Persoonlijk

Thuis studeren? Maak het leuker en gemakkelijker!

Studeren heeft het afgelopen jaar een nieuwe dimensie gekregen. We werken en leren nog meer vanuit huis, moeten veel zelf doen én staan voor een hoop verleidingen. Misschien herinner je het nog, maar naast docent zijn heb ik de afgelopen jaren naast mijn werk óók nog gestudeerd. Ik deed een deeltijdstudie en werkte dus ook veel zelf vanuit huis. In deze blog geef ik je studeer tips, altijd handig, maar zeker nu studeren nóg meer uitdagingen met zich meebrengt!

Vraag hulp

Het lijk er in deze tijd misschien op, maar je hoeft het niet alleen te doen! Hulp vragen is geen schande, sterker nog; je leert er heel veel van! Vraag hulp aan je ouders, je docent, je klasgenoten of iemand anders die je verder kan helpen. Heb je daarnaast moeite met een bepaald vak of onderdeel, dan kun je ook eens extra ondersteuning of bijles kunnen overwegen. Ik ben absoluut niet voor kinderen die na schooltijd nog uren bij de bijles zitten, maar soms kan een duwtje in de juiste richting je net wat beter op weg helpen. Bijles bureaus vind je door het hele land – zoals bijles Amsterdam – en ook in deze tijd bieden deze gewoon hulp. Die bijles kan gericht zijn op een bepaald vak maar kan je ook helpen bij huiswerkbegeleiding of concentratieproblemen.

Studeren voor de Kennisbasistoets; Engelse gerechten uit het hoofd leren. 

Maak het leuk

Misschien wel dé tip die voor mij het meest gewerkt heeft; maak het leuk! En ja, ik snap heus dat dat niet altijd mogelijk is. Dingen die je niet interesseren zijn vaak moeilijker. Of andersom; dingen die moeilijk zijn, vind je vaak niet leuk. Leuker maken kan! Hoe? Schaf “leuk” studiemateriaal aan, maak het aantrekkelijk en verzorg je werk zodat het prettig is om het terug te lezen. Maak gebruik van kleurtjes, schriften, plaatjes en kaartjes. Het klinkt stom, maar mij hielp het echt. Dus; online shoppen bij de Hema of plaatselijke boekhandel!

Deel de stof op

Eerlijk is eerlijk? Ook ik was geen kei in plannen toen ik puber was. Ook ik begon regelmatig te laat met leren en overzicht had ik niet echt. Ik had het geluk dat ik op school niet zo heel veel hoefde te doen, dat is absoluut mijn redding geweest. Nu plan ik alles, anders heb ik geen rust en daarnaast gaat het anders echt mis. Plannen geeft je rust en overzicht over de te leren stof en de tijd die je nog hebt. Voor een bepaalde toets moest ik bijvoorbeeld 25 hoofdstukken leren. Elke week plande ik 5 hoofdstukken in en zorgde ik dat ik een week van tevoren alle hoofdstukken had gehad zodat ik alles kon herhalen. Herhalen is de key, maar leer in kleine behapbare stukjes. Spreiden is zo belangrijk. Beter elke avond 20 minuten dan een dag van tevoren uren studeren, echt waar!

Study Cards

Wees actief

De grootste fout die gemaakt wordt door velen is het eindeloos doorlezen van de stof. De eerste keer is nuttig, de tweede keer lees je vaak met een ‘dit weet ik wel’ houding. Sterker nog, het geeft vaak de verraderlijke illusie dat je alles weet, maar wanneer je deze kennis moet toepassen gaat het mis. Met lezen op zich is niks mis, maar erg efficiënt is het vaak niet. Actief met de stof bezig zijn is vele malen beter. Schrijf zaken op, maak samenvattingen (kort en bondig), maak flashcards, teken, kijk filmpjes en ga zo maar door. Gebruik de middelen die er tegenwoordig zijn en ga op zoek naar (online) programma’s en strategieën die voor jou werken.

Samen leren is leuker! (En zorgt voor meer rotzooi ;))

Werk samen

Samen weet je meer, samen leer je beter! Alleen leren is goed en zorgt ervoor dat je goed geconcentreerd bezig kunt zijn. Samen leren is daarnaast ook heel waardevol. Stel elkaar vragen, help elkaar op weg en leg zaken aan elkaar uit. Kun je de stof aan iemand anders uitleggen, dan kun je er van uit gaan dat je die stof onder de knie hebt. Daarnaast heeft ieder zijn eigen sterke en zwakke kanten en kun je elkaar daar echt mee verder helpen. Ook in deze tijd kun je prima samenwerken, ik heb leerlingen die samen de online les volgen maar ook leerlingen die bijvoorbeeld via beeldbellen samen huiswerk maken.

Zet ‘m op! 

 

 

1 thought on “Thuis studeren? Maak het leuker en gemakkelijker!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *