Persoonlijk Tag

Tag | #iteachtoo ❤︎ Over mijn werk en passie voor lesgeven

Stiekem vind ik het heerlijk om binnen te kijken in de typische Amerikaanse klaslokalen. Als docent kan ik me vergapen aan die kleurrijke wanden in de English Classrooms met prachtige leeshoeken en stijlvolle kasten en posters. Bij één van deze Amerikaanse docenten die tevens op YouTube en Instagram zit, kwam ik de #iteachtoo tag tegen. Een vragenlijst over jou als docent. Super leuk! Ik besloot deze te vertalen en over te nemen. Vandaag lees je over mijn passie en werk: lesgeven!

1. Welk vak geef je en op welke school?

Ik geef voornamelijk Engels en daarnaast Mens & Maatschappij aan klas 1. Dit doe ik op de middelbare school hier op het eiland. Ik geef les aan de niveaus VMBO Basis t/m VWO. Ook ben ik mentor van klas 1.

2. Hoe lang geef nu je les?

Acht en een half jaar geleden haalde ik mijn pabo diploma, dus in principe geef ik nu ruim acht jaar les. Wel heb ik dat eerst een jaar in het basisonderwijs gedaan en daarna een aantal jaar op invalbasis. Op het voorgezet onderwijs zit ik nu in mijn derde lesjaar.

3. Wist je altijd al dat je leerkracht wilde worden?

Ja. Als je terugkijkt in vriendenboekjes die ik vroeger invulde dan vulde ik altijd ‘juf’ in bij de vraag wat ik later wilde worden. Ik heb daar ook eigenlijk nooit aan getwijfeld. Lesgeven en werken met kinderen op school vind ik echt onwijs leuk, ik heb absoluut de goede opleiding gekozen. Wel kwam de keuze voor het voortgezet onderwijs wat later en zei ik eerder altijd dat ik nooit aan pubers wilde lesgeven. Ben ik daar even van terug gekomen!

4. Wat is jouw typische #teacherootd (werk outfit)?

Als het mooi weer is loop ik graag in een jurkje met gympen of iets dergelijks. Verder probeer ik me altijd luchtig te kleden want ik heb het serieus altijd warm op school. Zelfs in de winter zul je me zelden in een dikke trui zien lopen. Vaak loop ik gewoon in een jeans met gympen of laarsjes en een blouse of shirt. Niks bijzonders, haha.

5. Wat neem je mee als lunch?

Ik heb de luxe dat ik 5 minuutjes fietsen van school woon en dus ik ga ik tussen de middag eigenlijk altijd lekker even naar huis. De kinderen komen dan ook thuis en vaak eten we alvast warm. Als ik wel op school lunch neem ik meestal heel saai drie boterhammen met kaas mee.

6. Wat is je favoriete boek over lesgeven?

Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik een boek gelezen over de zin en onzin van toetsen en het effect van goede feedback geven. Super interessant! Ik mag graag lezen over onderwijsvernieuwingen, digitaal onderwijs, activerende didactiek en dergelijk. Een boek wat ik gelezen heb en wat me ook erg is bij gebleven is het Omdenken boek van Berthold Gunster ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk.’ Een aanrader voor iedereen die op wat voor een manier met kinderen te maken heeft.

7. Wat is je favoriete film over lesgeven?

Ook een echte favoriete film over lesgeven heb ik niet. Dangerous Minds vond ik wel erg mooi en inspirerend en uiteraard kan Dead Poets Society niet in dit lijstje ontbreken.

8. Wie was jouw favoriete leerkracht?

Op de middelbare school herinner ik me eigenlijk twee docenten erg goed. Grappig is dat deze twee docenten best ver uit elkaar lagen. Mijn geschiedenis leraar was streng, heel streng, maar wel super goed. Ik heb onwijs veel van hem geleerd, al moet ik zeggen dat ik van tijd tot tijd best een beetje bang voor hem was. Huiswerk niet af? Dan kwam je de les niet in. Hij nam geen genoegen met ‘Ik weet het niet’ als antwoord op een vraag, maar vroeg door en liet je nadenken. Hij leerde mij dat je heel veel dingen best kon, als je maar probeerde, doorzette en je best deed. De andere docent was mijn docent Nederlands. Een lieve, duidelijke vrouw die je veilig liet voelen in de les. Ze had een hele andere manier van lesgeven dan mijn geschiedenis docent, maar ook dit werkte voor mij goed. Zij gaf me de onder andere de ruimte om uit de kast te komen tegenover mijn klas. Iets wat naar mijn mening heel veel zegt over deze docent.

9. Wie zijn je favoriete leerkrachten op YouTube/Instagram/Snapchat etc?

Ik volg niet veel Nederlandse docenten op social media. Ik denk dat wij Nederlanders werk en privé (en dus social media) erg gescheiden houden. En dat vind ik eigenlijk ook alleen maar goed. Ik schrijf niet veel over mijn werk op mijn blog, al geeft mijn werk me regelmatig inspiratie voor onderwerpen. Wie ik volg op Social Media is Meester Gijs. Meester Gijs is ook docent Engels en zijn manier van lesgeven en de benadering naar leerlingen toe vind ik mooi om te zien. Zijn site is erg handig voor leerlingen, maar ook ik haal daar veel inspiratie vandaan. Meester Bart vind ik ook heel gaaf om te volgen. Zijn columns voor Trouw over het onderwijs komen recht uit het hart en raken me enorm van tijd tot tijd.

10. Wat is jouw tip wat betreft klassenmanagement?

Goede voorbereiding! Ook ik ga de les wel eens in zonder dat ik al te veel heb voorbereid. Ik bedoel, we hebben allemaal wel eens onze dag of week niet, toch? Maar over het algemeen kan ik zeggen dat ik me goed voorbereid. En dat werpt zeker zijn vruchten af. Duidelijke structuur en deze les laten terugkomen. Flexibel zijn, je kunnen aanpassen aan je leerlingen (ook die hebben hun dag wel eens niet) en vooral duidelijk zijn. Dat is meer dan het halve werk. Maar oh, wat is hier voor mij ook nog veel te leren.

11. Waarom wilde je leerkracht worden?

Gek eigenlijk, want ik vind het best lastig hier een echt antwoord op te geven. Zoals ik al zei heb ik echt altijd al leerkracht willen worden. Dat is iets wat in mij zit, wat ik echt heel erg graag doe. Het werken met kinderen, en nu tieners, geeft me zo veel energie. Ze dingen leren, een band opbouwen, iets kunnen beteken. Het geeft me een enorme kick als ik iets bereikt heb met een of meerdere leerlingen. En tja, het begon eigenlijk gewoon met willen lesgeven geloof ik.

Er blijken heel wat collega bloggers te zijn die ook in het onderwijs werken! Leuk. Ik daag de volgende bloggers uit om ook deze tag in te vullen!

Ik kijk uit naar jullie antwoorden!

15 thoughts on “Tag | #iteachtoo ❤︎ Over mijn werk en passie voor lesgeven”

 1. Wat een leuke tag! Heb zelf ooit een stage gelopen in groep 1/2! Leuk om te doen maar uiteindelijk tocht wat anders gaan doen. Dus helaas kan ik de tag niet overnemen :(

 2. Wat een leuke tag! En wat grappig dat je van basisonderwijs toch naar voortgezet onderwijs bent overgestapt. Wat vind je aan pubers heel veel leuker dan aan basisschoolkinderen?
  Dangerous Minds blijft ook een van mijn favorieten. Ik ben geen juf maar die film is me altijd bijgebleven.

  1. Ik weet niet of ik pubers nou zou zeer leuker vind dan basisschoolkinderen, maar zeker niet minder leuk, haha. Ik vind vooral de middelbare school cultuur erg prettig en het vak wat ik geef, Engels, natuurlijk fantastisch!

 3. Wat leuk om door deze tag meer over jou te weten te komen. En zeker over je werk als leerkracht op eenb eiland. Wat natuurlijk best verschilt met leerkracht zijn op een school op het vaste land.

 4. Wat een superleuke tag! Mijn zusje is gastblogger, zal haar ook even vragen of ze hem wil invullen. Grappig dat je bent overgestapt naar voortgezet, compleet anders natuurlijk, maar minstens zo waardevol.

 5. Leuk om te lezen! En zouden die kenmerken specifiek zijn voor geschiedenisleraren? De jouwe klinkt namelijk precies zoals de mijne! Achteraf zou ik ook wel durven zeggen dat dat toch wel de leraar is waar ik het meest van heb geleerd, ook al dacht ik daar toen misschien af en toe echt anders over.

  1. Haha wat grappig! Ik dacht daar toen ook anders over hoor, al had ik wel veel respect voor deze man. Maar achteraf denk ik, ja, deze man kon echt heel goed lesgeven, haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *