Persoonlijk

Zo ziet mijn dag werken en lesgeven vanuit huis er uit!

Wat waren de afgelopen weken een rollercoaster zeg. Voor iedereen, wat moesten we omschakelen na het nieuws op zondagavond 15 maart. De scholen bleven voorlopig dicht… Inmiddels weten we dat de basisschoolkinderen na de meivakantie weer (aangepast) naar school gaan. Ik blijf in ieder geval nog tot 1 juni vanuit huis lesgeven. En dat vereiste wat aanpassingen in werk- én denkpatronen. Hoe mijn* dagen thuiswerken en lesgeven eruit zien? Dat heb ik proberen vast te leggen!

* Voor iedereen ziet zo’n dag er natuurlijk anders uit en elke dag is anders. Maar dit is hoe het voor mij werkt. Voor wie nieuw is of mij niet (zo goed) kent. Ik werk op een middelbare school en geef Mens & Maatschappij en Engels in klas 1 t/m 3. Daarnaast ben ik mentor van een heerlijk groepje 2e klassers en ben ik coördinator  leerlingbegeleiding in de onderbouw. 

Goedemorgen!

7.00  – Een voordeel is natuurlijk dat ik ‘s ochtends iets rustiger aan kan doen. Jippe is doorgaans rond 7 uur wakker, maar even rustig wakker worden in bed kan nu ineens wel. Rond half 8 ga ik uit bed zodat ik in ieder geval rond 8en beneden ben. Smeren met dagcrème met SPF is nodig, want ik werk zodra mijn lessen voorbij zijn vooral ook veel buiten met dit mooie weer.

Kleuteronderwijs

8.00Mijn videolessen beginnen om 9 uur en dus probeer ik daarvoor alvast wat schoolwerk met Jippe te doen. Als Pris vrij is, doet zij dat, maar als die aan het werk is probeer ik ‘s ochtends in ieder geval alvast een deel te doen. Hij is nog maar 4 jaar, dus we laten hem natuurlijk wel wat vrijer. Jippe werkt via het programma Gynzy op de iPad en krijgt elke week werkbladen die we trouw maken.

Opstarten

8.45 – Terwijl Jippe aan school werkt, staat mijn laptop naast me op stand-by en zet ik mijn lessen alvast klaar zodat ik alleen nog maar op de knop “verbinden” hoef te drukken. We werken bij ons op school met het programma Microsoft Teams waarin we videolessen van 30 minuten geven. Ik laat vooraf een code achter zodat leerlingen alvast kunnen inloggen in het lesprogramma LessonUp wat ik veel gebruik. Zeker wanneer ik alleen met Jippe ben, mag hij als ik lesgeef een groot deel achter de iPad. Zo kan ik het eerste deel van de ochtend rustig lesgeven tot Pris thuis is rond 11 uur/half 12.

Videolessen

9.00 – Vanaf 9 uur geef ik les tot de middagpauze. Ik start met een les Mens & Maatschappij waarbij we midden in de Middeleeuwen zitten. Ik leg veel uit zodat leerlingen vervolgens thuis aan het werk kunnen met hun huiswerk. Normaal gesproken is (mijn) lesgeven een interactieve gebeurtenis met veel uitwisselen en vooral ook non-verbale communicatie. Dat laatste mis ik enorm. Waar ik normaal aan de gemiddelde leerling “zie” of hij meedoet en of de stof begrepen wordt,  is het nu gissen en vooral proberen hier en daar een controlevraag te stellen. Verder is het ook een kwestie van loslaten en vertrouwen op de leerling. De situatie is nou eenmaal niet vergelijkbaar met een echte klassensituatie en ik heb een stuk minder in de hand. Na elke les is er 15 minuten “wisseltijd”. Ik sluit mijn les af, kijk terug wat leerlingen hebben gedaan en zet de volgende les klaar.

Interactie op afstand

Verder geef ik vooral mijn hoofdvak Engels en pik ik de belangrijkste onderwerpen eruit om tijdens de videolessen te behandelen. We behandelen grammatica, lezen samen een tekst en werken aan kijk- en luistervaardigheid. In mijn lessen op school maak ik veel gebruik van digitale middelen om instructie te geven. Je kunt dit zien als een PowerPoint waarin van alles mogelijk is en waarbij ik alle leerlingen ondertussen controlevragen kan stellen (zij geven antwoord via hun iPad). Deze lessen “bouw” ik nu wekelijks “om” zodat ze geschikt zijn voor de videolessen. Een tijdrovend, maar wel noodzakelijk klusje. Ook nu kan ik op afstand terugzien hoe leerlingen het tijdens mijn instructie hebben gedaan. Daarnaast heb ik ruimte om na elke vraag verdiepingsvragen te stellen aan leerlingen om meteen te behandelen waarom een gegeven antwoord juist of misschien onjuist is. Sommige lessen sluit ik af met een kort spel om toch ook bijvoorbeeld de woordenschat te checken. Dit zorgt voor veel hilariteit, aangezien het vaak spelletjes zijn waarbij leerlingen moeten samenwerken in teamverband. Op afstand is dat toch een vak apart en vooral in de onderbouw vind ik dit een heerlijke manier om toch een bepaalde “connectie” of sfeer terug te brengen in een “kille” videoles. Als ik dan vooraf berichtjes krijg van leerlingen dat ze “zin hebben in de les“, maakt mijn hart een sprongetje.

Lees hier waarom ik zo van mijn werk als docent hou.

Pauze en… door!

12.00 – Om 12 uur heb ik middagpauze. Hierbij moet ik mezelf dwingen om de laptop even aan de kant te leggen en echt even pauze te houden. Thuis is dat toch een stuk lastiger dan wanneer je op school aan het werk bent en pauze hebt. De afgelopen weken ging ik dan naar buiten en aten we samen met het gezin. Het is een drukte van jewelste, want alle kinderen zijn natuurlijk thuis. Om 12.45 beginnen mijn lessen weer of plan ik tijd in voor mentorgesprekken. Je mentorleerlingen zie nu je niet in real life en ineens merk je hoeveel juist die contactmomenten zeggen. Ook al heb je niet altijd één-op-één contact met je (mentor)leerlingen, je ziet ze normaal gesproken meerdere keren per dag en dat geeft vaak veel informatie over hoe het met een leerling gaat. Eén á twee keer per week heb ik daarnaast ‘s middags nog vergadering. Afstandsonderwijs is voor iedereen nieuw en zorgt achter de schermen voor een hoop geregel. Daarbij gaan veel schoolse zaken wel gewoon door en zul je op afstand veel met elkaar moeten overleggen.

14.00 – Mijn lesdag zit er op en regelmatig heb ik dan dus nog overleg. Heb ik geen overleg, dan ben ik ‘s middags bezig met het ombouwen en voorbereiden van mijn lessen. Je wordt ineens gedwongen om heel goed naar je lesstof te kijken en te bedenken welke dingen je wil behandelen in de les en welke onderdelen leerling zelfstandig op afstand kunnen doen. De afgelopen jaren heb ik veel lesmateriaal verzameld, maar dat is natuurlijk allemaal gericht op “normaal” onderwijs. Mijn lessen bouw ik om en zet ik klaar voor de volgende dag. Verder maak ik korte opdrachten om te kunnen “toetsen” of leerlingen gestelde doelen van een les of hoofdstuk behaald hebben. Normaal gesproken toets je dit o.a. na een hoofdstuk, maar  werken vanuit huis vraagt toch een andere manier van evalueren. Op deze manier kan ik bijsturen en weet ik, wanneer we weer naar school kunnen, wie er nog bepaalde onderdelen moeten herhalen (niet ínhalen, maar hérhalen). Deze dingen doe ik overigens vooral lekker vanuit de tuin. Een bijkomend voordeel, dat mooie weer! En daarnaast wordt er ook goed voor me gezorgd zoals je ziet. Oh ja, en af en toe probeer ik eens wat uit. Zoals filters met ballonnen voor een Teamsvergadering bijvoorbeeld. :P

Weg achter die computer!

Tussen 16 en 17 uur word ik door Pris achter mijn computer vandaan getrokken. “Klaar of niet, nu is het tijd voor ons!” In de namiddag gaan we vaak een stukje wandelen. Lopen we een rondje door het dorp, gaan we naar het strand of het bos, we fietsen en ik probeer mijn hoofd even te legen. Als ik echt nog dingen moet doen voor de volgende dag, doe ik dat na het avondeten. Regelmatig beantwoord ik dan nog berichten van leerlingen en collega’s of stuur ik zelf berichten. Er komt in ieder geval een stuk meer administratie bij kijken omdat je in een klassensituatie gewoon veel meer ziet en signaleert dan thuis. De computer draait in ieder geval overuren! ;) Mijn collega’s en ik werden met Pasen verrast met een mooie bos bloemen. Klein gebaar, groot geluk!

Dat laatste is overigens ook de reden dat het een stuk minder druk is op mijn blog. Het werken achter de laptop heb ik echt onderschat en na een dag lesgeven en vergaderen heb ik echt geen zin meer om daarna ook nog achter een scherm te kruipen, haha. Een kantoorbaan is officieel niks voor mij! De vakantie ga ik dan ook lekker gebruiken om samen met Pris en de kids te zijn, werk ik hier en daar aan mijn blog en ga ik ook echt nog aan het werk voor school. Ik kan mooi even een inhaalslag maken. Maar de eerste dagen, even helemaal niks!

Ik ben blij als we 1 juni (op welke manier dan ook) weer naar school mogen. Het lesgeven vanuit huis gaat prima en ik ben blij en dankbaar dat iedereen gezond is. Maar daartegenover moet je hele gezin er rekening mee houden en laten we eerlijk zijn… het is niet zoals een echte klassensituatie. Ik mis mijn leerlingen en collega’s enorm. Maar hoera voor technologie, zonder zou dit niet mogelijk zijn!

Werk jij ook vanuit huis? Hoe ervaar je dat?

4 thoughts on “Zo ziet mijn dag werken en lesgeven vanuit huis er uit!”

 1. Wist je dat je in Teams ook eigen achtergronden kunt uploaden?
  Kun je lesgeven vanuit London, onderwater of vanaf een tropisch eiland -maar dat laatste doe jij al, lees ik ;) – xN

  1. Jazeker! Bij M&M geef ik les voor de stormvloedkering, ik ben midden in London én Australië! Zo leuk!!

   En dat tropische eiland is inderdaad waar! Haha. Zet ‘m op lieve Nanne! Lekker even vakantie! x

 2. Goed georganiseerd 👌🏼
  Men denkt vaak dat lesgeven in het onderwijs weinig voorstelt.
  Jij hebt het goed geregeld.

  Xoxo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *