“Slik je vitamines nou!” Dit is iets wat ik regelmatig te horen krijg van mijn vrouw. Zeker wanneer ik klaag over mijn slechte nagels, mijn uitvallende haar, vermoeidheid en ga zo maar door. Pris heeft zich de leer van vitamines en voedingsstoffen helemaal eigen gemaakt door de studie voedingskunde die ze volgt. Dit doet ze vanuit haar persoonlijke interesse, werk, maar ook vanuit haar persoonlijke ervaring. Als iemand weet wat vitamines voor je kunnen doen, dan is het Pris wel. Ze slikt vitamines voor verschillende doeleinden, waaronder haar reumatische klachten. Vitamines kunnen echt verschil maken! Vandaag licht ik een aantal vitamines uit en vertel ik wat ze voor je kunnen doen.
Vitamines
Natuurlijk weten we allemaal dat we vitamines nodig hebben. Afhankelijk van het type vitamine hebben we er dagelijkse enkele microgrammen tot tientallen milligrammen van nodig. De behoefte van kinderen, mannen en vrouwen verschilt daarin natuurlijk. Ook de behoefte per persoon kan verschillen omdat het verschilt hoeveel jouw lichaam opneemt uit eten en drinken. Daarom is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid een ruwe schatting, maar wie zich hieraan houdt, krijgt in ieder geval voldoende binnen. Er zijn maar weinig mensen die meer nodig hebben.
Vitamines halen we uit eten en drinken en leveren geen energie. Het lichaam kan zelf geen vitamines maken, op vitamine K in de darm na (kleine hoeveelheden). Wel kan het lichaam bijvoorbeeld provitaminen omzetten in vitaminen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het geval van vitamine D in zonlicht. In principe kun je uit een gezond voedingspatroon genoeg vitamines halen. Maar soms is het nodig om bij te slikken. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen, zwangere vrouwen en senioren maar ook wanneer je bijvoorbeeld niet voldoende weerstand hebt.
Vitamine A
Vitamine A wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Deze vitamine is namelijk heel belangrijk voor je weerstand. Een vitamine A tekort komt niet zo heel gauw voor, dan moet je echt langere tijd geen voedingsmiddelen gehad hebben waar dit in zit. Een tekort zorgt voor een verminderde weerstand en kan een droge en schilferige huid tot gevolg hebben. Ernstig of chronisch tekort zorgt voor een minder zicht zoals bijvoorbeeld nachtblindheid. Teveel vitamine A is overigens ook niet goed voor je. Dit kan leiden tot gebrek aan eetlust, hoofdpijn, misselijkheid, haarverlies etc. Zeker voor zwangere vrouwen is teveel vitamine A niet goed. Daarom wordt het ook afgeraden om bijvoorbeeld lever te eten.
Zit o.a. in: dierlijke producten zoals vlees en vleeswaren, zuivel, vis en eidooier.
Vitamine B
Van vitamine B bestaan heel veel verschillende soorten. Het is dé vitamine waarvan Pris altijd zegt dat ik ‘m meer moet slikken omdat ik altijd klaag over mijn haaruitval en scheurende nagels. Zij slikt zelf namelijk altijd vitamine B-complex zoals bijvoorbeeld de vitamine B van Flinndal. Vitamine B-complex is een verzamelnaam voor alle varianten die er zijn. Vitamine B spelen onder andere een belangrijke rol in celstofwisseling, opslag en afbraak van suiker, vetten en eiwitten. Vitamine B2 is bijvoorbeeld specifiek goed voor een gezonde huid, nagels en haargroei, B11 (foliumzuur) is belangrijk voor zwangere vrouwen en ga zo maar door. Via voedsel moeten wij vitamine B binnenkrijgen.
Zit o.a. in: brood, graanproducten, melkproducten, cashewnoten, bananen etc. Voor specifieke informatie, raadpleeg Google. ;)
Vitamine C
Vitamine C staat er om bekend dat het goed is voor een goede weerstand. Maar daarnaast is het goed voor o.a. je tanden, huid, bloedvaten, botten en je zenuwstelsel. Verder is vitamine C dé vitamine die bijdraagt aan je energievoorziening. Vitamine C zit in groente, fruit en aardappels. Vroeger was het tekort aan deze voedingsmiddelen en dus aan vitamine C de oorzaak van scheurbuik. Dit komt gelukkig zelden meer voor, maar een verminderde weerstand en vertraagde wondgenezing zijn ook gevolgen van vitamine C tekort.
Zit o.a. in: Spruitjes, kiwi’s, sinaasappel, broccoli en aardappelen.
Vitamine D
De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht. We zeggen hier thuis dan ook altijd dat we “vitamientjes” gaan vangen als we in het voorjaar eindelijk weer lekker lang naar buiten kunnen. Vitamine D tekort bij jonge kinderen kan de Engelse ziekte veroorzaken. Daarom wordt het altijd aangeraden om extra vitamine D te geven tot in ieder geval het vierde levensjaar. Vitamine D zorgt verder voor een goed immuunsysteem maar staat vooral bekend voor het bevorderen van stevige botten en tanden.
Zit o.a. in: zonlicht, vette vis en (toegevoegd aan) margarine en halvarine.
Vitamine E
Vitamine E is een antioxidant en is ook weer belangrijk voor de weerstand. Verder is deze vitamine belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en houd het de spierweefsels in stand. Ook zou vitamine E het haar en de huid versterken, maar dit is nooit echt aangetoond. Dit is de reden dat het vaak toegevoegd wordt aan shampoos en cremes. Een tekort aan vitamine E komt in Nederland niet echt voor.
Zit o.a. in: plantaardige oliën, granen, noten en zaden.
Wanneer je niet genoeg vitamines binnenkrijgt doormiddel van voedsel of wanneer je een tekort ervaart, kan het handig zijn om vitamines bij te slikken. Dit kan écht heel veel schelen en je gezondheid en mentale gestel bevorderen.
Ben jij bewust met je vitamines bezig?
chucky1012 zegt
Heel interessant!
Ik neem voldoende vitaminines door producten te eten en te drinken waar het in verwerkt is.
Good luck Xoxo
Wilbranda zegt
Weer een mooie en intersant verhaal.
Altijd leuk om t Lexen