Persoonlijk

Waarom ik zo van mijn werk als docent hou

Ja, de werkdruk is hoog. Ja, passend onderwijs is een farce. Ja, er is een salariskloof tussen PO en VO. Ja, ik werk weekends en ‘s avonds vaak. Heel vaak. En dus ja, ook ik staakte afgelopen week. Maar, ik houd ontzettend van mijn werk. Soms iets te veel en is dat dus tegelijkertijd mijn grootste valkuil. Ik wil al zo lang ik me kan herinneren in het onderwijs. En inmiddels kan ik zeggen; ik vind het het mooiste beroep dat er is!

Pubers zijn leuk

… en uitdagend. Maar leuk! Lesgeven aan 12 tot 16 jarigen vind ik echt heel erg tof. Ze zijn bloedeerlijk, tegendraads en hebben niet altijd zin in school (understatement), maar juist dan een goeie les geven geeft zo’n kick! Je kunt met ze in gesprek, discussiëren over verschillende onderwerpen en ze komen met prachtige dingen wanneer je ze uitdaagt en mogelijkheden geeft. Van presentaties tot ontroerende video’s. Ze blijven me verrassen! Daarbij zijn ze vaak ook gewoon heel erg grappig. Regelmatig slik ik mijn lach in en zet ik mijn juffenblik op. Maar stiekem (en niet stiekem) lach ik heel wat af.

De hele dag met mijn vak bezig

Als je me kent, weet je dat ik eerst de Pabo gedaan heb en in het basisonderwijs gewerkt heb. Sinds een kleine 5 jaar werk ik in het voortgezet onderwijs en heb ik inmiddels mijn tweede graads bevoegdheid in Engels. Engels is echt mijn passie. Een groot deel van mijn dag met de Engelse taal en cultuur bezig zijn, vind ik zo leuk! Wat dat betreft is het voortgezet onderwijs natuurlijk ideaal. Je bent echt bezig met “jouw” vak. Saai of eentonig? Nee! Met al die verschillende klassen en opdrachten is geen dag hetzelfde.

De ontwikkeling van kind naar jongvolwassene

Leerlingen komen binnen als kleine (vaak letterlijk) brugpiepers. Zo spannend als die eerste dag is, het kennismaken, een nieuwe school en nieuwe klasgenoten. Van hun ca. 12e tot ongeveer hun 16e zitten de leerlingen bij ons op school en mensen, wat gebeurt er veel op die leeftijd. De hormonen beginnen te gieren, de pubertijd breekt door en alles wat leuk en spannend is, wordt ontdekt. Tijdens de diplomering gaan er kinderen de deur uit die bijna jongvolwassen zijn. Die zelfstandige, eigen, unieke personen zijn. En dat je daar dan 4 jaar lang getuige van hebt mogen zijn, mooi!

Iets kunnen betekenen

Zeker weten dat elke docent, naast lesgeven, graag “iets” wil betekenen in het leven van zijn leerlingen. In de leeftijd van 12 tot 16 jaar gebeurt een hoop, zoals ik al zei en leerlingen zitten een groot deel van hun week op school. Wanneer een leerling een praatje met me maakt, me graag even wil spreken en me in vertrouwen neemt… Dat ik naast Engels de leerlingen – vaak onbewust – ook andere lessen mee mag geven. Wanneer je ze complimenteert en je zo’n kind ziet groeien. Dáár doe ik het voor!

Kinderen leren mij ook wat

Ze zetten mij regelmatig met beide benen op de grond. Hebben vaak nog een hele andere kijk op dingen en hebben op die leeftijd soms meer kennis van bepaalde zaken dan ik. Wanneer je met leerlingen in gesprek gaat, kun je zo veel van ze leren. Ze voelen feilloos aan hoe bepaalde dingen in elkaar zitten en verrassen me op dit vlak nog heel vaak.

Geen dag is hetzelfde

Cliché, maar waar. Hoewel ik nu voor het 5e jaar op rij een aantal dezelfde klassen heb, verveelt het nooit. Makkelijker wordt het wel. Elke dag is het de vraag hoe de dag gaat verlopen. Is er storm op komst, zijn er nog bijzondere gebeurtenissen of staat er iets spannends te gebeuren. Elke dag is anticiperen op de sfeer en gebeurtenissen in de klas. Elke 45 minuten opnieuw. Daarnaast is het samenwerken met collega’s iets wat ik op het voortgezet onderwijs super vind. Je bent samen verantwoordelijk voor de klassen, samenwerken is een must. Het contact met leerlingen, collega’s en ouders maakt het afwisselend en er is genoeg om nog te ontdekken!

Eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan. Want ja, er zijn nog veel meer redenen te bedenken waarom het onderwijs zo leuk is. Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar er is een enorm tekort aan leraren. Niet alleen in het basisonderwijs maar ook in het voorgezet onderwijs. Dus, docenten! We hebben jullie nodig! Het vak is zo mooi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *