Persoonlijk

Tips | Een studie combineren met een gezin (of gewoon met een druk leven)

Regelmatig krijg ik vanuit verschillende kanten de vraag hoe het bevalt, studeren in combinatie met een gezin en een baan. Dit zijn – voornamelijk – mama’s die er zelf weer over nadenken om de schoolbanken in te duiken, die nieuwsgierig zijn of in de toekomst weer willen studeren. Inmiddels heb ik er alweer bijna twee jaar opzitten en heb ik het studeren in een druk gezin tot kunst verheven (al zeg ik het zelf). Vandaag geef ik je een aantal praktische (studeer)tips die mij er de afgelopen twee jaar doorheen hebben geholpen.

Ter info; ik volg een Deeltijd opleiding aan de NHL om mijn 2e graads bevoegdheid Engels te halen. Ik heb al een Pabo diploma waardoor ik enkele vrijstellingen heb. Ik ga nu nog één avond per week naar school en werk daarnaast 4 dagen. Voor wie nieuwsgierig is naar meer – klik hier

Creëer een plekje waar je kunt werken

We wonen met zijn vijven (en soms zessen) in ons huis en dus is het altijd een drukte van jewelste. Daarnaast is er dus niet een aparte kamer over om te studeren dus doe ik dit altijd in de woonkamer. We hebben een acht persoons eettafel wat écht een uitkomst is. Naast “mijn plekje” zit nooit iemand en daar ligt regelmatig al mijn studierotzooi. Achter de tafel staat mijn blog/studeerkast waar al mijn boeken en spullen voor de pak liggen. Wanneer ik plaats moet maken voor het eten, hoef ik enkel mijn spullen een stukje opzij te schuiven, maar echt alles opruimen hoef ik tussendoor nooit. Dat scheelt enorm! Onze eettafel wordt wat wankel en is eigenlijk aan vervanging toe. We willen misschien een ronde of ovale eettafel, maar zo lang ik mijn ruimte nodig heb, laten we deze mooi nog even staan!

Probeer vaste momenten te vinden waarop je kunt studeren.

Woensdag ben ik vrij en dat is echt mijn vaste studiedag. Als ik die woensdag niet gehad had, was ik er een stuk minder makkelijk doorheen gefietst. Dinsdagavond slaap ik in Leeuwarden en woensdagochtend vertel ik al vroeg naar de NHL om te studeren of dossiers te typen. Ik verzet dan een hoop werk wat slopend maar zo fijn is! Verder probeer ik ‘s weekends altijd te werken als Jippe zijn middagdutje doet, hij slaapt nog zo’n 2,5 a 3 uur ‘s middags wat mij mooi de tijd geeft om te werken (en soms om te Netflixen, sssst.)

Las genoeg pauzes in.

Naast vaste studeer- en werkmomenten heb ik ook vaste momenten wanneer ik eigenlijk niet of zelden werk. Als Jippe ‘s middags wakker wordt is het heel burgerlijk family time. Studeren of werken doe ik dan alleen als ik echt niet anders kan (zo tegen de tentamenweken aan). Verder probeer ik altijd genoeg pauzes in te lassen, al vind ik dat ook nog wel eens moeilijk hoor. Mijn werk neerleggen kan ik niet zo makkelijk, maar helpt wel!

Vind studiemaatjes.

Als je studeert zul je ongetwijfeld contactmomenten hebben. In het eerste jaar ging ik grotendeels twee avonden per week naar school, het tweede jaar gelukkig al een stuk minder. Meteen had ik een leuke klik met een aantal meiden waarmee ik prettig samenwerkte maar waarmee ik het ook heel gezellig heb. Waar je lekker even tegen kan zeuren als het niet lukt, waarmee je die ene opdracht er samen uitknalt en wie je helpen bij onderdelen waar het misschien even niet zo lukt. Zo had ik zonder die meiden dit jaar écht mijn scriptie niet afgerond, maar had ik op een bepaald moment dit jaar er met de pet naar gegooid om het volgend jaar maar weer te proberen. Studiemaatjes zijn zo belangrijk!

Maak het leuk! 

Eerlijk? Ik vind studeren best leuk. Vind ik het leuk dat ik bijna geen tijd meer heb voor andere dingen? Nee. Vind ik die bijna oneindige stress leuk? Nee. Maar leren, studeren, beter worden in wat ik doe, vind ik écht leuk. De minder leuke dingen probeer ik daarnaast ook leuk te maken. Studeren doe ik over het algemeen lekker old-school op papier. Mindmappen met kleurtjes, flashcards maken, samenvattingen schrijven etc. Ik zoek video’s op op YouTube over de onderwerpen waar ik over studeer en probeer op zo veel mogelijke manieren te studeren wat het echt leuker maakt.

Studeren in combinatie met een baan en een gezin is lastig, maar niet onmogelijk. Als je steun hebt vanuit het thuisfront en werkfront, wat ik absoluut heb, kan het. Maar die steun is wel een absolute voorwaarde denk ik, want anders wordt het een stuk lastiger.

 

5 thoughts on “Tips | Een studie combineren met een gezin (of gewoon met een druk leven)”

  1. Handige tips, ik sla je artikel even op. Ik ben sinds september ook bezig aan een hbo opleiding en op zich gaat het goed maar ik vind er geen routine in, ik studeer dus alleen een paar dagen hard voor een examen maar lig dan weer wekenlang stil. Elke dag iets voor school doen zou beter zijn.

    1. Dank je! Ah, dat herken ik ook wel. Maar moet verder wel wekelijks ook huiswerk doen om bij te blijven. En die dossiers zijn ook echt te veel werk om even snel voor de deadline te doen helaas. Ik hoop dat je er routine in vindt, vindt vast z’n weg! Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *