We worden overspoeld met technologische ontwikkelingen, met name de komst van snel internet heeft een belangrijke rol gespeeld in een enorme hoeveelheid producten en diensten die om jouw aandacht vragen. Hoe het internet werkt weten we ongeveer wel, zo kun je via Google informatie opzoeken en via Facebook blijf je in contact met vrienden aan de andere kant van de wereld. En dan hebben we ook nog Internet of Things, het internet van dingen dus. Welke dingen zijn dit en wat moet ik met die dingen? Wat is Internet of Things, wat doen die Things en hoe kunnen deze dingen onderdeel uitmaken van jouw dagelijkse leven?
Wat is Internet of Things?
Laten we bij het begin beginnen; het Internet of Things is een netwerk van apparaten, voertuigen, elektronica en andere zaken die uitgerust zijn met allerlei elektronica, software, sensoren en andere technologie die via internet verbindingen kunnen maken en informatie kunnen uitwisselen. Zo kun je de fysieke wereld koppelen aan computersystemen met als doel de efficiëntie van handelingen te verbeteren en inspanningen van mensen te verminderen.
In praktijk betekent het dus een netwerk van apparaten die via internet aan elkaar gekoppeld worden om jouw leven aangenamer te maken. Daarmee zijn er veel overlappingen met Home Automation ofwel huisautomatisering. IoT maakt in feite onderdeel uit van slimmer wonen, alle producten en diensten kunnen jouw leven eenvoudiger en aangenamer maken. Maar dan moet je wel de juiste puzzelstukjes bij elkaar zien te vinden.
Welke “Things” zijn er eigenlijk?
Alle apparaten die op de één of andere manier in verbinding staan met het internet vallen onder IoT. Een laptop, een smartwatch, een IP camera, een alarmsysteem die via internet notificaties stuurt naar jouw smartphone, of een spelcomputer die je met vrienden op afstand laat spelen. Met zoveel mogelijkheden is het lastig om vat te krijgen op Internet of Things, de term “dingen” is niet voor niets gekozen omdat het een heel brede interpretatie heeft. Laten we de focus op huisautomatisering houden.
- Smartphone: Dit is haast een onmisbaar ding geworden, dat meer overeenkomsten vertoont met de computer op je bureau dan met een telefoon waarmee je alleen kunt bellen. De term “smart” komt dan ook vaak terug bij IoT oplossingen.
- Smartwatch: Een horloge die stappen kan tellen, tekstberichten kan weergeven of jouw hartritme online in een mooie grafiek kan zetten. Daar kon James Bond vroeger alleen van dromen!
- Luidsprekers: Een speaker die je niet alleen kunt horen maar die ook na je luistert is echt een typisch Internet of Things apparaat. Je kunt vragen om een Spotify Playlist af te spelen, of het weerbericht voor morgen opvragen. Als je meer slimme luidsprekers in huis hebt staan kun je muziek naar verschillende kamers tegelijk sturen.
- Verlichting: Er was een tijd dat lampen een knop hadden voor aan en uit. Heel duidelijk maar een beetje beperkt. Met slimme verlichting kun je de sfeer in huis compleet veranderen, met een app kun je allerlei instellingen configureren. Hoewel veel functies lokaal werken dus niet per definitie internet vereisen, kun je bijvoorbeeld ook vanaf afstand via de smartphone de lampen in huis instellen. Daarmee is het een goed voorbeeld van IoT.
- Thermostaat: Dit is één van de meest populaire Internet of Things omdat het een heel specifieke taak heeft; temperatuurcontrole. Er zijn diverse IoT mogelijkheden zoals locatiebepaling. Wanneer je in de buurt van je huis bent gaat de verwarming alvast aan, en als je het huis verlaat gaat de thermostaat in spaarstand.
- Alarmsysteem: Bij een poging tot inbraak heeft het niet zoveel zin dat er een geluidssignaal afgaat als je op vakantie bent. Dan is een melding op je telefoon toch handiger, of een notificatie die direct naar een bewakingsdienst gaat. In combinatie met een IP camera kun je ook direct beelden opnemen en online bekijken.
- Sensoren: Je kunt het Internet of Things ogen en oren geven met sensoren. Denk aan een bewegingsmelder, rookmelder, inbraakmelder of een regensensor. Daarmee kun je gordijnen automatisch laten openen en sluiten, alarmsignalen laten afgaan etc.
Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van Internet of Things toepassingen in de praktijk. Er zijn honderden merken die samen duizenden IoT producten leveren, er zitten vast ook een aantal slimme dingen voor jou bij.
Is Internet of Things iets voor mij?
Het is lastig om een groep te bedenken voor wie IoT geen interessante mogelijkheden biedt. Senioren hebben veel baat bij domotica oplossingen zoals Somfy die het leven aangenamer maken, veiligheid speelt ook zeker een rol bij een IoT alarmsysteem of rookmelder in huis. Slimme verlichting of luidsprekers maken het leven gewoon wat eenvoudiger en laten je concentreren op de zaken die er echt toe doen. Je hebt uiteraard wel een draadloze internetverbinding nodig om IoT producten en diensten te gebruiken.
chucky1012 zegt
Interessant!
Dit wist ik helemaal niet.
Zo heb ik vandaag weer iets geleerd ;-)
Een fijne dag Xoxo