Bloggen

Het starten van een blog – tips & tricks

Komende maand blog ik alweer 5 jaar. Ik begon met een gratis blog en stapte al snel over op mijn eigen domeinnaam. Eigenlijk wist ik niets van bloggen en was ik enkel “een beetje handig” met de computer. Ik startte mijn blog bij WordPress en dat is nog steeds waar ik met veel plezier mee werk. De afgelopen jaren heb ik wat handigheidjes met betrekking tot het opstarten en bijhouden van een blog ontdekt. Welke plugins zijn handig, welke programma’s gebruik ik naast WordPress en wat is echt onmisbaar bij het opstarten van een blog? Vandaag geef ik je een aantal tips!

Het opstarten van je blog

In het begin maakte ik gebruik van de gratis versie van WordPress.com. Hier kun je een eigen account aanmaken en een eigen WordPress site starten zonder dat dit je iets kost. Je website wordt dan iets als 123test..wordpress.com. Dit werkt super makkelijk maar heeft tegelijkertijd ook wat beperkingen. Wanneer je het gelijk wat serieuzer aan wil pakken kun je een eigen domeinnaam registeren, een hostingpakket nemen en WordPress.org gebruiken om je blog bij te houden. De mogelijkheden worden dan in eerst een stuk minder beperkt en zo kun je je blog helemaal stylen zoals jij wilt. In sommige gevallen kost dit nog wat extra, maar daar kom ik zo op terug. Het starten van een WordPress blog is vrij simpel, maar in het begin kan dit allemaal flink verwarrend zijn. Ik had het geluk dat een lieve vriend mij hierbij wilde helpen, maar online zijn er ook genoeg handleidingen en tips te vinden. Zo heeft WPhandleiding nu bijvoorbeeld een 50% kortingsactie op alle WordPress producten en deze kunnen jou helpen bij verschillende zaken rondom WordPress. Super handig!

Het uiterlijk van je blog

Uitstraling is natuurlijk alles en super persoonlijk. Hoe jij je blog inricht zegt alles over jou en je blog. De lay-out is je visitekaartje en vind ik persoonlijk erg belangrijk. Om de lay-out van je blog of site aan te passen kun je verschillende thema’s installeren. Er zijn heel veel gratis thema’s waar je zeker in het begin prima mee uit de voeten kunt. Wil je iets persoonlijkers of iets wat wat meer mogelijkheden biedt, dan kun je ook een thema kopen of iemand inschakelen die voor jouw een persoonlijk thema ontwerpt. Google op Free WordPress Themes en je vindt een scala aan mogelijkheden. Speel, probeer en leer! Dit is iets wat met vallen en opstaan steeds beter gaat.

Plugins

‘Plugins?’ zul je misschien denken wanneer je net met een blog start. Yup, plugins! Onmisbaar bij het runnen van je eigen blog of site wanneer je het mij vraagt. Een plugin is kort gezegd een toevoeging aan je blog en voegt extra functies of mogelijkheden toe. Een aantal plugins die voor mij echt onmisbaar zijn:

 • WordPress Editorial Calendar
  Met deze plugin is het mogelijk om in kalender modus te werken om overzicht te hebben wanneer je welke blogpost wilt inplannen. Dit werkt super overzichtelijk en zo zie ik in één oogopslag welke blogpost wanneer online komt en waar ik eventueel nog ruimte heb.
 • WP Instagram Widget by Scott Evans
  Deze plugin zorgt er voor dat je laatste Instagram foto’s op je blog getoond worden in je sidebar of footer (zoals onderaan mijn blog). Dit zit soms standaard bij thema’s, maar vaak ook niet.
 • Akismet Anti-Spam
  Zodra de spambots je blog ontdekt hebben is er geen houden meer aan. Om deze handmatig te verwijderen is echt niet te doen. Daarom is het handig dat er een plugin is die automatisch de spam reacties tussen de gewone reacties filtert.
 • Yet Another Related Posts Plugin
  Deze plugin zorgt er voor dat onderaan elke blogpost een aantal gerelateerde blogposts komt te staan. Zo kan de lezer eventueel doorklikken naar een volgende blogpost over een soortgelijk onderwerp.
 • Public Post Preview
  Wanneer je blog eenmaal een beetje loopt, is de kans groot dat je op een gegeven moment misschien wel samenwerkingen aan kunt gaan met verschillende bedrijven. Regelmatig willen bedrijven graag eerst een preview zien voor de blogpost online komt. Met deze plugin kun je een link genereren die je kunt doorsturen. Je blogpost staat nog niet online, maar is wel alvast te zien voor degenen met de preview link.
Andere programma’s en benodigdheden

Wanneer je eenmaal je blog hebt opgestart, je thema hebt geïnstalleerd en de eerste ideeën voor blogposts geboren zijn, kun je aan de slag! Zelf kan ik niet meer zonder mijn Canon EOS 1100D spiegelreflexcamera, maar uiteraard kun je hiervoor ook de camera van je mobiele telefoon gebruiken. Zelf merk ik wel verschil, maar ik ken ook bloggers die altijd fotograferen met hun smartphone en die foto’s zien er altijd super uit! Mooi beeldmateriaal is een must. Foto’s kun je eventueel bewerken in Photoshop, dat vind ik persoonlijk het makkelijks, maar er zijn ook genoeg online programma’s waar je foto’s kan bewerken. Zelf ben ik een verder echt een groot fan van Canva. Dit is een online fotobewerkingsprogramma waar je alle kanten mee uit kunt. Je hebt eindeloos veel templates maar kan ook gewoon blanco beginnen. Ik kan niet meer zonder!

 

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *