Ameland Reizen

Tips voor een dagje Ameland!

Ameland is een prachtig vakantie eiland als je het mij vraagt. Er is voor ieder wat wils en genoeg te beleven. Zeker wanneer het weer meezit kun je je hier prima eventjes vermaken. Naast de vele toeristen komen er ook veel dagjesmensen naar het eiland toe. Zeker wanneer het mooier weer wordt en dagen als Pasen, Hemelvaart en Pinksteren aanbreken. Mensen die in Friesland op vakantie zijn en een dagje Ameland mee pakken, inwoners van het Noorden die een dagje mini-vakantie houden of mensen die eilandhoppen. Ameland is niet een enorm eiland, maar toch zul je keuzes moeten maken wanneer je één dagje op het eiland bent. Ik geef je een aantal tips!

Fietsen op Ameland

Je kunt Ameland op verscheidenen manieren verkennen. Uiteraard kun je te voet gaan, maar dan ben je redelijk beperkt tot één of twee dorpen, tenzij je hoofddoel wandelen is natuurlijk. Ook is het openbaar vervoer op Ameland prima geregeld en kun je een dagkaart kopen waarmee je de hele dag over het eiland kunt reizen per bus. Persoonlijk zou ik je aanraden om een fiets mee te nemen of te huren. Er zijn namelijk plaatsen waar je met de auto of het openbaar vervoer niet kunt komen en daarnaast kun je eigenlijk heel veel hotspots op Ameland makkelijk in een dagje meepakken op de fiets.

Wanneer je met de veerboot aankomt, kom je aan in het plaats Nes. Hier kun je gemakkelijk een fiets huren, maar je kunt je fiets ook meenemen de veerboot op. Kom je met kinderen, dan kun je ook gemakkelijk de kinderfiets meenemen, bijvoorbeeld één van de Fietsenopfietsen kinderfietsen. Wil je wél met kinderen fietsen, maar vind je het nog niet prettig om je kind (helemaal) zelf te laten fietsen? Huur dan een bakfiets of een kindertandem. Super leuk!

Must-sees of must-do’s

Eenmaal op Ameland aangekomen wil je het eiland natuurlijk verkennen. Het is goed om te weten dat het dorp uit vier dorpen bestaat. Van Oost naar West zijn dat Buren, Nes, Ballum en Hollum. Elk dorp heeft zijn eigen charme en verschilt, afhankelijk wat je wilt doen of zien.

Wanneer je een natuurliefhebber bent, vind ik een bezoek aan het Oerd een aanrader. Met de fiets ga je door de duinen naar (bijna) het meest Oostelijke puntje van Ameland. Het is aan te raden om je fiets neer te zetten bij “de Oerdhut”, verder kun je ook niet fietsen. Denk er wel om dat je je fiets goed beveiligd met een goed fietsenslot. Zeker in het hoogseizoen is het hier erg druk! Vanuit de Oerdhut maak je een korte klim naar het uitkijkplateau. Boven aangekomen heb je prachtig uitzicht over de Noord- en Waddenzee en kun je heerlijk genieten van het uitzicht, de natuur en de rust. Een volle picknickmand mee en lekker rustig aandoen. Absoluut iets wat wij elke zomer in ieder geval één keer doen.

Uiteraard kan een bezoek aan het strand niet ontbreken. Wanneer het mooi weer is, is een fietstocht door de duinen met als tussenstop het strand, een absolute must. Juist wanneer je door de duinen fietst kun je de wat rustigere strandopgangen meepakken en genieten van de rust. Lekker liggen en relaxen met bijvoorbeeld een goed boek. Blijer kun je mij persoonlijk niet maken. Op een gegeven moment kom je vanzelf de “drukkere” strandopgangen tegen – elk dorp heeft er één – en daar kun je bij elke strandtent lekker lunchen of iets drinken.

Heb je de Noordzee wel gezien dan kun je ook “de andere kant” van het eiland bekijken en fietsen langs de dijk. Het uitzicht over de Waddenzee is prachtig en langs de dijk kun je richting alle dorpen fietsen. Wanneer je helemaal Westelijk fietst kom je vanzelf uit in Hollum waar de bekende rood-witte vuurtoren staat. Een absolute trekpleister die je uiteraard ook kunt beklimmen om vervolgens van het mooie uitzicht te genieten.

Ben je flink actief geweest en wel toe aan wat ontspanning, dan zijn er genoeg terrasjes te vinden. Elk dorp heeft leuke en gezellige terrasjes, maar de meeste vind je in Hollum en Nes. Het centrum van Nes vind ik persoonlijk het gezelligst, maar als inwoner van Nes ben ik natuurlijk wat bevooroordeeld. ;) In Nes (maar ook in de andere dorpen) kun je de leuke winkeltjes opzoeken voor kleding, souveniertjes of accessoires. Er is genoeg te vinden!

Eten en drinken

Horeca in overvloed, wat dat betreft kun je echt alle kanten op. De horeca op Ameland doet het goed en er is voor ieder wat wils. Een uitgebreid artikel over uit eten op Ameland vind je hier. Een aantal persoonlijke favorieten zijn:

 • Zee van Tijd (Nes)
 • Bravo (Strandopgang Nes)
 • Cantina Dolores (Hollum)
 • Stranders (Buren)

Daarnaast zijn er genoeg leuke terrasjes zoals Nescafé (Nes), Bravo (Nes), Tante An (Hollum) en de verschillende strandtenten. Verder kan ik Restaurant de Piraat natuurlijk niet buiten beschouwing laten. Mijn vaste lezers weten dat ik daar een aantal jaar heb gewerkt. Dit restaurant ligt in de haven van Nes en is dus ideaal wanneer je aankomt en moet wachten bij die vreselijke lange rij bij de fietsenverhuur of wanneer je weer vertrekt en nog gauw even wat wilt eten. Het grote terras biedt een prachtig uitzicht over de Waddenzee en daarbij is het perfect voor kinderen (want; speelhol en springkussen) en grote gezelschappen.

Slecht weer?

Kijk, met mooi weer heb je niet veel nodig, zoals je misschien al wel door had. Beetje fietsen, strandwandelen, terrasje pakken… Maar is het koud, regenachtig of bezoek je Ameland in een ander seizoen dan de zomer? Dan is er ook genoeg te doen! Zo zijn er verschillende musea zoals het Natuurmuseum (Nes), het Juttermuseum (Buren), het Nostalgisch Museum (Ballum) en het Maritiem Centrum Abraham Fock (Hollum). Ook zijn er (overdekte) boottochten die bijvoorbeeld langs de zeehondjes varen.

Evenementen

In verband met Corona is een groot deel  niet doorgegaan, maar Ameland organiseert normaliter regelmatig leuke evenementen. Dit kan een reden zijn om het eiland te bezoeken of juist te vermijden (in verband met drukte). Voor beiden valt natuurlijk wat te zeggen. Mocht je van festivals, feestjes, sport etc. houden dan is er het gehele jaar genoeg te doen. Voor de exacte data zou ik Google even raadplegen, maar een greep uit deze evenementen in de zomer zijn:

 • Rondje Ameland (juni)
 • Beach Rugby Festival (juni)
 • Bootwateren (juni)
 • Madnes (juli)
 • Ambachtelijke dag (juli)
 • Midzomerfeest (juli)
 • Roggefestival (augustus)
 • Horizontoer (augustus)

Eigenlijk is er te veel om in één blogpost te noemen en de meningen over wat je absoluut moet doen wanneer je Ameland een dagje bezoekt zullen ongetwijfeld verdeeld zijn, maar dit zijn mijn persoonlijke tips. Wil je meer blogjes van mij over Ameland? Klik dan hier!

Ben je bekend of woonachtig op Ameland? Wat zijn wat betreft jou dan echte must-sees?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *