je kwaliteit in huis haalt.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van fietsstoeltjes bij HollandBikeShop.

 

BewarenBewaren

1 thought on “Met je kindje op de fiets – waar moet je om denken?”

  1. Handige en zeer fijne tips!
    Veiligheid is zo belangrijk.
    Ik had een fietsstoeltje zoals men die vroeger had van metaal en met een beugel die men omhoog kon doen.
    Hier gebruikte ik een tuigje bij.

    Fijn weekend Xoxo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *