Home

Veel raaminkijk? Met deze tips los je dat op!

Wij hebben niet een enorm huis, maar de voorkant van ons huis en dus woonkamer heeft wel een groot raam. We wonen aan een drukke straat waar vooral in het seizoen ook veel toeristen voorbij komen. Op de één of andere manier is het altijd héél interessant om naar binnen te kijken. Best grappig zo nu en dan (we zwaaien gewoon en dan schrikken de meeste mensen, haha) maar soms wil je ook een stukje privacy zonder de gordijnen altijd dicht te hoeven trekken. Hoe? Dat vertel ik je in deze blog!

Plissé gordijnen

Toen we net in dit huis kwamen wonen, hadden we over prachtig luxaflex hangen. Vreselijk! Het systeem daarentegen is wél ideaal. En dus besloten we een paar jaar terug over te stappen op vouwgordijnen. Ideaal hiervan is dat je het kunt laten zakken tot een bepaald punt en tegelijkertijd toch ook nog licht doorlaat. ’s Avonds rol je ze gemakkelijk naar beneden en met huisdieren vind ik het ook nog ideaal dat er niets op de grond hangt en je het makkelijk kunt wassen. Een volgende stap zouden voor ons plissé gordijnen zijn. Deze zijn helemaal handig, omdat je zelf kunt bepalen welk stuk je open laat. Het onderste stuk afschermen als je lekker even op de bank ligt te luieren bijvoorbeeld. ;) Deze hebben een prijzig imago, maar dat hoeft helemaal niet meer. Zo vond ik goedkope plisse gordijnen via gordijnen.nl.

Melkglas (of plakplastic)

Wil je liever een permanentere oplossing, dan kun je voor melkglas gaan. Vind je dit té permanent, dan kun je ook voor plakplastic of een coating gaan. Zelf ben ik wat minder fan van plakplastic in de woonkamer, maar in de keuken hebben wij het onderste deel van het raam hiermee wel afgeplakt om wat minder doorkijk te hebben. Melkglas vind ik wel erg mooi, mits het gedeeltes van het raam zijn. Het schermt af en laat tegelijkertijd genoeg licht binnen. 

Planten

Zonder dat ik de vensterbank helemaal wil volbouwen is het toch wel mijn favoriete plek voor plantjes. We hebben twee wat grotere planten in de venterbank staan (kleine bonsaiboompjes) en die staan leuk én ontnemen ook een stukje zicht. Daarnaast staan er buiten twee grote hortensia’s voor het raam die, zeker wanneer ze mooi in bloei staan, een stukje zicht ontnemen én gewoon de aandacht trekken. Ze zijn namelijk prachtig!

Gebruik de vensterbank

Sowieso kun je de vensterbank natuurlijk gebruiken om inkijk te verminderen. Zet kaarsen, vazen of een mooie stolp neer. Persoonlijk vind ik het wel leuk dat het er vanuit buiten ook een beetje mooi uitziet en dus kies ik dingen die vanaf de andere kant ook decoratief zijn. Planten, zoals hierboven, zijn hiervoor een goede oplossing. Fotolijstjes of een lichtbak bijvoorbeeld minder omdat je dan vanaf de buitenkant op de achterkant kijkt. Wil je echt gaan voor wat meer privacy en hoogte, kun je ook voor raamschermen of een “krukje” om je decoratie op te zetten gaan.

Verder moet het vooral gewoon bij je huis en bij jou passen. Houd je van licht en maakt het je niets uit dat je inkijk hebt (of woon je aan een rustige weg) dan kun je het lekker rustig houden. Persoonlijk ga ik het liefst voor iets er tussenin, zodat mensen niet té makkelijk naar binnen kunnen kijken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *